Jak správně skladovat potraviny

Datum: 11.9.2013
obrázek
Vyhazování potravin je jedním z nejsmutnějších paradoxů naší doby. Podle zprávy Organizace pro výživu a zemědělství při OSN (FAO) se v celosvětovém měřítku vyhodí více než jedna třetina veškeré produkce. Několik užitečných tipů, jak s jídlem lépe hospodařit v každé domácnosti, přináší Ján Živný ze společnosti Whirlpool, která dlouhodobě usiluje o změnu tohoto stavu například vývojem nových technologií umožňujících delší uchování čerstvosti potravin.

Vše začíná nákupem

Základním pravidlem racionálního nakupování je nechodit do obchodu hladový a vyhýbat se impulzivním nákupům. Před odchodem z domácnosti se podívejte, co v chladničce vlastně máte a co přesně je potřeba dokoupit.

Kromě supermarketů se snažte nakupovat i na místních farmářských trzích nebo si najděte v okolí bydliště konkrétního farmáře, který prodává přímo zákazníkům. Zvýšíte-li rozmanitost svých nákupních zvyklostí, podaří se vám odbourat prostředníka v řetězci zásobování potravinami. Tím získáte čerstvější suroviny s delší dobou skladování a současně pomůžete snížit emise CO2 díky menším nárokům na dopravu.

Čtěte informace na obalech

Značení potravin může být někdy matoucí, ale když se je naučíte správně číst, můžete se vyhnout zbytečnému vyhazování jídla. Kromě informací o složení produktu se na obalech uvádí konečné datum spotřeby, které je dvojího druhu: „spotřebujte do“ a „minimální trvanlivost do“.

V prvním případě, tedy „spotřebujte do“, jde o skutečné datum konce trvanlivosti, které se odkazuje na konec uchovatelnosti daného produktu. Po tomto datu zboží nekupujte ani nekonzumujte. Takové značení bylo zákonem určeno pro vybrané kategorie produktů, například pro mléko nebo maso.

Ve druhém případě, tedy „minimální trvanlivost do“, jde o ideální období spotřeby, přičemž datum není konečné, ale obecně informuje o tom, v jaké lhůtě byste měli daný výrobek spotřebovat. Potravina v tomto obalu může být i po datu minimální trvanlivosti stále v pořádku, a proto byste se při rozhodování o tom, zda ji vyhodit, měli přesvědčit o jejím skutečném stavu.

Tipy pro efektivní uchování v chladničce

Správným uchováním potravin je možné udržet je déle čerstvé. K dokonalému skladování je třeba zachovat konstantní teplotu (přibližně 4 °C) a vhodnou úroveň vlhkosti (70 až 85 %) v celém prostoru chladničky, ideálně pak s možností umístit suroviny, které vyžadují odlišnou teplotu, do separátní části.

Ideální teploty pro vybrané skupiny potravin

  • Maso a ryby: přibližně 0 °C
  • Ovoce a zelenina (bobuloviny, zelí, listová zelenina): 2 °C
  • Mléčné výrobky: přibližně 4 °C
  • Tropické ovoce (ananas, mango apod.): 8 až 10 °C

Abyste zabránili poklesu úrovně vlhkosti, ovoce a zeleninu před uložením do chladničky nemyjte. Zabalte je do přilnavé fólie nebo plastového sáčku – nikoli vzduchotěsného – a poté je skladujte v přihrádce pro ovoce, která se nachází ve spodní části prostoru spotřebiče.

Mléčné výrobky a vejce se zpravidla ukládají do přihrádek ve dveřích, kde snadno zkontrolujete data spotřeby. Nezapomeňte, že mléčné výrobky byste neměli skladovat hned vedle masa nebo ryb, protože snadno pohlcují zápach.

Maso, ryby a drůbež umisťujte do nejnižší přihrádky, a to na misce obalené přilnavou fólií nebo ve vzduchotěsném obalu. Čerstvé ryby je vhodné očistit, vykuchat, vykostit, nakrájet a poté uchovat v chladu.

TIP

Pro uchování čerstvých potravin, jako jsou ryby a maso, je u chladniček Whirlpool k dispozici speciální nízkoteplotní zásuvka Activ0. Ta je vybavena ventilátorem, jenž do ní vhání chladný vzduch z výparníku. Systém Multiflow zajišťuje jeho rovnoměrný rozvod a speciální senzory pak proud vzduchu regulují tak, aby se v zásuvce udržovala teplota okolo 0 °C. V případě, že chcete prostor využít k uskladnění jiných potravin se standardními nároky na teplotu, lze systém jednoduše vypnout.

Důležité je také potraviny rotovat: dbejte na to, abyste nově zakoupené produkty ukládali za jídlo, které máte již delší dobu. Zbytky patří vždy dopředu, ideálně umístěné ve vzduchotěsných skleněných nádobách. Jídlo je dobré označovat, například jasně popsat, co bude již brzy prošlé a mělo by se co nejdříve spotřebovat.

Nikdy do chladničky neukládejte nic horkého. Tím zvýšíte teplotu v celém prostoru, vystupňujete kondenzaci a můžete způsobit vznik plísní.

Nakonec pamatujte i na to, abyste chladničku nepřeplňovali: produkty by neměly být skladovány přímo u stěn, aby chladný vzduch mohl kolem jídla lépe cirkulovat.

TIP

Chladničky Whirlpool s funkcí 6. smysl FreshControl odhalí i ty nejmenší teplotní výkyvy a upraví činnost kompresoru tak, aby byla co nejrychleji obnovena optimální teplota. Trvanlivost potravin se tak prodlužuje až o 25 %.

Jak na mrazení

Důležitou roli v boji proti plýtvání potravinami hraje i mraznička: můžete ji využít ke zmrazení přebývajícího pečiva, ovoce, zeleniny či masa, ale i hotového uvařeného jídla. Zmrazujte pouze ty nejkvalitnější potraviny, které jsou čerstvé. Jídlo nejprve vložte na několik hodin do chladničky, aby se snížila jeho teplota, a teprve poté jej přesuňte do mrazničky. Voda přirozeně obsažená v potravinách se přemění v ledové krystalky, čímž se zamezí působení bakterií. Čím rychleji se jídlo zmrazí, tím lepšího výsledku dosáhnete. Zmrazujte potraviny při teplotě -18 °C a nižší. Uspořádejte obsah mrazničky podle kategorií potravin, abyste vše snadno a rychle nalezli. Balíčky s jídlem srovnejte v mrazničce tak, abyste nejdéle skladované kusy spotřebovali jako první. Na každý balíček nebo obal dejte štítek s datem zmrazení. Snadno tak zkontrolujete maximální datum spotřeby a ihned rozpoznáte obsah bez nutnosti balíček otevírat. Balíčky určené ke zmrazení nikdy nestohujte na sebe. Rozložte je do jedné vrstvy v různých přihrádkách a na sebe je ukládejte až poté, co zmrznou do tuhého stavu. Snažte se zamezit výraznějšímu kolísání teplot, aby nedocházelo k rozmrazování potravin a jejich opětnému zmrazování.

TIP

Chcete-li se vyhnout namáhavému ručnímu odmrazování, pořiďte si truhlicovou mrazničku Whirlpool s technologií StopFrost. Námraza se shromažďuje v odnímatelné nádržce ve dveřích mrazničky. Tuto nádržku stačí jednou za 2 měsíce vymýt. Námraza se tak snižuje až o 50 %.

Text: (uh)

Foto: Whirlpool

To nejlepší místo pro uchování vašich potravin – nová úsporná kombinovaná chladnička Whirlpool

Kombinovaná chladnička Whirlpool WBA34983 DFC IX v oblíbeném designu Absolute je zařazena do energetické třídy A+++. Disponuje těmi nejmodernějšími funkcemi včetně 6. smyslu FreshControl, díky kterému zůstanou potraviny čerstvé až čtyřikrát déle. Je k dispozici v nerezovém provedení a s prémiovým vnitřním vybavením. Doporučená maloobchodní cena činí 21 990 Kč včetně DPH.

Dvoumetrová kombinovaná vestavná chladnička – maximální prostor pro vaše potraviny

Vestavná chladnička v kombinaci s mrazničkou Whirlpool ART 920/A+ díky své výšce 193,5 cm přesně pasuje do standardních kuchyňských skříněk a je jednou z největších vestavných chladniček na českém trhu. Celkový využitelný objem činí 310 l, což ocení především velké rodiny. Je vybavena unikátní technologií 6. smysl FreshControl, která udržuje ideální vlhkost a teplotu v celé chladničce pro dlouhodobé uchování potravin. Originální osvětlení čtyřmi LED diodami StarLight je nejen designové, ale také zabezpečuje rovnoměrné osvětlení celého vnitřního prostoru. Doporučená maloobchodní cena je 25 990 Kč včetně DPH.

Až čtyřikrát déle čerstvé potraviny díky aktivní kontrole teploty a vlhkosti

Kombinované chladničky s mrazničkami Whirlpool aktivně kontrolují teplotu a vlhkost. Díky tomu zůstanou vaše potraviny déle čerstvé. Technologie 6. smysl FreshControl neustále sleduje teplotu a chladí pouze v případě, kdy je to nezbytné. Ideální teplota je obnovena pětkrát rychleji než u standardních chladniček. Zároveň je udržována ideální vlhkost, a potraviny tak zůstanou čerstvé až čtyřikrát déle.

 

 

 


Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 390 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne