Perfektně v Perfectu

Otvírat vstupní dveře ani nemusíte, otevře je za vás usměvavá hosteska. „Dobrý den, jdete na oběd nebo jen na kávu nebo koktejl? Chcete místo pro kuřáky nebo nekuřáky?“, kladla mi otázky ona příjemná slečna. Zůstal jsem v kavárně a objednal si kávu a jablečný štrůdl s vanilkovou omáčkou. Po chvíli si přisedl jeden z majitelů restaurantu Viktor Mára.
Sněz, kolik chceš
Otázka stíhala otázku, odpověď stíhala odpověď. „Hosté si mohou vybrat jednak z jídelního lístku nebo zvolit stolování formou, lidově řečeno, Sněz, kolik chceš, což je rychlý oběd nebo příjemná večeře, kde můžete ochutnat mimo jiné vynikající sushi, netradičně servírovanou kachnu, tradiční hovězí guláš nebo vepřová játra na grilu a kulinářský zážitek umocnit například čokoládovou fontánou s ovocem.
Mají si kde hrát
„A co děti, mají si kde hrát?“ „Na dětské návštěvníky jsme dobře připraveni. V prvním patře je vybudován dětský koutek, kde si malí návštěvníci mohou hrát, kreslit, zpívat, jak se jim zachce. Přijde-li například více rodin s dětmi na oběd, zajistíme jim i kvalitní pedagogický dozor. A máme pro ně přichystáno i dětské menu.“
Začalo to cateringem
A jak to všechno začalo? Do hovoru se vmísil další spolumajitel Miroslav Kotaška. „Začalo to cateringem. Hledal jsem spolu s Filipem Sajlerem prostory, kde bychom se mohli společně s kolegy připravovat na zajímavé kulinářské akce. Když jsme je tady v pražské Soukenické ulici objevili, bylo nám líto nevyužít zajímavého prostoru – a tak se narodil Perfect. Rád bych ještě poznamenal, že v přízemí je otevřeno už pro ranní hosty, kteří mají možnost využít tzv. snídaňového setu ve světovém stylu – New York, Paříž, Singapur, Londýn, Praha, Stokholm. Například snídaňový set New York obsahuje toust se slaninou a pečené vejce, máslo, majonézu a kečup, hranolky, pancake s javorovým sirupem, ovoce, čerstvou šťávu z pomerančů a kávu.“
Dobroty z jídelníčku
Probírám se jídelním lístkem a představuji si, co bych všechno chtěl ochutnat. Možná bych zkusil kokosovou polévku Tom Kha Kai s kuřecím masem a koriandrem a jako předkrm sépie na bílém víně se sladkou chilli omáčkou nebo carpaccio z hovězí svíčkové s parmazánem a rukolou. A pak by asi následoval biftek na grilu, případně grilovaná vepřová panenka v omáčce hoi-sin a malinami s bramborovými hranolkami a dipy.
Trojitý Perfect
A ještě jedna zajímavost. V restaurantu Perfect potkáte nejednu celebritu, ale můžete se tu také setkat s populárními kuchaři z televizního pořadu Kluci v akci. Filip Sajler je jedním ze spolumajitelů „trojitého“ Perfectu a Ondřej Slanina šéfkuchařem. „Kluci v akci jsou pro nás zajímavá příležitost, která nás potkala náhodou – díky castingu, kde jsme oba poprvé promluvili na kameru o tom, co známe. A vyšlo to. Trochu štěstí a chuť ukázat, že vaření může být i zábavné. Jak je patrné z diváckého ohlasu, podobný pořad u nás chyběl,“ poznamenává Filip Sajler.
Zvládli i prestižní akce
A tak „kluci z televize“ spolu s Mirkem Kotaškou nabízejí ve své vlastní restauraci lahůdky, které se naučili na svých kuchařských cestách v restauracích u nás i v zahraničí. Mají samozřejmě i takové, jimž sami neodolají. Pro Filipa je to singapurské chicken rice, tedy kuře s jasmínovou rýží a Ondřejovou lahůdkou je domácí cheese cake, což je sýrový dort zdobený malinami. Zvládli společně i takové prestižní kuchařské akce jako byla například příprava cateringu po módní přehlídce Liběny Rochové, party pro VIP hosty pražského koncertu Madony nebo catering ve Španělském sále Pražského hradu po módní přehlídce světoznámé návrhářky Vivien Westwoodové.
Nápady slaví úspěchy
„Žádný takový catering nebo příprava pohoštění není jen o vaření, ale o zajímavém nápadu, myšlence, a potom, samozřejmě o dlouhé přípravě. Vzácní hosté nebývají nároční, spíš chtějí zajímavost, nápad nebo atraktivní provedení. To je pak otázka fantazie a to nás baví,“ dodávají svorně Filip Sajler a Ondřej Slanina.
Kromě výborného jídla a pití najdete v Perfectu již zmíněný klub. Po večeři nemusíte chodit daleko. Stačí sejít pár kroků a jste ve víru nočního života. Můžete se zaposlouchat do hudební produkce, vychutnat si výborné koktejly a nechat se unášet uvolňující atmosférou.
Text: Jan Chára
Foto: archiv Perfect restaurant, www.perfectrestaurant.cz
Náš tip
Ondřejův cheese cake
suroviny: 300 g lučiny, 100 g smetany na šlehání, dvě vejce, 100 g vanilkového cukru, jeden vanilkový lusk, 40 g BeBe sušenek, 20 g másla, 10 g skořicového cukru
pracovní postup: sušenky BeBe roztlučeme a rozmícháme s máslem a skořicovým cukrem. Tuto směs umačkáme do pečicím papírem vyložené formy a pečeme při 180 °C asi pět minut. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Lučinu rozmícháme s vejcem, vanilkovým cukrem a vanilkou. Nakonec pomalu přimícháme vyšlehanou smetanu. Naneseme na korpus a ozdobíme.
Kluci v akci
Filip Sajler má za sebou řadu pracovních zkušeností z prestižních restaurací v USA, Německu. Singapuru i v České republice. Tři roky byl kapitánem Pražského regionálního týmu a nyní je členem Českého národního týmu kuchařů. Je držitelem řady ocenění z kuchařských soutěží, získal například zlatou medaili na světové soutěži Scot Hot v Glazgow za studenou kuchyni. Kuchař v televizní show Kluci v akci na ČT1.
Ondřej Slanina přes své mládí má praxi z mnoha velkých pražských restaurací a byl také členem Pražského regionálního týmu. V současné době je šéfkuchařem v restaurantu Perfect a podílí se spolu se svými kolegy na významných cateringových akcích. Kuchař v televizní show Kluci v akci na ČT1.