Dejte si buon mangiare

Pod názvem buon mangiare, což v překladu znamená pořádné jídlo, se skrývá třísetgramový ramsteak s americkými bramborami a zeleninovým salátem. Ale i ostatní jídla jsou pořádná, jak kvalitou, tak množstvím. Nemáte-li zrovna ani pomyšlení na maso, můžete si objednat smažené sojové kuličky s rajčatovou nebo chilli omáčkou nebo velký salát s mozarelou. Přišli jste jenom na kávu a chtělo by to ještě něco sladkého? Pak si dejte dolce punto – sladkou tečku: pečené jablko s borůvkami a šlehačkou.
Byla založena pro přátele
Majitel Kavárny Velryba Pavel Micka ji původně založil pro své přátele – novináře, spisovatele, malíře, grafiky a fotografy, aby se měli kde scházet, kde diskutovat. Slavnostní otevření se konalo 7. července 1992. Mnohaletá existence Velryby vepsala do čela majitele pár vrásek, ale také pocit uspokojení, že projekt se prosadil a kavárna a restaurace pevně zakotvila mezi pražskými kultovními místy. „Naším cílem je, aby se k nám naši lidé vraceli za kvalitními pokrmy, které jim servírujeme za přiměřené ceny. Pochopitelně se stejnou ochotou přivítáme i turisty, kteří k nám zavítají a těší nás, když přijde třeba Japonec a na lístečku má napsanou adresu našeho podniku, dal mu ji prý jeho strýc, který u nás před lety byl,“ poznamenává Pavel Micka.
Nejen chlebem živ je člověk
A protože, jak praví přísloví, nejen chlebem živ je člověk, vznikl ve Velrybě klub a galerie. V klubu jistě oceníte intimní atmosféru a o poznání větší klid než v trochu hlučnější restauraci. Už tady se setkáte na stěnách s díly malířů a grafiků i tady se konají výstavy s měsíční frekvencí. Po točitých schodech se z klubu můžete vydat do podzemí – do galerie, která je chloubou Kavárny Velryba. Tady se po celý rok, kromě dvou prázdninových měsíců, konají ve spolupráci s katedrou fotografie FAMU a Institutem tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě pravidelné fotografické výstavy převážně mladých tvůrců, kteří zatím ještě studují na vysoké škole nebo se na tvůrčí profesionální dráhu vydali teprve nedávno.
Ale i vyzrálejší umělci tu čas od času mohou představit své práce. Vystavoval tady Viktor Tuček svou Školní knihu, Katarína Bričová soubor autoportrétů, Barbora Krejčová své Vzpomínky na to, co se nestalo. Další výstava byla nazvána velmi prostě Oni, jejím autorem byl student FAMU Simon Chang. Představil se tu Jan Polverini a Martin Kopecký, Jan Dyntera a Kateřina Držková.
Vraťme se k jídelnímu lístku
Ale vraťme se od informací o duševní stravě opět k jídelnímu lístku. Z bezmasých jídel nabízí pestrý výběr, takže si každý najde podle své chuti, třeba čočku s vejci, fazole v poli ohně, andaluskou zeleninu na bazalce, tofu v bambusu nebo také kouzelnou zahradu – gratinovanou brokolici s baby karotkou, sýrem a smetanou. „Těstovinové stránky“ jídelního lístku doporučují například amorini s cuketou a parmezánem, penne s lososem a brokolicí, tagliatelle s tuňákem nebo se žampiony, rýžové nudle s mořskými plody, bramborové nočky se špenátem a sýrem. Vyhlášenou specialitou jsou slané palačinky s různými ingrediencemi. Ryby a kuřata v mnoha podobách zaplňují další stránky. Špatné by jistě nebylo Kuře Velryba – kuřecí prsa nadívaná sušenými rajčaty, mozarelou a olivami nebo losos na olivách v hořčičné omáčce. Další listování už provedete sami, až se necháte zlákat k návštěvě Kavárny Velryba. Ale ještě jednu poznámku, ve velrybím baru naleznete snad největší nabídku whisky a bourbonů. A nejdražší panák? Johnnie Walker Blue Label. Kolik? 666 korun.
I jednoduché jídlo může být lahůdkou
A tak je možno konstatovat, že tahle restaurace je ztělesněním gastronomické myšlenky, že i lidové a v podstatě jednoduché jídlo – když se připraví poctivě – může být lahůdkou i pro opravdové labužníky či chcete-li gurmety. Pravda, u nás se vžil pro znalce a milovníka vybraných pokrmů spíše výraz gurmán. Ten však ve Francii, vlasti svého původu, označuje osobu pokrmy konzumující v míře až nemírné – prostě žrouta.
Snaha vyjít hostům maximálně vstříc a vytvořit prostředí, v němž by se cítili jako na návštěvě u přátel, je patrná i z přístupu obsluhujícího personálu, který vystupuje pozorně, ale nevtíravě. Díky celkové filozofii vedení podniku a kvalitám zajímavých gastronomických specialit si Kavárna Velryba získává stále více stálých hostů, mezi nimiž najdeme hodně cizinců žijících v Praze, především Američanů.
Text: Jan Chára
Foto: Luděk Štětka
Kavárna, klub i galerie
Příjemné prostředí stylově zařízeného klubu Kavárny Velryba bývá často využíváno pro oslavy, večírky, hostiny a rauty. Na přání vám pracovníci restaurace připraví speciální menu: sushi, ryby, kachny, vegetariánské mísy, švédské stoly. Můžete mailovat na adresu leviatan@volny.cz
KAVÁRNA VELRYBA
Opatovická 24, Praha 1, tel.: 224 931 444
otevřeno denně 11.00–24.00, Klub: po–so 12.00–24.00, Galerie: po- so 12.00–22.00