Výměna klimatu v pečicí troubě

Datum: 23.2.2011
obrázek
Společnost Miele vyvíjí nový provozní způsob pro dosažení vynikajících výsledků při pečení pečiva a masa. Tam, kde se střetávají elementy vzduch a voda, dochází někdy k pozoruhodným jevům.

Přidání vlhkosti do horkého prostoru vaření způsobí malý zázrak. Těstové směsi dobře kynou a připravené pečivo má ve svém jádru kyprou konzistenci, zatímco zvnějšku je krásně křupavé a lesklé. Výborně se to však podaří jen tehdy, je-li zvládnuta souhra vlhkého a suchého horka. Nové sporáky a pečicí trouby generace 5000 k tomuto účelu používají vlastní provozní způsob – klimatické pečení.

Klimatické pečení

Klimatické pečení funguje zcela jednoduše: uživatel přidrží nádobku s vodou pod plnicí trubičkou u rámu dvířek a na displeji zvolí „klimatické pečení“. Pečicí trouba automaticky nasaje potřebné množství vody, která se posléze do pečicího prostoru vypustí ve formě páry. Okamžik přidání páry do pečicího prostoru, teplotu pečicí trouby a čas řídí příslušný automatický program. Počet a intervaly dávek páry lze stanovit také manuálně.

Klimatické pečení zabezpečí výborné vypečení pečiva – chléb, housky apod. získají křupavou a lesklou kůrčičku. Při pečení masa se díky přídavku vlhkosti na počátku pečení vypeče tuk a maso je pak zvnějšku krásně dokřupava opečené.

Už jste dostali chuť? Nápady na požitkářské pečení pečiva, masa a úpravu pokrmů poskytuje příloha s recepty, která je dodávána se sporáky a pečicími troubami s režimem klimatické pečení. Zde uvádíme dva chutné recepty na pečení pečiva.

Housky se sýrem a sezamem

Přísady pro 10 housek: 500 g pšeničné mouky, 40 g jemně nastrouhaného parmazánu, 1 vrchovatá lžička soli, 1 špetka cukru, 2 vejce, 75 g rozpuštěného másla, 1 kostka čerstvých kvasnic (42 g), 150 ml mléka, 1 vejce na potírání, na posypání 120 g nastrouhaného sýra čedar, chester nebo gouda

Příprava: mouku, parmazán, sůl, cukr, vejce a rozpuštěné máslo dejte do mísy. Přidejte kvasnice rozdrobené a rozpuštěné ve vlažném mléce. Vypracujte hladké těsto. Z těsta vytvarujte asi 10 stejně velkých housek a položte je na pečicí plech, vyložený pekařským papírem. Potřete rozšlehaným vajíčkem, dobře posypejte sýrem a pečte.

Nastavení: Automatika › Housky › Housky se sýrem a sezamem

Hrozinkový hřbet

Přísady pro 1 hřbet: 500 g mouky, 100 g cukru, 20 g rozpuštěného másla nebo margarínu, 125 g tvarohu, 1 špetka soli, 1 kostka čerstvých kvasnic (42 g), 240 ml vlažného podmáslí, 250 g hrozinek, voda na potírání

Příprava: mouku, cukr, tuk, tvaroh a sůl dejte do mísy. Kvasnice rozdrobte do vlažného podmáslí, přidejte do směsi a hněťte tak dlouho, až je těsto hladké a tvoří bubliny. Zapracujte omyté, dobře okapané hrozinky. Těstem naplňte vymaštěnou hranatou formu (cca 30 x 13 cm). Povrch urovnejte do hladka, potřete vodou a hrozinkový hřbet nechte péct.

Nastavení: Automatika › Chléb › Sladký chléb

Text: (pr)

Foto: společnost Miele

 

 

 


Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 390 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne