Vánoční cukroví na poslední chvíli

Štědrovečerní den se blíží a my se snažíme udělat poslední výzdoby. S velkou pečlivostí připravené svíčky náš stůl a tmavá zákoutí krásně rozzáří a příjemně provoní celý byt. Pak už by nemělo nic rušit pohodu, klid a zvláštnost
vánočního večera. Na poslední chvíli vám přinášíme hrstku zajímavých receptů na cukroví, které ještě může obohatit váš štědrovečerní stůl.
Hrozinkové hrudky
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme kondenzované mléko a za stálého míchání povaříme, až hmota zhoustne. Vmícháme hrozinky a lžičkou tvoříme malé kuličky. Vložíme je na plech vyložený pečicím papírem a volně sušíme asi dvanáct hodin.
Kostky z lískových oříšků
2 lžíce rumu,
Strouhané oříšky smícháme s moučkovým cukrem, bílkem a rumem. Dobře promíchanou hmotu vtlačíme do formy (
Rafaelo
V míse vypracujeme z kokosu a mléka bílou hmotu, necháme 30 minut v chladničce vychladit. Do kousků těsta balíme oloupanou mandli a kousky vyvalujeme jako kuličky v kokosové moučce.
Čokoládové kuličky s ananasem
Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, přidáme cukr, ořechy, ananas a citronovou šťávu. Vymícháme a necháme v chladu ztuhnout. Tvarujeme kuličky, obalujeme v kakau, oříšcích, čokoládové rýži.
Fíková kolečka
Fíky umeleme na strojku a smícháme s ostatními surovinami. Vál posypeme cukrem, těsto na něm vyválíme na placku, vykrajujeme malá kolečka a necháme je do druhého dne zaschnout. Dobře zaschlá kolečka polijeme čokoládovou polevou.
Jablečné kuličky
Cukr svaříme s trošičkou vody „na nit“ a vmícháme ostatní suroviny. Uvaříme za stálého míchání do husta. Z vychladlé hmoty tvarujeme kuličky a obalujeme podle chuti v hrubém krystalovém cukru, kokosové moučce, mletých oříškách, nastrouhané čokoládě a necháme zaschnout.
Mandlové makrónky
3 bílky,
Ušleháme tuhý sníh z bílků, postupně do něj vmícháme moučkový cukr, strouhané mandle a strouhanou čokoládu. Na povrchu oplatek tvoříme čajovou lžičkou malé hrudky, které pečeme při teplotě
Ovocní čerti
kandovaná pomerančová kůra, vlašské ořechy, rozinky, fíky, datle, sušené švestky, meruňky apod., čokoládová poleva. Množství surovin není přesně dáno, řídí se počtem kousků
Na párátka střídavě napichujeme kousky ovoce a ořechů, máčíme v hořké čokoládové polevě.
Text: (red)
Ilustrační foto: archiv redakce a OBI
Cukrové triky
- Ovoce na koláči nevyschne při pečení tak snadno, potřeme-li je předem cukrovým roztokem.
- Lesklou a sněhově bílou polevu na dorty získáme, třeme-li moučkový cukr s mlékem (místo vody).
- Droždí se rozpustí rychleji, když je napřed třeme s trochou cukru a teprve potom přidáme vlažné mléko.
- Posypeme-li ořechová jádra nebo mandle cukrem, nebudou nám při krájení odskakovat z prkénka.
- Cukr přidáme do šlehačky krátce před jejím ztuhnutím.
- Moučkový cukr si vyrobíme z pískového nebo krystalového cukru, vsypeme cukr do mixéru a několik minut mixujeme.