Tajemství temného moku

Káva patří mezi nejpopulárnější teplé nápoje. Její rozumná konzumace má dokonce blahodárné účinky na centrální nervový systém. To je dáno obsahem kofeinu. Dáme-li si šálek kávy, cítíme se většinou fit a v pohodě. Účinek kávy se však nedá zvyšovat do nekonečna. Je známo, že jeden z našich poslanců vypije denně dvacet šálků kávy a k tomu vykouří šedesát cigaret, což opravdu není příklad k následování.
Co je vlastně káva?
Je to nápoj připravovaný z pražených plodů dvou obchodně využívaných druhů kávovníků. Nejdůležitější z nich je kávovník arabský (Coffea arabica), jehož semena tvoří 70 procent světové produkce kávy. Coffea caneophora dává kávu známou jako „robusta“, má drsnou chuť a je o polovinu levnější než arabika, a proto bývá součástí lacinějších směsí obyčejných i instantních káv. Kávovníkovým plodům, které uzrávají šest až osm měsíců po opylení, se říká také třešně, protože rostou v trsech a při zrání červenají. Každá „třešeň“ obsahuje dvě kávová zrnka.
A jak byly účinky plodů kávovníků objeveny? Podle jedné z legend jistého derviše vypudili z kláštera a ten se pokoušel nasytit bobulemi neznámého keře. Byly tak trpké, že je zlostně naházel do ohně. Najednou mu zavoněly, a tak je dal povařit do kotlíku s vodou. Nápoj ho vzpružil, necítil se tak unavený a dokonce přestal mít hlad. Mniši ho za pár dnů našli ve skvělé kondici a přijali ho opět mezi sebe. A protože „vynalezl“ přímo božský nápoj, byl údajně prohlášen, jak už to bývá, za svatého.
Klasicky nebo automaticky
Kdo alespoň jednou okusil pravé italské espreso nebo kapučíno, ten se nenechá jen tak ošálit ledajakou hnědavou tekutinou. A protože ani pátrání po restauracích italského typu nepřináší labužníkovi vždy to pravé uspokojení, rozhodne se, že pro příště si espreso nebo kapučíno raději bude připravovat sám. Přestože se vestavné spotřebiče těší stále větší oblibě, neznamená to konec volně stojících kuchyňských pomocníků. Také oni mají své přednosti a věrné fanoušky. Stranou přízně nezůstávají ani kávovary. Trh nám v současnosti nabízí jednak klasické přístroje, které nám připraví překapávanou kávu, ale také kávovary, které nám dokážou připravit espreso, kapučíno či jiný druh oblíbené kávy.
Pomýšlíte na koupi kávovaru a nevíte, jaký si vybrat? Pokud holdujete pouze překapávané kávě, zcela vám postačí některý z klasických kávovarů.
V případě, že dáváte přednost espresu, kapučínu či jinému druhy kávy, vyplatí se investovat do kávovaru, který ovládá jejich přípravu.
Rozdíl mezi oběma typy spotřebičů nespočívá pouze v ceně, ale především v nástrojích, kterých k přípravě kávy používají. Zatímco klasické kávovary využívají k přípravě pouze teplou vodu, která samospádem dopadá na mletou kávu a vylouhuje z ní všechny potřebné ingredience, jejich mladší „kolegové“ pracují navíc s tlakem a časem. Italové, konkrétně Institut v Bruscie, vyhlásili něco, co by se dalo nazvat receptem na dokonalou kávu. K tomu, abyste připravili šálek kávy o 25 ml včetně pěny je nezbytné:
Na kávovary se někdy díváme jako na vysavače nebo pračky, kde se hodnotí co nejvyšší výkon či počet otáček při ždímání. U kávovarů se domníváme, že čím vyšší tlak jsou schopny vyvinout, tím lepší kávu připraví. Není to pravda. Pro přípravu kávy je nejvýhodnější tlak 8–9 barů. Vyšší tlak způsobí, že voda kávou proteče příliš rychle, a tak nestačí všechny potřebné látky vylouhovat.
Cena automatických kávovarů se pohybuje v rozpětí od 3 000 do 30 000 Kč a někdy i více. Rozdíl v ceně způsobuje především vybavení. Dražší kávovary jsou méně náročné na obsluhu, mají dokonalou paměť, vědí nejen jak připravit malý či velký šálek vaší oblíbené kávy, ale spolehlivě se přihlásí také o potřebnou údržbu.
Tři kategorie
Přístroje pro tlakovou přípravu kávy se dělí do tří skupin. První zastupují espresovary kombinované s klasickým překapávačem kávy a vyhovují méně náročným rodinám. Druhé, s manuálně ovládanou pákou, téměř vždy kombinované s parní tryskou, poslouží i k přípravě kapučína. Třetí a nejdražší skupina zahrnuje automatické přístroje se zabudovaným zásobníkem a mlýnkem kávy. Mletí, porcování a pěchování kávy se děje automaticky, uvnitř přístroje. Donedávna obdivované kavárenské zázraky jako plnoautomaty se špičkovým designem nabízejí ve velkém výběru firmy AEG/Electrolux, Braun, De Longhi, Fagor, Krups, Moulinex, Rowenta, Siemens, Saeco, Tefal a některé další. Tyto přístroje mají většinou integrované mlýnky zrnkové kávy s nastavitelným stupněm jemnosti mletí, odnímatelný zásobník vody, který se snadno naplní pod vodovodním kohoutkem. Stále častěji disponují i možností přípravy porcované kávy balené v „polštářových“ kapslích. Výtok kávy lze nastavit podle výšky šálků, které se dají nahřívat na horním víku přístroje. Přípravu, včetně okamžiku „startu“, lze nastavit na podsvíceném, případně i dotykovém displeji. Každý krok cyklu, který automaticky následuje, bývá signalizován, a to včetně odvápňování a proplachování systému, až do chvíle, kdy tuhá kolečka zbytků kávy skončí v odpadním zásobníku.
Aby všechno ladilo
Při výběru je třeba se zajímat zejména o to, aby vše, co je třeba ovládat i doplňovat, tedy kávu, vodu a mléko, bylo přístupné zepředu a všechny funkce byly jištěny automatickým vypínáním. Samozřejmě záleží i na stylu a použitých materiálech, které by měly ladit s vybavením kuchyně. Vybíráme také podle toho, jestli chceme, aby přístroj působil nenápadně – potom sáhneme po nerezu, hliníku, případně kombinaci těchto povrchů s černou barvou. Chceme-li, aby kávovar působil jako designový solitér a poutal nápadnou barvou, tak na trhu dnes už najdeme i takovéto přístroje, které splní naše přání po originalitě.
Jakou si dáte?
Espreso – káva připravovaná pod tlakem. Dokonalé espreso se vyznačuje stabilitou, která při opatrném posypání cukrem několik sekund podrží krystalky cukru, než klesnou do kávy. Espreso by se mělo připravovat do předehřátého hrnku.
Espreso doppio – dvojité množství normálního espresa
Espreso lungo – větší espreso s menší koncentrací kávy
Espreso ristretto – silné, velmi aromatické espreso dvojnásobné koncentrace
Espreso macchiato – čerstvě připravené espreso s mléčnou pěnou
Cappuccino (kapučíno) – kávu s pěnovou čepicí tvoří 1/3 espresa, 1/3 horkého mléka a 1/3 mléčné pěny posypané kakaem nebo skořicí
Caffé coretto – espreso ochucené malým množstvím silné pálenky, koňaku či likéru
Caffé latte – dvojité espreso podávané ve velkém šálku s mlékem ohřátým parou a s malou nebo s žádnou mléčnou pěnou
Caffé mocca – kafe tvoří 1/3 espresa, 1/3 horkého mléka a 1/3 kakaa
Recepty na kávové sladkosti
Kávové Cantuccini | asi 40 ks - 1 ks 503 kJ/120 kcal |
Přísady:
Postup: Mandlová jádra restujeme asi 10 minut v pečicí troubě předehřáté na
Kávoví lanýži | asi 40 ks - 1 ks 247 kJ/59 kcal |
Přísady: 50 ml čerstvého espresa, 125 ml smetany,
Postup: Espreso se smetanou dáme do hrnce a necháme vzkypět. Přidáme na kousky rozlámanou polevu, čokoládu, máslo a necháme rozpustit. Přimícháme rum nebo vinovici. Ponecháme asi 2 hodiny v chladničce ztuhnout. Potom ručním šlehačem asi 3 minuty šleháme do krému. Krém dáme do sáčku na stříkané pečivo s velkou hvězdicovitou hubičkou a plníme do formiček na pralinky.

Mokkaparfait | 14 plátků - 1 plátek 965 kJ/231 kcal |
Přísady: 4 žloutky, 2 vejce,
Postup: Žloutky, vejce a cukr dáme do hrnce, postavíme na varnou desku a při mírném nastavení mícháme do pěny, až se cukr rozpustí. Za stálého míchání přidáme kávu, 4 lžíce likéru a necháme vychladnout. Přimícháme ušlehanou šlehačku. Dlouhé piškoty pokapeme zbytkem likéru. Formu ve tvaru vaničky o délce asi

Frappuccino | 1 porce 377 kJ/90 kcal |
Přísady: 200 ml espresa, 2 čajové lžičky cukru, 4 polévkové lžíce smetany, 1 polévková lžíce Amaretta, 8–10 ledových kostek nebo ledové tříště
Postup: Espreso smícháme se smetanou a Amarettem a dáme do chladna. Ledové kostky rozmixujeme nebo roztlučeme na malé kousky a přidáme k espresu. Dobře promícháme a dáme do sklenice. Zdobíme mandlovými pusinkami.
Víte, že?
♦ Za rok se u nás spotřebuje přibližně dva kilogramy kávy na osobu, což nás řadí na jedno z posledních míst v Evropě.
♦ V Evropě se nejvíc kávy spotřebuje v severských zemích, kde se její spotřeba pohybuje na úrovni 10–12 kg kávy na osobu.
♦ Špatně skladovaná káva nejen rychle vyčichne, ale ještě rychleji načichne. Proto v nejlepších kavárnách obsluha dokonce nesmí používat parfém.
♦ Káva zůstává déle aromatická a čerstvé chuti, když se skladuje v uzavřené nádobě v ledničce.
♦ Špetka soli v čerstvě umleté kávě zvýrazní její aroma.
Text: Jan Chára
Foto: archiv firem