Jablko - Pokušení nejen pro Evu a Adama

Datum: 15.08.2008
obrázek
Jablku neodolali Adam a Eva ani Sněhurka z oblíbené pohádky, přestože všichni, jak víme, na to doplatili. Jablkům neodolává ani většina z nás, a to nejen proto, že nám nehrozí vyhnání z Ráje, případně pokus o vraždu ze strany macechy čarodějnice. Jablko u nás představuje nejoblíbenější a  nejkonzumovanější druh ovoce, a to v průběhu většiny roku. Máme je rádi nejen v čerstvém stavu, ale i  coby základ různých oblíbených moučníků a dezertů. Jablka se těší velké popularitě právem. Nejenže uspokojují chuťové buňky, ale zásobují celý organismus důležitými látkami. Vitamín C zvyšuje naši imunitu, flavonoidy, kterými jsou jablka přímo nabita, pomáhají redukovat poškození buněk a tkání lidského těla. Fytolátky, které jablka obsahují, snižují aktivitu rakovinných buněk o 30 až 60 %...

Recepty

Jablečné smaženky

Připravte si těsto jak na bramborové knedlíky s tím rozdílem, že přidáte trochu sojové mouky. Těsto vyválejte na pomoučeném válu a vyválejte z něho kolečka velká asi jako dětská dlaň. Na každé dejte nastouhané jablko, posypte skořicovým cukrem, případně strouhanými oříšky. Kolečko v polovině přeložte a okraje přimáčkněte k sobě. Na oleji usmažte po obou stranách. Pocukrujte a posypte skořicí.

Jablková marmeláda s hruškami

2 kg jablek
1 kg hrušek
1 kg cukru
1 lžička kyseliny citronové
2 lžičky mleté skořice
Jablka a hrušky omyjeme, oloupeme a pokrájíme. Podlijeme menším množstvím vody a rozvaříme. Hmotu propasíruje a opět zahříváme, až odpaříme část tekutiny. Do marmelády přidáváme za stálého míchání postupně cukr. Nakonec přidáme kyselinu citrónovou, skořici a ještě asi 5 minut povaříme. Marmeládu plníme do zahřátých sklenic, uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Jablkový zázrak

7 vajec
28 dkg nastrouhaných jablek
28 dkg cukru
16 dkg ořechů
4 dkg kakaa
6 lžic strouhanky, ½ prášku do pečiva
Žloutky umícháme s cukrem do pěny, přidáme jemně ustrouhaná jablka, strouhané ořechy smíchané s kakaem a nakonec vmícháme sníh z bílků. Hmotu dáme do vymazané formy vysypané strouhankou a pomalu pečeme ¾ hodiny v troubě. Porce pak zdobíme šlehačkou.

Nepečený jablkový dort

60 dkg na kostičky pokrájených jablek
7 dkg cukru
1 vanilkový cukr
1 vanilkový puding
1/8 litru pomerančové šťávy nebo džusu
1/3 l vody
½ balíčku piškotů
trocha rumu
1 šlehačka
Jablka, cukr, vanilkový cukr, pomerančová šťáva se s trochou vody podusí, aby jablka změkla. Do zbylé vody přidáme pudingový prášek a necháme přejít varem. Pak přidáme rumem navlhčené piškoty, zamícháme a nalijeme do vodou vypláchnuté formy. Necháme alespoň tři hodiny ztuhnout v lednici. Zdobíme šlehačkou.

Hraběnčiny řezy

450 g hladké nebo polohrubé mouky
250 g másla nebo tuku na pečení
120 g moučkového cukru
4 žloutky
1 sáček kypřícího prášku do pečiva
Náplň:
700 g nahrubo nastrouhaných jablek
hrst rozinek
hrst ořechových jader
1 sáček skořicového cukru
4 bílky
3 lžíce cukru
Do prosáté mouky s práškem do pečiva přidáme nasekané máslo nebo tuk, cukr a žloutky a zpracujeme hladké těsto. Třetinu těsta oddělíme a uložíme do mrazničky. Zbyloou část těsta rozválíme na pomoučeném válu na plát a vyložíme jím plech. Těsto poklademe hrubě nastrouhanými jablky, rozinkami a nasekanými ořechy a posypeme skořicovým cukrem. Z bílků a cukru ušleháme sníh, kterým potřeme jablečnou náplň, na povrch nastrouháme zmrzlé odložené těsto, vložíme do středně vyhřáté trouby a upečeme dorůžova.

Pečená jablka s ořecho-mandlovou nádivkou

4 velká jablka
20 g nasekaných vlašských ořechů
1 lžíce cukru
špetka mleté skořice
100 g mandlových lupínků
1 lžička změklého másla
250 ml bílého vína
2 lžíce mooučkového cukru
100 g brusinkového kompotu
Jablka do půlky oloupeme a vykrojíme jádřince. Ořechy promícháme s cukrem, skořicí, větší částí mandlových lupínků a máslem. Směsí naplníme jablka a naskládáme je do zapékací misky. Lehce zastříkneme vínem, posypeme mandlovými lupínky. Pečeme při 175 C asi 25 minut. Během pečení jablka přeléváme vínem. Upečená jablka poprášíme moučkovým cukrem a ozdobíme brusinkami.

V dnešní době, kdy si chutná jablka můžeme v průběhu celého roku koupit v každé prodejně ovoce a zeleniny i supermarketu, nemá je smysl kupovat do zásoby. Co ale v případě, že sice bydlíte v panelovém domě, ale na chalupě máte jabloňový sad? Kam s jablky, která sklidíte? Vytápěný panelákový sklep ani kuchyňská špíž nenabízejí vhodné podmínky k uskladnění. Jablka totiž vyžadují vysokou vlhkost a teplotu v rozmezí 1-2 C.
Náhradní řešení se nám nabízí na zasklených lodžiích. Kartonové krabice vyložíme polystyrenem, na která uložíme jablka v igelitu . Svrchu je opět přikryjeme polystyrenem. Takto na sebe můžeme uložit několik krabic s jablky. Je třeba si uvědomit, že lodžie nám pořádný sklep nenahradí. Životnost jablek však lze přece jen tímto způsobem prodloužit.

 

 

 


Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 390 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne