Recepty plné vitamínů

Recepty
Filé s křenem
4 lžíce kečupu
4 lžíce vody
sůl
grilovací koření
Rybí filé naporcujeme, osolíme, poprášíme grilovacím kořením a vložíme do olejem vymazaného pekáčku nebo zapékací misky. Filé přelijeme kečupem rozředěným vodou, poklademe kousky másla a dusíme doměkka. Téměř hotové posypeme strouhaným křenem, strouhaným sýrem a dopečeme. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem. Pro vylepšení můžeme filé poklást plátky šunky.
Kečupová omáčka s křenem
1 lžička citronové šťávy
1 lžička worcesteru
Do kečupu nastrouháme křen, přidáme citronovou šťávu a worcester a promícháme. Omáčka je vhodná ke všem druhům mas upraveným nejrůznějšími způsoby.
Zapečená růžičková kapusta
1 cibule
3 stroužky česneku
1 lžíce chilli omáčky, nebo špetka chilli koření
2 lžíce škrobové moučky
1 sáček MAGGI Omáčky boloňské
olej na smažení
sůl
sušené byliny (oregáno, bazalka, tymián)
Maso promícháme s oloupanou, najemno nastrouhanou cibulí a česnekem, škrobovou moučkou, MAGGI Harmonií chuti a kořením. Z hmoty utvoříme kuličky velikosti kapustiček a v horkém oleji je osmažíme dozlatova. Růžičkovou kapustu očistíme, opláchneme a v osolené vodě asi 6 minut povaříme, scedíme a ponoříme do ledové vody. Zapékací mísu vymažeme olejem, vyrovnáme do ní kapustu s masovými kuličkami, zalijeme je skleničkou MAGGI Omáčka Boloňská, posypeme sýrem a zapečeme v rozpálené troubě asi 15 minut.
Sýrová rolka křenová
3 balení lučiny
½ sklenky krenexu nebo čerstvého nastrouhaného křenu
sůl
Eidam rozkrojíme na tři pláty. Každý díl samostatně zabalíme do mikrotenového sáčku, zavážeme a vložíme do horké vody. Necháme roztavit do vláčného stavu. Roztavený sýr dáme na alobal a vyválíme na obdélníkovou placku. Do poloviny placky poklademe plátky šunky, potřeme našlehaným křenovým sýrem, proužky kapie a pevně zabalíme. Rolku dáme do chladničky ztuhnout.
Mrkvová polévka
olej
1 větší cibule
2 středně velké brambory
1 kostka masoxu
kmín
sůl
Cibuli nakrájíme a dorůžova osmažíme na oleji. Přidáme nadrobno nastrouhanou mrkev a na malé kostičky nakrájené brambory. Zalijeme vodou, přidáme masox, kmín a sůl. Vaříme přibližně 15 minut. Do hotové polévky můžeme přidat naťovou zeleninu.
Zeleninový salát
mrkev
křen
ocet
cukr
sůl
olej
Hlávkové zelí nadrobno nakrájíme nebo nastrouháme a krátce spaříme. Do vychladlého zelí přidáme nastrouhanou mrkev a křen. Vše dochutíme cukrem, solí, octem a zakapeme olejem – nejlépe olivovým. Salát můžeme servírovat i jako lehké hlavní jídlo. V tom případě jej doplníme vařeným kuřecím masem, případně více druhy zeleniny.
Ovocný salát
čerstvé ovoce dle chuti: pomeranče, kiwi, jablka, meloun, ananas
Ovoce pečlivě umyjeme a nakrájíme na drobné kostičky. Vše promícháme a necháme dvě hodiny odležet v chladničce. Na pikantnosti, ale také na kaloriích, salátu přidá šlehačka či likér.