Recepty plné vitamínů

Datum: 26.1.2010
obrázek
Přestože současný trh nabízí vitamíny prakticky v průběhu celého roku, předjaří je obdobím, kdy většina z nás pociťuje únavu. Chřipka, ale i jiné nemoci mají u nás větší šanci na vítězství než v jiných ročních obdobích. Jaké pokrmy by se měly objevit na našem menu? Především jde o potraviny obsahující vitamín C, antioxidanty a karoteny. To znamená látky, které obsahuje především listová zelenina, růžičková kapusta, křen a česnek, rajčata a mrkev, z ovoce pak kiwi a jiné citrusové plody.

Recepty

Filé s křenem

750 g filé

50 g oleje

4 lžíce kečupu

4 lžíce vody

50 g másla

50 g křenu

100 g strouhaného sýra

sůl

grilovací koření

Rybí filé naporcujeme, osolíme, poprášíme grilovacím kořením a vložíme do olejem vymazaného pekáčku nebo zapékací misky. Filé přelijeme kečupem rozředěným vodou, poklademe kousky másla a dusíme doměkka. Téměř hotové posypeme strouhaným křenem, strouhaným sýrem a dopečeme. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem. Pro vylepšení můžeme filé poklást plátky šunky.

Kečupová omáčka s křenem

200 g jemného kečupu

40 g strouhaného křenu

1 lžička citronové šťávy

1 lžička worcesteru

Do kečupu nastrouháme křen, přidáme citronovou šťávu a worcester a promícháme. Omáčka je vhodná ke všem druhům mas upraveným nejrůznějšími způsoby.

Zapečená růžičková kapusta

500 g růžičkové kapusty

300 g mletého masa (vepřové a hovězí)

1 cibule

3 stroužky česneku

1 lžíce chilli omáčky, nebo špetka chilli koření

200 g nastrouhaného sýra, nejlépe parmezánu

2 lžíce škrobové moučky

1 sáček MAGGI Omáčky boloňské

olej na smažení

sůl

sušené byliny (oregáno, bazalka, tymián)

Maso promícháme s oloupanou, najemno nastrouhanou cibulí a česnekem, škrobovou moučkou, MAGGI Harmonií chuti a kořením. Z hmoty utvoříme kuličky velikosti kapustiček a v horkém oleji je osmažíme dozlatova. Růžičkovou kapustu očistíme, opláchneme a v osolené vodě asi 6 minut povaříme, scedíme a ponoříme do ledové vody. Zapékací mísu vymažeme olejem, vyrovnáme do ní kapustu s masovými kuličkami, zalijeme je skleničkou MAGGI Omáčka Boloňská, posypeme sýrem a zapečeme v rozpálené troubě asi 15 minut.

Sýrová rolka křenová

450 g eidamu

3 balení lučiny

50 g másla

½ sklenky krenexu nebo čerstvého nastrouhaného křenu

150 g šunky

sůl

Eidam rozkrojíme na tři pláty. Každý díl samostatně zabalíme do mikrotenového sáčku, zavážeme a vložíme do horké vody. Necháme roztavit do vláčného stavu. Roztavený sýr dáme na alobal a vyválíme na obdélníkovou placku. Do poloviny placky poklademe plátky šunky, potřeme našlehaným křenovým sýrem, proužky kapie a pevně zabalíme. Rolku dáme do chladničky ztuhnout.

Mrkvová polévka

500 g mrkve

olej

1 větší cibule

2 středně velké brambory

1 kostka masoxu

kmín

sůl

Cibuli nakrájíme a dorůžova osmažíme na oleji. Přidáme nadrobno nastrouhanou mrkev a na malé kostičky nakrájené brambory. Zalijeme vodou, přidáme masox, kmín a sůl. Vaříme přibližně 15 minut. Do hotové polévky můžeme přidat naťovou zeleninu.

Zeleninový salát

hlávkové zelí

mrkev

křen

ocet

cukr

sůl

olej

Hlávkové zelí nadrobno nakrájíme nebo nastrouháme a krátce spaříme. Do vychladlého zelí přidáme nastrouhanou mrkev a křen. Vše dochutíme cukrem, solí, octem a zakapeme olejem – nejlépe olivovým. Salát můžeme servírovat i jako lehké hlavní jídlo. V tom případě jej doplníme vařeným kuřecím masem, případně více druhy zeleniny.

Ovocný salát

čerstvé ovoce dle chuti: pomeranče, kiwi, jablka, meloun, ananas

Ovoce pečlivě umyjeme a nakrájíme na drobné kostičky. Vše promícháme a necháme dvě hodiny odležet v chladničce. Na pikantnosti, ale také na kaloriích, salátu přidá šlehačka či likér.

 

 

 

 


Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 390 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne