Na byt se podívali "novým okem"

Datum: 16.11.2022
obrázek
Přátelé-klienti koupili malý podkrovní byt po rekonstrukci v Praze Bubenči. Vše bylo „téměř“ v pořádku, až na to, že byt neměl duši a byl pro tříčlennou rodinu se psem dispozičně nevyhovující.

Rozhodli jsme se na interiér bytu podívat „novým okem“ jak dispozičně, tak materiálově. Požadavek na vytvoření druhé koupelny, oddělené ložnice, hodně úložných prostor a druhý „pokoj“ navíc, zcela předurčil limity uvažování.

Vzdušný prostor

Chtěli jsme vytvořit světlý a vzdušný prostor, a tak jsme vážili každý centimetr. Všechny prostory jsme otevřeli do střechy. Vytvořili jsme samostatnou ložnici, dvě koupelny a vestavěné skříně různých hloubek, které vynášejí spací patro nad kuchyní.

Hra barev

Hlavním materiálem zvolili architekti probarvenou MDF v šedomodré barvě s viditelnou strukturou vláken, jejíž odstíny se mění během dne podle chromatičnosti světla. Denní světlo probarvuje materiál do studených modrošedých tónů, večerní teplejší světlo jej posouvá až k fialovým valérům. Zajímavostí materiálu MDF (včetně probarvení) je to, že je barevně homogenní v celém řezu, takže nemá rub ani líc a je možno jej frézovat, což ovlivnilo design „úchytek“.

Orientace bytu na západ

„Kvůli orientaci bytu na západ jsou některé partie stinné a tak jsme je udělali v bílé homogenní barvě totožné s odstínem bílé malby. Dalším z témat byly dveře. Tento modernistický dům z 20. let 20. století má velmi pěkné dobové detaily, mimo jiné i ve společných prostorách domu a kliky do originálních bytů jsou jedněmi z nich. Obešli jsme sousedy a odkoupili dvě kliky, zaměřili jsme si dobové dveře a udělali repliky,“ dodává architekt Martin Kožnar.

Interiéru sluší akcenty jasných barev

Architektům šlo o to pozvat sem něco z toho starého příběhu domu a zároveň nechat vedle toho zaznít to nové. Dubová kvalitní podlaha a retro nábytky zpívají stejnou píseň o příběhu času. Časem se při zařizování ukázalo, že interiéru sluší akcenty jasných barev a byla to opravdu radostná práce.

Text: Jan Chára

Foto: Antonín Matějovský



Technické údaje

Adresa: Bubeneč, Praha 6
Autor: Martin Kožnar
Spolupráce: Miroslav Bachura, Lenka Burdová (retro nábytek, světla)
Užitná plocha bytu: 63,9 m2
Realizace: 2014

 

 

Hledání v obsahu

Počasí

Soutěž

Napište nám

Partneři

Anketa

Jaká rubrika vás zajímá na našem webu nejvíce?
 
42%
 
17%
 
22%
 
10%
 
5%
 
4%
 
0%
 
0%

Diskuze

Ke stažení

Nejčtenější články

 


Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 390 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne