Rekonstrukce historického bytu na Letné

Datum: 9.9.2022
obrázek
Činžovní dům na Letné, který v druhé polovině třicátých let navrhl architekt a sochař Martin Reiner, je cenným příkladem tak zvaného emociálního funkcionalismu. Martin Reiner ve svých realizacích rozvíjel funkcionalistické principy výraznějším sochařským zpracováním portálů s kulatými okny a používáním ušlechtilých materiálů.

Historie a současnost

V rámci rekonstrukce bytu v tomto letenském domě bylo pro architekty z 0,5 Studia důležité navázat na historický kontext stavby a zároveň přizpůsobit interiér současným požadavkům na bydlení. Jedním z hlavních úkolů bylo přetvoření dispozice z 3+1 na 3+kk.

Vložení kuchyně do stávajícího obytného prostoru

„Dispoziční změny byly navrženy na základě minimálních stavebních zásahů. Spojením původního pokoje pro služku a samostatné kuchyně vznikla prostorná ložnice orientovaná do klidného vnitrobloku. S ohledem na současný způsob života došlo k vložení kuchyně do stávajícího obytného prostoru. Ostatní prostory – vstupní hala s navazujícím pokojem, koupelna a samostatná toaleta – zůstaly v původní stopě dispozic,“ vysvětluje architekt Pavel Nový z 05 Studia.

Vestavný nábytek na míru

Vestavný nábytek navržený na míru volně cituje geometrické prvky architektury domu. Napříč bytem se objevují jemné oblouky a odstíny v elementárních barvách známých z dobových realizací, například Bauhausu. V ložnici, chodbě a dětském pokoji je barevnost sjednocena do bílé. Vestavná kuchyně s ostrůvkem je naopak akcentována v sytých modročerných barvách. Vestavná knihovna s integrovaným pracovním místem, kterou najdeme v obývacím pokoji, je provedena v dubové dýze.

Sjednocené dřevěné podlahy

„Všechny původní výplně otvorů, okna a dveře byly citlivě repasovány. Pouze posuvné dveře do obytné místnosti jsou navrženy nově – směrem do vstupní haly zároveň představují výrazný červený akcent celého prostoru. V rámci obývacího pokoje pak jejich nerezová plocha jemně odráží modrou kuchyni a rozptyluje světlo. Dřevěné podlahy v celém bytě byly sjednoceny, parkety repasovány a doplněny. V koupelně a na toaletě byla použita mozaika ze slinuté dlažby odkazující k dobovému stylovému výrazu,“ podává další informace architekt Vít Svoboda.

Výtvarná koncepce je dynamická a konstruktivní

Spolupráce na výtvarné koncepci a návrhu bytu byla dynamická a konstruktivní. Majitelé mají vkus a blízko k současné umělecké scéně. V interiéru se tak objevují práce současných umělců a designérů. Někteří z nich se ve svých pracích zabývají také architektonickými motivy – například malíř Martin Herold ve své tvorbě zpracoval několik Reinerových realizací.

Výrazné barevné vázy

Další obrazy doplňující interiér jsou od autorů Népheli Barbas a Pavla Příkaského. Výrazné barevné vázy v dialogu s materiály vestavných prvků interiéru navrhl sklářský výtvarník a designér František Jungvirt.

Text: Jan Chára

Foto: Peter Fabo



0,5 Studio

Studio tvoří architekti Pavel Nový a Vít Svoboda. Společně studovali architekturu na pražské VŠUP pod vedením Jindřicha Smetany. Od roku 2011 pod názvem 0,5 Studio společně navrhují projekty různých měřítek a typů. Pro jejich tvorbu je specifická odlehčenost, nadsázka a mezioborová spolupráce s umělci. Krédem 0,5 Studia je zdraví a krása.

Technické informace
Autor návrhu: 0,5 Studio
Plocha bytu: 86 m2


 

 

Hledání v obsahu

Počasí

Soutěž

Napište nám

Partneři

Anketa

Jaká rubrika vás zajímá na našem webu nejvíce?
 
42%
 
17%
 
22%
 
10%
 
5%
 
4%
 
0%
 
0%

Diskuze

Ke stažení

Nejčtenější články

 


Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 390 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne