Ergonomické řešení kuchyně – doporučená pravidla a zásady

Ergonomie je důležitá
Způsob uspořádání jednotlivých zón v prostoru kuchyně je klíčový proto, že tu budeme pár desítek let pobývat denně několik hodin a nesčetněkrát zopakujeme stejné pohyby. Pokud uděláme v celkovém plánu kuchyně chybu, pěkně nám znepříjemní život. Stačí představa, že při každém utírání příborů s nimi musíte chodit k šuplíku na druhém konci kuchyně. Abyste si na chybná řešení nemuseli zvykat, je dobré vyslechnout rady prodejce a špatné zvyky ze staré kuchyně při nákupu nové eliminovat. Proto si nechte poradit již při pořizování své první kuchyně.
Dodržujte pravidla plánování
Pracovní zóny se doporučuje řadit v pořadí: skladování – mytí – příprava – vaření. Jde o dodržení bezproblémového přesunu ingrediencí a potravin od spíže a lednice do místa, kde je dřez a přípravná plocha a následně k plotýnkám nebo k troubě.
U kuchyní s ostrůvkem se přípravná plocha dává naproti dřezu, na ostrůvku může být i varná zóna atd. Příjemné je vestavět troubu do vysoké skříně. Roli v rozmístění zón hraje i to, zda je majitelka kuchyně pravák nebo levák. Zkrátka ergonomie je soubor pravidel, která zohledňují lidské tělo, nikoli lidské myšlení. Jsou to pravidla pouze doporučená a je na každém, aby zvážil, zda se jimi bude řídit, nebo je poruší.
Odborníci vědí jak na to
Stále si nevíte rady, jak správně uspořádat budoucí kuchyň? Zajděte do studia Oresi, kde vám odborní prodejci pomohou jak s dispozičním řešením a optimálním řazením pracovních zón, tak s výběrem nejvhodnějšího modelu ze čtyř řad kuchyní z portfolia Oresi, které jsou vždy nejvýhodnější ve své třídě na trhu. Navíc je 3D návrh kuchyně u Oresi vždy zdarma.
Názorná ukázka ergonomického řazení pracovních zón v rohové kuchyni sestavené z modelu MAGIQ v barvě cappuccino a Chocolate Day s kazetovými dvířky v šedém provedení od Oresi.
Text: Jan Chára
Foto: TV Prima
Doporučuje: Ing. arch. Jaroslav Sládeček, architekt Oresi