Rekonstrukce bytu v klasické panelové zástavbě

Datum: 12.8.2022
obrázek
Byt v klasické panelové zástavbě pražského sídliště byl podle své výměry obytných místností nadstandardně veliký, ale pro život v dnešní době značně nevyhovující. Byt byl nejen v nevyhovujícím technickém stavu, ale hlavní nedostatky byly v nelogickém řešení dispozice bytu.

Stísněný prostor

Hlavní obytný prostor byl stísněný, s malými okenními otvory, navazoval na příliš malou kuchyň a měl přístup pouze na malou lodžii. Ložnice byly naopak v přímé návaznosti na velkou lodžii. Velikost koupelny byla pro dnešní dobu nedostatečná. Stejně tak v bytě i přes jeho velikost chyběly úložné prostory a komfort potřebný pro život moderní rodiny.

Sloučení obývacího pokoje s kuchyní

„Prvním krokem návrhu bylo sloučení obývacího pokoje s kuchyní a jejich přesun k jihozápadní fasádě s velkou lodžií. Tím bylo docíleno optimálního proslunění hlavní obytné místnosti, pro napojení technických instalací z kuchyně bylo využito jádra původní koupelny. Hlavní obytný prostor tím získal potřebnou velikost, zároveň je ale stále v přímé návaznosti na vstupní halu. Okna jsou zde orientována na jih a západ, tedy ideální světové strany pro hlavní pobytovou místnost,“ vysvětluje architekt Daniel Pružina ze společnosti Versatile.

Koupelna místo kuchyně

Denní koupelna byla naopak přesunuta na místo původní kuchyně, čímž jsme dostali do koupelny i denní světlo. Vznikl zde dostatek prostoru pro vanu, klozet i umyvadlo. Součástí koupelny je krátká chodba, která ji pocitově více odděluje od vstupních prostor bytu.

Původní obývací pokoj je rozdělen a vznikají dva pokoje – menší pracovna s lodžií a dětský pokoj. Jejich velikost je dostatečná, jsou opět přístupné z hlavního komunikačního jádra bytu – předsíně.

Atypické řešení

Byt má mírně atypické řešení vzhledem ke své pozici nárožního bytu, zasahuje částečně do vedlejšího nosného traktu. Tím je k bytu přidružen prostor, který běžné panelákové byty nemívají, a zde je využit pro ložnici rodičů s kompletním zázemím v podobě druhé koupelny a šatny. Celá tato “master bedroom” je nenápadně přístupná přes skříň ze zádveří, má absolutní soukromí.

Minimalistický styl

„Celý interiér je řešen v minimalistickém stylu za použití kvalitních materiálů a decentního barevného ladění. Nábytek je kompletně vytvořen na míru, převažuje světle šedý matný povrch v kombinaci s tmavě šedým a dubovou dýhou. Ve vstupním prostoru je snadno udržovatelná podlahová krytina z marmolea, ve zbývajících obytných místnostech je dřevěná podlaha, v koupelnách velkoformátová keramická dlažba.

Středobodem půdorysně čtvercového vstupního zádveří je kruhový botník se sedákem, který je opatřen kolečky a je tudíž možné ho v případě potřeby přesouvat. Na stěně se vstupními dveřmi je umístěna šatní skříň, jejíž součástí je i skrytý průchod do hlavní ložnice. Ze zádveří jsou přístupné i všechny další místnosti,“ osvětluje postupy rekonstrukce architekt Daniel Pružina ze společnosti Versatile.

Využití dubového dřeva

Hlavnímu obytnému prostoru dominuje obložení z dřevěných dubových latí, které se opakuje i na kuchyňském ostrůvku a v denní koupelně v krátké chodbě. Do dřevěných latí jsou zapuštěny police a úložný prostor pod televizí. Vstupní dveře jsou provedeny ve stejné dubové dýze jako latě a jsou v jedné rovině s obkladem. Jejich prosklením je přisvětlena i vstupní hala. U kuchyňské sestavy je minimalismus dotažen do krajnosti – dvířka i zásuvky mají minimální členění a jsou řešeny bezúchytkově včetně lednice a myčky. Pracovní deska z umělého kamene má nepatrnou texturu a barevně ladí se světle šedými dvířky. V kontrastu se strohými materiály spodních skřínek jsou horní dvířka provedena v dubové dýze. Jídelní stůl i sedací souprava jsou sladěny barevně s vestavěným nábytkem, barevný akcent je tvořen textiliemi a dalšími drobnými dekoracemi.

Dubové dýhy v koupelně

V koupelnách byla použita shodná dubová dýha doplněná opět o barevně jednoduché obklady. Klíčová byla pro koupelny správná ergonomie vzhledem k omezené velikosti místností. Velký důraz byl také kladen na kvalitu a design zařizovacích předmětů vč. baterií. V obou koupelnách jsou vytvořeny niky nad umyvadly, kam jsou osazeny skřínky se zrcadlovými dvířky, která jsou ve stejné rovině jako keramický obklad. Hlavní ložnice rodičů je přístupná skrze chodbu s podsvícenou šatní skříní, další úložný prostor poskytuje vestavěná skříň přímo v ložnici.

Výrazná změna dispozice, do detailu dotažená řešení a použití světlých a příjemných materiálů udělaly z klasického bytu v panelovém domě ideální místo k životu.

Text: Jan Chára

Foto: Aleš Krajči


Informace o projektu

Lokalita: Praha
Dokončení: 2020
Velikost: 100 m2
Autor: Ing. arch. Daniel Pružina ze společnosti Versatile


Versatile

„Děláme společně architekturu od roku 2011 a baví nás to každým dnem víc a víc. Při tvorbě dbáme na sebemenší detail, stejně jako se dokážeme dívat na věci z odstupu. Každý nový projekt je pro nás výzva a stále nás to motivuje hledat nová a originální řešení. Nebojíme se malých ani velkých projektů, ke všem přistupujeme se stejnou láskou a péčí a z každého chceme společně s klientem vytvořit co nejkvalitnější výsledek.“

 

 

Hledání v obsahu

Počasí

Soutěž

Napište nám

Partneři

Anketa

Jaká rubrika vás zajímá na našem webu nejvíce?
 
42%
 
17%
 
22%
 
10%
 
5%
 
4%
 
0%
 
0%

Diskuze

Ke stažení

Nejčtenější články

 


Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 390 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne