Byt určený pro mladý pár

Datum: 11.7.2022
obrázek
Řešený třípokojový byt o výměře 80 m2 se nachází v Bratislavě v bytovém domě z padesátých let minulého století. Základním požadavkem při návrhu interiéru bylo vytvoření vzdušného moderního prostoru, v minimalistickém designu, který by reflektoval současné trendy interiérového navrhování.

Denní a noční zóna

Architekt využil skutečnosti, že objekt bytového domu má sloupový železobetonový nosný systém s nenosnými vnitřními příčkami, díky čemuž bylo možné upravit dispoziční řešení bytu. Záměrem při návrhu bylo vytvoření samostatné denní a noční zóny s neprůchozími místnostmi. K vytvoření samostatných zón byly nutné i dispoziční změny v rámci bytu.

Přiznaný překlad
s posuvným policovým regálem

Přemístěním kuchyně do společného prostoru s obývacím pokojem a vstupní halou se oddělila denní část od noční a zároveň byl vytvořený vzdušný a otevřený prostor určený na komfortní trávení času. Významný prvek v tomto prostoru je přiznaný překlad s posuvným policovým regálem.

Plnohodnotná místnost
momentálně slouží jako pracovna

K dosažení zádveří vstupu byla navržena nábytková sestava plynule přecházející do obývákové části a pro optické zvětšení vstupní haly velkoplošné zrcadlo. V místě bývalé kuchyně se odstraněním komory vytvořil prostor pro plnohodnotnou místnost, momentálně sloužící jako pracovna, která má do budoucna funkčně splňovat všechny požadavky klientů na dětský pokoj, případně na ložnici, kde se bude nacházet dostatek úložného prostoru.

Prostornost koupelny je umocněna rozměrným zrcadlem

Noční část je dále tvořena prostornou ložnicí otočenou do tichého vnitrobloku, WC místností a koupelnou. V té nastaly radikální změny, nakolik byla zvětšena na úkor ložnice a původní vana byla nahrazena sprchovým koutem, při kterém se bylo třeba popasovat s odvodněním žlabu. Prostornost koupelny je umocněna použitím nadrozměrného zrcadla, ze kterého vystupuje umyvadlová sestava spolu s vodovodní baterií. Na podpoření výsledného efektu byly navrženy velkoformátové obklady s minimálními spárami a bezspárová polyuretanová podlaha.

Bylo třeba dorovnat výškový rozdíl
mezi místnostmi

Jedním z problémů bylo vypořádání se s rozdílnou výškovou úrovní jednotlivých místností, místy dosahující až 15 cm i s rozdílnými původními skladbami podlah. Aby bylo možné dosáhnout jednotné úrovně podlahy a také bezprahového přechodu do místností, bylo třeba dorovnat výškový rozdíl mezi místnostmi. Ze statického hlediska se přistoupilo k vytvoření dřevěného nosného roštu. Jako zvuková izolace byl mezi nosný rošt použit písek z původní skladby podlahy. Na rošt byly osazeny OSB desky ve dvou vrstvách, na které se lepily dřevěné parkety.

Barevná paleta

Barevně je byt laděn do světlých barev a přírodních materiálů. V celém obytném prostoru je použita dřevěná vlysová podlaha uspořádaná do stromku. V koupelně a WC je navržena hedvábně šedá polyuretanová podlaha. Stěny v celém bytě jsou minimalisticky řešeny bílou barvou místy doplněné o obrazová díla. K dosažení čistých linií byly v celém bytě navrženy bezzárubňové dveře s výškou dveřního křídla 2150 mm doplněné o zapuštěné soklové lišty.

Důraz na odkládací prostory

Nábytek v celém bytě je řešen jako A-typový s důrazem na odkládací prostory. Policová sestava v chodbě a kuchyňská linka jsou hedvábně šedé barvy v kombinaci s dřevěnou dubovou dýhou. Ta je použita i na obývákové stěně. Jako protiváha k dýze je zde použita černá nika s vystupující TV skříňkou, která odkazuje na černou kuchyňskou zástěnu.

Vodovodní armatury jsou řešeny jako podomítkové

K dosažení maximální estetiky prostoru byly prvky jako elektrická rozvodnice, vnitřní jednotka klimatizace a rozvody topení ukryty v nábytku (zasekané do zdiva). Také koupelnové vodovodní armatury jsou řešeny jako podomítkové.

Zajímavá použitá technická řešení

V rámci nábytku byly navrženy atypické prvky jako například jídelní stůl s betonovou podnoží, posuvný policový regál, držáky ručníků s integrovanými zásuvkami a kovový sušák na ručníky ve sprchovém koutě.

Text: Jan Chára

Foto: Pavel Kudiváni/Kudivani Photography



Technické údaje

Autoři: Ing. arch. Marek Abramovič
Podlažní plocha: 80 m2
Návrh: 2019
Realizace: 2019
Adresa: Bratislava

V rámci nábytkového vybavení byly navrženy atypické prvky jako například jídelní stůl s betonovou podnoží, posuvný policový regál, držáky ručníků s integrovanými zásuvkami a kovový sušák na ručníky ve sprchovém koutu.

 

 

 

Hledání v obsahu

Počasí

Soutěž

Napište nám

Partneři

Anketa

Jaká rubrika vás zajímá na našem webu nejvíce?
 
42%
 
17%
 
22%
 
10%
 
5%
 
4%
 
0%
 
0%

Diskuze

Ke stažení

Nejčtenější články

 


Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 390 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne