Radikálnější proměna přinesla funkční a otevřený prostor

Datum: 10.12.2021
obrázek
Typický byt v panelovém domě, který již svá nejlepší léta měl za sebou. Narození dětí také ukázalo, že stávající uspořádání bytu 3+1 je značně nevyhovující. Architektka přistoupila k radikálnější proměně, která velmi jednoduchým způsobem přinesla funkční, prosvětlený a otevřený prostor.

Vytvoření příjemného domova

Přechod mezi vnějším (společné části panelového domu) a vnitřním soukromým prostředím tvoří vstupní a hygienické prostory, které jsou minimalizovány do jednoho pásu u vstupní zdi. Na tento pás navazuje společný obytný prostor - kuchyně, jídelna a odpočinková část, ze kterého je vstup do ložnice a velkorysého dětského pokoje s lodžií. Naším hlavním záměrem bylo vytvořit příjemný domov, kde budeme rádi žít a kam se rádi budeme vracet. Obytný prostor se tak stal centrálním místem společného setkávání u velikého stolu, kde můžeme společně jíst, vařit a tvořit. Architekti se zaměřili také na použití přírodních materiálů. Použité materiály jsou přizpůsobeny funkčnímu využití místností, a architekti se je snažili zredukovat na minimum. V první řadě je využita jejich přirozená kresba (dubové dřevo, hlína s levandulí, vzorovaná dlažba aj.), kterou příjemně doplňuje bílá barva prostupující celým interiérem.

Hliněné omítky v ložnici

„V ložnici a dětském pokoji jsme na stěnách v odpočinkových částech použili hliněné omítky. Do těchto omítek jsme přidali také květy levandule, kterou jsme si sami na zahradě vypěstovali. Hliněné omítky byly nanášeny „hrubě“ tak, aby zanechaly stopy a viditelnou strukturu. Záliba v malování po stěnách, kterou v sobě spolu s dětmi naleznou i dospělí, je umožněna díky provedení „chytré zdi“ na volnou stěnu v dětském pokoji. Tato tvůrčí plocha je korunována lankem pro prezentaci dalších výtvarných počinů či fotek. Na tuto stěnu volně navazuje stěna v obytném prostoru, která je určena pro „galerii“ a bude postupně zaplňována obrazy vytvořenými v rodině,“ poznamenává architektka.

Dubová podlaha v obytných místnostech

Podlahy všech obytných místností, jsou tvořeny dřevěnou dubovou podlahou, která je zakončena klasickou plochou dubovou lištou. Podlaha ve vstupním pásu je ze vzorované dlažby. Přechody jednotlivých materiálů jsou řešeny opět jednoduše a čistě. Keramický obklad či sokl jsou zalícovány s omítkou, obklad či omítka jsou zalícovány s ocelovou zárubní. Zalícováno s omítkou a keramickým obkladem je také bezrámové zrcadlo v koupelně. Přechod dřevěných podlah obytných místností je řešen bezprahově, v jedné úrovni. Dubové prahy jsou použity pouze ve vstupním a hygienickém dělícím pásu, a to zejména pro vytvoření pevné hranice.

Březová překližka s bílými čelními plochami

Vestavěný nábytek je řešen ve všech prostorech jednotným materiálem – březovou překližkou s bílými čelními plochami a přiznanou multiplex hranou. Pracovní deska kuchyně, stejně jako deska a odkládací police v koupelně, jsou provedeny z masivní dubové spárovky. Gauč a postele tvoří jednoduché dřevěné rámy, na kterých jsou položeny japonské futony. Obytný prostor dále dotváří volný nábytek (jídelní stůl, židle a nízká komoda), který byl pořízen jako typové kusy.

Minimalizovat jsme se snažili také použité prvky v interiéru. Proto jsou ve všech místnostech použita stejná přisazená stropní svítidla z opálového skla, jen jejich rozměr je přizpůsoben konkrétní místnosti. V ložnici i dětském pokoji je rovněž použit stejný typ lampiček u postelí. Věšáky na bundy v zádveří i háčky na utěrky v kuchyni jsou řešeny jednotně, dřevěnými špalíky.

Zjednodušení celé dispozice

„Jako hlavní přínos celé rekonstrukce vnímáme zjednodušení celé dispozice, což umožnilo lepší prosvětlení obytných místností i jejich větší optickou a funkční provázanost. Umístění koupelny do netypické pozice umožňuje například krásný výhled z nejvzdálenějšího koutu dětského pokoje přes kuchyňské okno až na věž kostela. Nově objevené průhledy ve vnitřním prostoru dostávají další rozměr večer, při umělém osvětlení, díky použití prosklených dveří. Přínosem pro nás osobně je zjištění, že i v typizované výstavbě se dá vybudovat příjemný domov,“ konstatují tvůrci rekonstrukce tohoto panelového bytu.

Text: Jan Chára

Foto: Pavel Martinák

Technické údaje

Autor: Ing. arch. Petra Chromek
Realizace: 2020
Užitná plocha: 68m2



Ing. arch. Petra Chromek (rozená Martináková)

Po absolvování brněnské fakulty architektury jsem spolupracovala se zlínským ateliérem Ellement. V letech 2013-2016 jsem působila na MěÚ v Příboře, kde jsem se podílela např. na organizování architektonické soutěže a také iniciovala zpracování Pasportu a Manuálu veřejných prostranství. Od roku 2017 spolupracuji s novojičínským ateliérem MOAD. Ve své profesní praxi se věnuji projektům různorodých měřítek i zadání. Mým hlavním cílem je vytvářet lepší prostředí díky dílčí spokojenosti jednotlivců.
Kontakt: PetraMartinakova@seznam.cz; tel. +420 732 480 814


 

 

Hledání v obsahu

Počasí

Soutěž

Napište nám

Partneři

Anketa

Jaká rubrika vás zajímá na našem webu nejvíce?
 
41%
 
17%
 
22%
 
10%
 
5%
 
4%
 
0%
 
0%

Diskuze

Ke stažení

Nejčtenější články

 


Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 390 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne