Zvítězila varianta s předsunutou kuchyní

Datum: 6.10.2021
obrázek
Mladí manželé si pořídili panelákový byt 3+1. S rozrůstající se rodinou rostla i jejich potřeba změnit dispozici bytu a ideálně “přidat” jeden pokoj. Tento typ bytu naštěstí požadovanou změnu umožňoval.

V původním stavu byl byt řešený jako 3+1, s klasickým umakartovým jádrem. Největší pokoj byl obývací, kuchyň byla umístěna za jádrem a oddělená.

Velká změna

Úvodní návrhy se tak ubíraly dvěma směry. V jednom architekti počítali s budoucím rodičovským spaním v obývacím pokoji, v druhém vytvořili další pokoj z kuchyně a kuchyň spojili s obývacím pokojem.

Zvítězila varianta s přesunutou kuchyní

„Nakonec zvítězila varianta s přesunutou kuchyní a tu jsme dále rozpracovali. V návrhu jsme počítali s posunem příčky směrem do dětského pokoje a se zvětšením obývacího pokoje,“ popisuje architektka Alena Koubová z realizační firmy Kouba interier.

Jídelní stůl pro šest osob

Kuchyňská linka je do písmene L a do prostoru, k oknu se tak vešel požadovaný velký jídelní stůl pro šest osob. V kuchyni je ukryto malé čerpadlo odpadních vod, voda a odpad jsou vedeny v podhledu. Stejně jako odtah od digestoře.

V koupelně majitelé požadovali vanu

Koupelna a toaleta měly logicky zůstat odděleny. V koupelně majitelé požadovali kvůli dětem vanu. Nezbytný byl též prostor na pračku a sušičku. Pokoj s balkonem se stal ložnicí, větší pokoj dětským pokojem a z bývalé kuchyně vznikl další dětský pokoj.

Sjednocujícím prvkem bytového prostoru
je vinylová podlaha

Interiér je řešený v bílé barvě a dubu. Sjednocujícím prvkem je vinylová podlaha v dekoru dubu, která prochází v jedné úrovni celým bytem včetně koupelny a toalety. V koupelně je jednoduchý bílý obklad, doplněný na přání majitelů modrou mozaikou.

Linka z bílého laminátu, horní skříňky v dekoru dubu

„Kuchyňská linka je z bílého laminátu, horní skříňky pak v dekoru dubu. Ve stejném dekoru je i pracovní deska, kterou vyrábíme vlastními technologiemi,“ vysvětluje Ing. Martin Kouba, který vede ve firmě truhlářskou výrobu. Otvírání skříněk je bezúchytkové, čisté linie nejsou tedy ničím rušeny.

V chodbě je úložný a odkládací prostor, architekti využili doslova každý centimetr. Jako ochrana zdi v místech, kde se odkládají kabáty, je použita tapeta s jemným vzorem.

Slovo architektky

„Po dokončení studií na ČVUT jsem se zaměřila na rekonstrukce bytů a kompletní realizace interiérů. Od roku 2007 pracuji v rodinné firmě Kouba interier. Ve své práci kladu důraz na individuální přístup k zákazníkovi a jeho potřebám. Samozřejmostí je precizní provedení, jak stavebních prací, tak veškerého nábytku vyráběného v naší firmě na zakázku,” doplňuje architektka Alena Koubová.

Text: Novinky

Foto a plánky: Kouba interier a časopis Bydlení mezi panely



Autoři projektu

Ing. Alena Koubová

Absolventka Fakulty stavební ČVUT. Od dokončení studií se zaměřuje na rekonstrukce bytů a interiéry. Od roku 2007 pracuje v rodinné firmě Kouba interier, řídí stavební práce.

Ing. Martin Kouba

Vystudoval Dřevařské inženýrství na ČZU. V roce 2003 začal navrhovat a vyrábět nábytek. V roce 2006 založil společnost Kouba interier, která se zaměřuje na návrhy a zakázkovou výrobu nábytku.


 

 

Hledání v obsahu

Počasí

Soutěž

Napište nám

Partneři

Anketa

Jaká rubrika vás zajímá na našem webu nejvíce?
 
42%
 
17%
 
22%
 
10%
 
5%
 
4%
 
0%
 
0%

Diskuze

Ke stažení

Nejčtenější články

 


Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 390 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne