Zděděný panelový byt byl úspěšně zrekonstruován

Datum: 19.7.2021
obrázek
Co se zděděným bytem po prarodičích řeší hodně mladých lidí. Zastaralé vybavení, nevyhovující dispozice i velikost. Podobné dilema měla majitelka bytu, který zdědila po tetě. Panelový dům se nachází na jednom z prvních, respektive nejstarších sídlišť v Jihlavě blízko centra města.

Dobrá lokalita nakonec rozhodla o tom, že byt projde kompletní rekonstrukcí a majitelka ho bude využívat jako svoje příležitostné útočiště, když dojíždí za prací do města.

Požadavek investorky byl poměrně jednoduchý

„Požadavek investorky byl poměrně jednoduchý a setkáváme se s ním jako architekti často. Chtěla propojit kuchyň s obytným prostorem, zvětšit koupelnu a vytvořit úložné prostory, ideálně přímo šatnu, a odhlučnit ložnici,“ shrnuje architektka Marcela Kubů. Omezený rozpočet a čas na rekonstrukci – to je pochopitelný standard dnešní doby.

Nová dispozice?
Přednost má statik před architektem

„Původní vybavení bylo z doby výstavby panelového domu a nemělo smysl nic z toho zachraňovat. Nová dispozice vznikla rychle. Průchod z chodby do kuchyně se využil na zvětšení koupelny a z obývacího pokoje se vytvořil nový vchod do kuchyně. Ačkoliv byl plánovaný velkorysejší otvor, tedy propojení kuchyně s obytným prostorem, stavební firma se musela řídit požadavky statika. Panelovou stěnu nelze „proděravět„ libovolně,“ poznamenává architektka Marcela Kubů.

Mokrým procesům STOP

Celé umakartové jádro bylo demontováno a vytvořila se nová konstrukce. Aby se stavební firma vyhnula náročným mokrým procesům, tedy hlavně zdění, a urychlila výstavbu, nové stěny jsou zhotovené ze sádrokartonu. Díky minerální izolaci mají lepší akustické vlastnosti a mají dobrou nosnost. „Máme s nimi dobré zkušenosti jak v koupelně, tak v kuchyni, kde je kromě zvýšené vlhkosti i požadavek na vysokou únosnost kvůli montáži kuchyňské linky,“ říká stavbyvedoucí, který na stavbu dohlížel.

V obytném prostoru se podařilo zachránit parkety

Výhodou je i to, že sádrokartonové stěny nezatěžují stávající nosnou konstrukci tolik jako klasické zděné příčky. Samozřejmostí byly nové rozvody vody, odpadů i elektřiny. V ložnici a obytném prostoru se podařilo zachránit parkety, ostatní povrchy – podlahy i stěny byly zhotoveny nově.

Klid, prosím, chci se vyspat

Odhlučnit se musela především ložnice, která má společnou stěnu se sousedním bytem. Problém už tu byl v minulosti a nevyřešit to nyní by znamenalo další složité soužití. „Použilo se jednoduché a efektivní řešení v podobě akustické předstěny ze sádrokartonu s vloženou minerální izolací,“ vysvětluje architektka Marcela Kubů. Z lehké konstrukce byla zhotovena i příčka mezi ložnicí a novou šatnou.

Nábytek na míru, ale jen něco

Kuchyňská linka byla vyrobena na míru, ale ostatní nábytek byl vybraný v běžných nábytkových řetězcích. Tím se udržely celkové náklady na rekonstrukci pod domluvenou hranou a byt byl předaný majitelce, tak jak je vidět na fotografiích, za necelé čtyři týdny.

Text: Martin Chára

Foto a plánky: Marcela Kubů



Ing. arch. Marcela Kubů

Vystudovala architekturu a stavitelství na ČVUT, pracuje v Asociaci výrobců minerální izolace. Architektura a design zůstaly jejím koníčkem.


 

 

Hledání v obsahu

Počasí

Soutěž

Napište nám

Partneři

Anketa

Jaká rubrika vás zajímá na našem webu nejvíce?
 
42%
 
17%
 
22%
 
10%
 
5%
 
4%
 
 
0%

Diskuze

Ke stažení

Nejčtenější články

 


Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 390 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne