Maximální využití všech prostor

Datum: 17.3.2021
obrázek
Stavební úpravy spočívaly v odstranění svislých nenosných konstrukcí a navržení zcela nové dispozice. Diagonální půdorysné členění proměnilo byt z 4+1 na 4+kk s místnostmi se samostatnými vstupy, při čemž jejich umístěním a orientací se dosáhlo větší účelnosti v prostoru.

Byt v obytném domě nesoucí se v duchu socialistického realismu je navržený z kombinovaného nosného systému, a to ze železobetonových pilířů, průvlaků i cihelného zdiva.

Obnažení původní nosné konstrukce

Rekonstrukce se tedy zaměřila na obnažení původní nosné konstrukce a její probarvení různými odstíny. Dalším úkolem bylo maximální využití všech prostor vzhledem k požadavkům investora.

Systém dřevěných polic

Ústředním motivem, který se opakuje v celém bytě, je systém dřevěných polic a skříněk, jejichž funkce se mění v závislosti na typu místnosti. Podlahy jsou dřevěné, kladení koresponduje s novým dispozičním uspořádáním.

Akvárium v soustavě polic

Odpočinkový kout je doplněn akváriem umístěným v soustavě polic. Nedaleko výrazně žluté kuchyňské linky je umístěn zajímavě pojatý jídelní stůl se židlemi a sedáky. Množství polic a skříněk má, jak je vidět na fotografiích, propracovaný systém.

Mozaikové obložení vany

Také střídmě zařízená ložnice poskytuje mnoho úložných prostor. V koupelně zaujme mozaikové obložení vany a stěny za ní. Mozaikové obložení je použito také na toaletě. Originálně je pojaté také osvětlení bytového prostoru.

Dobrá věc se podařila

Zajímavostí je, že ačkoliv návrh a zahájení stavebních prací začalo před více jak 5 lety, klient si zachoval po celou dobu chuť provádět dílo postupně a přitom se držel původního návrhu, za což mu patří velký obdiv. Většinou platí, co se neudělá hned, neudělá se nikdy nebo nakonec úplně jinak!

Slovo architekta

„Naše Studio AEIOU je architektonická kancelář v Brně, která se zabývá projekční činností novostaveb, rekonstrukcemi, návrhy interiérů a urbanismem ve všech stupních projektu. Nabízíme komplexní řešení a koordinaci od studie, stavebního povolení až po realizaci stavby, včetně poradenství s výběrem dodavatele a autorského dozoru. Základ týmu tvoří architekt a stavební inženýr, dalším okruhem spolupracovníků jsou specialisté uměleckých a technických oborů. Věříme, že všechno má svá řešení a neexistuje pouze jedno, proto rádi řešíme na první pohled věci neřešitelné a tímto procesem provázíme naše klienty. Architektura, engineering, interiér, objekt a urbanismus spolu úzce souvisí a navzájem se prolínají, nahlížíme na jednotlivá zadání komplexně a ve všech souvislostech,“ vysvětluje architekt Jan Vojtíšek.

Text: Jan Chára

Foto: Martin Zeman

 Technické údaje

 Název  Rekonstrukce bytu v Brně
 Adresa  Šumavská, Brno
 Autoři  studio AEIOU s.r.o. – Ing. arch. Jan Vojtíšek,
 Ing. Jakub Staník
 Spolupráce  Ing. arch. Tamara Vojtíšková
 Investor  soukromý
 Náklady  800.000 Kč (včetně interiéru)
 Obestavěný prostor  254 m3
 Užitná plocha  93 m2
 Hlavní dodavatel stavby  Truhlářství POHAN Senožaty
 Dodavatel interiéru  Truhlářství POHAN Senožaty
 Projekt  2015
 Realizace  2020

   

 

 

 


Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 390 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne