Květiny a lidské smysly

Datum: 15.1.2021
obrázek
Své okolí vnímáme pomocí smyslů. Existuje pět základních smyslů - oči nám umožňují vnímat zrakové informace, sluch zprostředkovává zvuk a udržuje také rovnováhu, nos a jazyk reagují na pachy a chutě, smyslové nervy v kůži umožňují cítit kontakt, ale i změny v teplotě či bolest.

Některé květiny můžeme vnímat několika smysly zároveň, nejen zrakem, který je jistě v tomto případě nejdůležitější, ale i čichem, chutí a hmatem.

Všechny tyto vjemy v nás vyvolávají pocity, emoce. Květiny mají na náš život velmi blahodárný účinek, umějí potěšit, zlepšit náladu, ale i dodat sebedůvěru a zvýšit přitažlivost.

Jak chutnají?

Je možné květiny jíst? Které a jak chutnají? Květiny, které byly ekologicky vypěstované, je možné jíst, v moderní gastronomii se jimi zdobí různé saláty či sladké moučníky. Okvětní plátky růží se často namáčí v čokoládě.

Velmi dekorativní

Šlechtěná forma rostliny Physalis se používá v gastronomii také velmi často, protože je nejen velmi dekorativní, ale obsahuje i velké množství vitaminu C. Její planá forma se naopak velmi často využívá v květinářství, červenooranžové lampionky na podzim rozzáří mnohá aranžmá, plody se však jíst nedají.

Nepravý šafrán

Dalším příkladem může být Carthamus tinctorius, který se dříve používal v gastronomii jako náhrada šafránu, a je proto znám pod názvem nepravý šafrán. Lze připravit na pohled velmi přitažlivá aranžmá, která v nás vyvolávají představu, že se jedná o jídlo a ne o dekoraci. Mohou být ve formě různých dortíků, báboviček, ale i koktejlů.

Text a foto: HKK

 

 

Hledání v obsahu

Počasí

Soutěž

Napište nám

Partneři

Anketa

Jaká rubrika vás zajímá na našem webu nejvíce?
 
42%
 
17%
 
22%
 
10%
 
5%
 
4%
 
 
0%

Diskuze

Ke stažení

Nejčtenější články

 


Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 390 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne