Funkční bydlení pro mladou rodinu

Datum: 22.7.2020
obrázek
Byt je součástí činžovního domu, který byl postaven počátkem padesátých let architektem Josefem M. Rathouským. Prostor o rozloze 68 m2 se skládal z velkorysého obývacího pokoje s jídelnou, ložnice, malého hygienického zázemí a z nevyhovující kuchyně se vstupem do malé místnosti o rozloze 4 m2.

Mladí rodiče se rozhodli ponechat ložnici svým dvěma dětem a prostor bytu přeorganizovat s architektem tak, aby nemuseli spát na gauči.

Plnohodnotné bydlení pro rodiče

„Cílem návrhu bylo nabídnout rodině nový plnohodnotný pokoj pro rodiče, funkční kuchyň a propojit vše v kontinuální pobytový prostor, který bude vyhovovat společnému životu mladé rodiny s dětmi a zároveň umožní dostatek soukromí použitím lehkých dělících prvků,“ poznamenává architekt Martin Neruda.

Prostor pro ložnici

Skeletový konstrukční systém domu umožnil vybourání a modifikaci stávajících příček bez nutnosti nákladných konstrukčních opatření. Nevyužitelná vstupní chodba se stala součástí nové kuchyně situované uvnitř dispozice. Tímto uspořádáním se uvolnil prostor u fasády pro dostatečně velkou ložnici.

Denní světlo v kuchyni

„Oba prostory mezi sebou vzájemně komunikují přes fixní okno, které přivádí do kuchyně denní světlo. Obývací pokoj byl zbaven nepotřebného nábytku a rozdělen na odpočinkovou a jídelní část s kulatým stolem uprostřed. Nábytková příčka mezi obývacím a dětským pokojem umožňuje obě místnosti propojit v jeden plynulý prostor na hloubku celého domu s výhledy do dvora a do korun stromů v ulici,“ vysvětluje architektka Jana Šťastná, spolupracovnice Martina Nerudy.

Renovace parket

Původní bukové parkety v pokojích byly zrenovovány. Na dřevěné podlahy navazuje kaučukový povrch v kuchyni a v ložnici. Pro kuchyň byla zvolena světlá podlaha s bílou lakovanou linkou doplněnou deskou z jasanu. Stejné materiály byly použity také pro nábytek v ložnici.

Světlý prostor tónuje modrá podlaha

Hlavní úložný prostor ložnice je řešen masivními výsuvy na celou hloubku zvýšené postele, kterou nese borový trám v úrovni parapetu okna. Světlý prostor pak jemně tónuje modrá kaučuková podlaha. Staré borové trámy, které měl klient k dispozici, jsme zároveň použili k vynesení širokého parapetu i nadsvětlíku nábytkové příčky v obývacím pokoji.

Příčka z březové překližky

Příčka, vyrobená z březové překližky, je vybavena kruhovým otvorem s výplní ze spékaného jantarového skla. Nábytek je doplněn atypickými mosaznými úchyty nebo konzolami nesoucími knihovnu. Mosazný plech je také použit na ostění nového kruhového otvoru, který vytváří průhled mezi kuchyňským koutem a obývacím pokojem. Vnitřní okna a průhledy skrze jednotlivé pokoje bytu vytváří jedinečnou kvalitu v jinak jednoduše zařízeném prostoru.

Slovo architekta

„Nabízím služby v oblasti architektury a inženýrství v měřítku interiéru a rekonstrukcí, až po návrhy novostaveb a veřejného prostoru. Zajišťuji zpracování všech fází projektové dokumentace díla od studie po tendrovou dokumentaci, vyřízení stavebního povolení, koordinaci specialistů a výkon autorského dozoru,“ dodává po prohlídce bytu architekt Martin Neruda.

Text: Jan Chára

Foto: Martin Neruda

 

 

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne