Po rekonstrukci bytu vznikl velkorysý prostor pro dva

Datum: 10.7.2020
obrázek
Jeden z nejklasičtějších půdorysů panelového bytu řešili architekti z realizační firmy Kouba interier opět jiným způsobem. Majitelka dobře zná typy bytů a pro sebe a svého manžela měla jasno jak v typu bytu, tak v lokalitě. Byt se jí podařilo koupit a mohla začít kompletní rekonstrukce.

Typový 3+1 byl v původním stavu, bez větších úprav, naopak v celkem opravdu zdevastovaném stavu.

Nové dispoziční řešení

Majitelka měla velmi jasné požadavky. Jedním z nich bylo zachování dvou ložnic. Každý z partnerů tak má své soukromí i dostatek místa na práci. Děti jsou již odrostlé, majitelé si tedy mohli dopřát velkorysejší řešení. Dalším požadavkem bylo také vytvoření jednoduchého, barevně neutrálního stylu, který bude možné případně oživit výraznějšími barevnými doplňky.

Úložný prostor i na toaletě

„Koupelnu jsme posouvali směrem do obývacího pokoje tak, aby se do ní vešla sprcha i vana. Obojí je dostatečně velké, proti vaně je pak místo na umyvadlo a pračku se sušičkou,“ popisuje inspirativní řešení Ing. Alena Koubová z realizační firmy Kouba interier. Toaleta zůstala oddělená a nad konstrukcí závěsného WC byl vytvořen cenný úložný prostor.

Spojení kuchyně s obývacím pokojem

Obývací pokoj je propojen s kuchyní. Kuchyňská linka je vyřešena do tvaru písmene L a je dovedena až k oknu. V místě bývalé příčky je umístěn jídelní stůl pro čtyři osoby. Také obývací část je dostatečně prostorná. V chodbě zůstala zachována komora, ve které našly útočiště především úklidové prostředky. Majitelům se povedlo přikoupit část společné chodby, kde se jim podařilo, ve spolupráci s architekty, vybudovat pěknou šatnu.

Jednoduchý, barevně neutrální styl

Požadavkem majitelky byl jednoduchý, barevně neutrální styl, který bude možné oživit výraznějšími doplňky. Na podlaze je v celém bytě vinylová podlaha v dekoru dubu. V koupelně a na toaletě je na většině míst použita epoxidová stěrka bílé barvy. A ta je doplněna o pár dekorativních dlaždic. „Dveře jsme zvolili bílé, do koupelny a na toaletu s pruhem z mléčného skla,“ doplňuje architektka Alena Koubová.

Horní skříňky v kuchyni ve dvou úrovních

Též kuchyňská linka je v odstínech bílé a dubu. Pracovní deska je z vysokotlakého laminátu s masivními nákližky. „Horní skříňky jsou ve dvou úrovních, a to především kvůli maximálnímu využití daného prostoru,“ popisuje truhlářskou výrobu Ing. Martin Kouba.

Mátově zelená zvítězila

Majitelka velmi vkusně zařídila zbytek bytu běžně dostupnými kousky. Jako první barvu na doplňky zvolila mátovou a velmi striktně se jí držela. Dokonce původní litinové radiátory natřela na mátově zelenou.

Text: Jan Chára

Foto a plánky: Kouba interier

 



Alena Koubová a Martin Kouba

Alena Koubová je absolventkou Fakulty stavební ČVUT v Praze. Od dokončení studií se zaměřuje na rekonstrukce bytů a tvorbu interiérů. Od roku 2007 pracuje v rodinné firmě, kde řídí stavební práce.

Martin Kouba vystudoval dřevařské inženýrství na ČZU. V roce 2003 začal navrhovat a vyrábět nábytek. V roce 2006 založil společnost Kouba interier, která se zaměřuje na návrhy a zakázkovou výrobu nábytku.


 

 

 


Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne