Minimální rozměry využity v maximální míře

Datum: 8.7.2020
obrázek
Pro rekonstrukci garsoniéry v panelovém domě s výhledem na panorama Prahy investor oslovil 0,5 Studio, Pavla Nového a Víta Svobody, a to pro jejich zkušenosti s rekonstrukcemi interiérů a malometrážních bytů. Požadavkem byla celková rekonstrukce bytu o ploše 33 m².

Při řešení malometrážních bytů je důležité zachování volného prostoru pro aktivity obyvatele. Osvědčené postupy 0,5 Studia pro malometrážní byty jsou: sjednocení podlahy, použití jednotných materiálů a navržení vestavného nábytku. Základem je sdružování několika funkcí do jednotných bloků.

Tři hlavní úložné prostory

V bytě jsou instalovány tři hlavní úložné prostory. První je v pozici za vstupními dveřmi, ten pojímá pračku a šatnu. Šatna je určena převážně pro sezónní oděvy. Povrch této skříně tvoří zrcadlo, je instalováno na celou výšku skříně a tak opticky zvětšuje vstupní prostor. Přes tento prostor se vstupuje do koupelny s toaletou a sprchou.

Výsuvný spížní systém

Druhá vestavná skříň přechází ze vstupní chodby do obytného prostoru. Tu tvoří části pro ukládání obuvi, na kterou navazuje obslužná kuchyňská část, obsahující vestavěnou troubu, pod níž je výsuvný spížní systém a lednici. Tato dominantní jednotná hmota skříně dále pokračuje šatní skříní a prostorem na osobní věci. Třetím úložným prostorem bytu je prostor pod postelí.

Prvek přirozené nosné konstrukce

V obytném prostoru se spojují funkce přípravy pokrmů a trávení volného času. Pro nové uspořádání bytu, odpovídající požadavkům investora, bylo nutné změnit původní pozici kuchyně. Nová vestavná kuchyňská linka je utilitární, avšak navržena tak, aby odpovídala prostorovým potřebám přípravy jídla. Obytný prostor je dále zařízen sedačkou a jídelním stolem. Jedna stěna obytného prostoru je očištěna, a tak se v prostoru objevuje prvek betonu, přirozené nosné konstrukce panelového domu.

Odpočinek s panoramatickým výhledem

Vstup do ložnice z obytného prostoru je prostřednictvím posuvných dveří. Spací kout je obložen březovou překližkou a je komfortním místem pro odpočinek. Velkorysý balkon přístupný z obytného prostoru je přes celou délku dispozice bytu a přes léto umožňuje příjemný odpočinek s panoramatickým výhledem na Prahu. Podlaha v celém bytě je řešena jednotnou, polyuretanovou stěrkou. Povrchy vestavných truhlářských prvků jsou v kombinaci šedobílé a přírodní barevnosti dřeva.

Byt pro plnohodnotný život

Minimální rozměry garsoniéry jsou využity v maximální možné míře. Interiér je kultivovaně zpracován a dává možnost pro co největší využití volného prostoru. V realizaci se podařilo dosáhnout cíle vytvořit současně vypadající byt vhodný pro plnohodnotný život, byt, který neslouží pouze pro přespávání.



Slovo architektů

„Rekonstrukce bytů v panelových domech jsou v současné době pro architekty velkou výzvou a žádaným úkolem. Dožívající interiéry bytů hledají nová řešení v duchu současných požadavků,“ konstatuje architekt Pavel Nový. „Spolu s Vítem Svobodou jsme studovali architekturu na pražské VŠUP pod vedením Jindřicha Smetany. Od roku 2011 pod názvem 0,5 Studio společně navrhujeme projekty různých měřítek a typů. Při jejich tvorbě se snažíme uplatnit specifickou odlehčenost, ale také nadsázku a mezioborovou spolupráci s umělci. Naším krédem je zdraví a krása,“ doplňuje architekt Vít Svoboda.

Text: Jan Chára

Foto: Peter Fabo


Technické údaje

Adresa: Troja Praha 8
Investor: soukromý
Autor: Pavel Nový, Vít Svoboda / 0,5 Studio
Realizace: 2017
Plocha: 33 m²

 

 

 


Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne