K proměně bytu použili makrolon

Datum: 15.5.2020
obrázek
Tento byt je umístěn v prvním patře menšího zděného bytového domu z konce 50. let. Čtyřpodlažní dům má v každém patře symetricky vůči společnému schodišti umístěny dva byty 3+1 o rozloze 75m2.

Dům je součástí příjemného urbanistického celku, zasazeného v zeleni mezi centrem starých Kobylis a novějším panelovým sídlištěm na severu.

V relativně původním stavu

Investor byt převzal v relativně původním stavu. Předchozí vlastník se rozhodl pouze k výměně dřevěných špaletových oken za plastová a k úpravám týkajícím se kuchyně. Tu nově propojil s obývacím pokojem za pomoci formálního obloučku ze sádrokartonu a hřmotného barového pultu. Dispozičně problematická část bytu, koupelna a WC s navazující obtížně využitelnou chodbou, zůstala beze změn.

Chtěli dosáhnout prosvětlené dispozice bytu

„Na základě znalosti místa a společných diskuzí s investorem jsme se hned na začátku shodli, že naším primárním cílem bude za pomoci relativně jednoduchých stavebních úprav dosáhnout velkorysejší prosvětlené dispozice bytu s jednotnou atmosférou. Problém s dlouhou a tmavou chodbou jsme se rozhodli vyřešit zjednodušením dispozice a použitím průsvitných materiálů pro dělicí konstrukce,“ vysvětlují architekti.

Jeden spojitý prostor

Na místě původní stísněné a nevyužité předsíně a chodby, malé koupelny, samostatného WC a navazující kuchyně tak vznikl jeden spojitý prostor, dělený pouze lehkými průsvitnými příčkami s posuvnými díly a dveřmi. Nová příčka mezi koupelnou a chodbou je tvořena ze strany sprchového koutu kaleným sklem, ze strany chodby makrolonem. Dvě průsvitné vrstvy tvoří dutinu pro bojler a vložený nábytek. Jedná se o volně stojící botník, police zavěšené ze stropu a šatní tyč.

Jemně rozostřuje pozadí

Makrolon je také použit na dveřích do obývacího prostoru a dále na všech posuvných nábytkových panelech v bytě. Jedná se o posuvná dvířka v koupelně, v kuchyni a posuvné panely vestavěných šatních skříní v pokojích. Makrolon je průsvitný, ale díky své struktuře opticky jemně rozostřuje pozadí. To se pak zajímavě projevuje právě díky prosvítání různého obsahu úložných prostor do interiéru.

Přírodní, teplejší tón

Police v koupelně a kuchyni jsou zhotoveny z březové překližky, která do interiéru vnáší přírodní, teplejší tón, kuchyňská linka a vestavěné šatní skříně jsou z obyčejného bílého lamina. V celém bytě, kromě koupelny, byla položena nová dřevěná podlaha z dubových parket, které nahradily staré původní parkety menšího formátu.

Promyšlená kombinace materiálů

„Celkovým pojetím úprav dispozice i návrhem nábytku jsme se snažili dosáhnout určité velkorysosti a noblesy, která však nepramení z použití luxusních drahých materiálů, nýbrž naopak z promyšlené kombinace materiálů zcela obyčejných,“ konstatují členové společnosti Papundekl architekti.

Text: Jan Chára

Foto: Štěpán Wait

Technické údaje
  Název projektu   Úpravy bytu v Kobylisích
  Autoři   PAPUNDEKL ARCHITEKTI
  Projekt   2017
  Realizace   2018
  Rozloha   78 m2



Papundekl architekti

Architektonické studio Papundekl architekti založili v roce 2017 tři mladí architekti Ing. arch. Jan Bárta, Ing. arch. Šimon Bierhanzl a Ing. arch. Marek Fischer. Věnují se architektuře všech měřítek, navrhují města, domy, interiéry.


 

 

 


Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne