Pohodlný domov v novostavbě ve Stodůlkách

Datum: 20.4.2020
obrázek
Byt v novostavbě v pražských Stodůlkách s dobrou dostupností do centra a infrastrukturou v místě si pořídili starší manželé, kteří doposud žili nedaleko Prahy v rodinném domě se zahradou a chtěli vytvořit nový pohodlný domov bez starostí a spousty práce.

Byt je velkorysý, s dispozicí 4+kk a s terasou, kde dvě z ložnic mají i svou šatnu a kuchyňský kout se spíží, což se dnes u developerských projektů nevídá moc často.

Navrhnout a zrealizovat

Majitelé se na architektku Ditu Héderváry obrátili s prosbou, aby navrhla a zrealizovala interiér tzv. na klíč, aby neměli s jeho vybavením žádné starosti. Od návrhu přes výběr dodavatelů, organizaci dodávek, autorský dozor až po poslední detaily bylo vše zpracováno a vyřešeno k naprosté spokojenosti klientů během několika málo týdnů.

Dispoziční rozmístění nábytku

V bytě již byly hotové dřevěné podlahy a dveře, dále pak koupelny s WC. „Klientům jsem tak navrhovala dispoziční rozmístění nábytku a jeho návrh, barevné řešení celého bytu včetně zastínění oken a dekorací. Upravovaly se navíc instalace elektro a vody v kuchyni, aby se mohla kuchyňská linka udělat přesně podle přání majitelů. Nakonec se řešilo ještě zařízení terasy, kde byly umístěny samozavlažovací květináče s bambusy a malá křesílka,“ poznamenává architektka Dita Héderváry.

Linie neutrálních barev

Celým bytem se táhne linie neutrálních barev od barvy slonové kosti po tmavě hnědou, které doplňují barevné akcenty, v každé místnosti jiné. Velkým přáním majitelky byla výrazná oranžová kuchyň s obývacím pokojem, byl tedy kladen důraz na to, aby prostor nepůsobil stylem z „osmdesátek“, ale byl příjemný a nadčasový. Dobré bylo, že hlavní obývací prostor s kuchyní je orientován na východ, takže oranžová barva dala místnostem teplý a prosvětlený nádech.

Umělý kámen Technistone

Kuchyňská linka byla vyráběna na míru tak, aby se využil veškerý prostor pro ni určený, byla komfortní a vešly se všechny požadované spotřebiče včetně velké lednice. „Hlavním materiálem jsou lakovaná matná dvířka a pracovní deska s obkladem stěn z odolného umělého kamene Technistone, na který nedám dopustit. Úchytky na lince jsou kovové se světlou výplní ladící k pracovní desce,“ doplňuje architektka.

Opět oranžové odstíny

Navazující obývací pokoj s jídelním koutem má na stěnách a oknech opět oranžové odstíny, které dávají hezky vyniknout odstínům hnědé a světle šedé na nábytku. Výrazným prvkem je pohodlná polohovací pohovka a lehké šmrncovní křesílko v tmavě hnědé kůži. K doladění pokoje architektka použila výrazné osvětlení od české firmy Lucis, použitá stropní světla se do novostaveb málokdy hodí, jelikož jsou dost vysoká, ale zde měla architektka štěstí.

Výmalba v tlumené olivové barvě

První ze dvou ložnic je vybavená nábytkem z ořechu doplněného světle šedými kontrastními plochami. V podobné barvě jsou i závěsy na oknech. K pracovnímu stolu architektka docela dlouho hledala vhodné křeslo, aby majitelce bylo pohodlné i na dlouhé sezení. Nakonec zvítězilo zdravotní sezení. Jednoduché designové lampičky už jen doplňují celkový vzhled sestavy nábytku. Výmalba je zde v tlumené olivové barvě.

Postel s elektricky ovládaným roštem

Druhá ložnice je také vybavena nábytkem z ořechu, který je doplněn skříní vyplňující celý výklenek. Tento pokoj jako jediný neměl svoji šatnu. Postel je vyšší s elektricky ovládaným polohovacím roštem, stejně jako v první ložnici. Aby ložnice působila příjemně, byly ke dřevěným podlahám a nábytku použity odstíny tlumené modré. Výmalba splývá se stejně barevnými závěsy.

Vzdušná knihovna

V pracovně byla velká stěna kolem pohovky využita jako vzdušná knihovna, vedlejší výklenek se využil pro velkou vestavěnou skříň, která i zakryla divné členění místnosti. Barva byla použitá stejná jako na stěny, aby skříň zbytečně nevynikala.

Tlumená jarní zelená

Pokoj pro hosty je opět ve stejném materiálu jako ostatní místnosti, je zde rozkládací pohovka a umisťují se sem křesílka z obývacího pokoje, pokud není u majitelů početná návštěva. Stěny jsou vymalovány tlumenou jarní zelenou a je k nim opět doladěn závěs na okno.

Působí elegantně

Vstupní chodba byla využita pro umístění nábytku s velkými úložnými prostory tak, aby působily lehce a nedávaly pocit hodně zastavěného prostoru a ještě působily elegantně. Jelikož zde nejsou dřevěné podlahy, dřevo bylo alespoň použito na malé plochy a úchytky. Řada stropních světel jsou nenápadné, ale designové hranolky ze zrcadlového skla. Byl také doplněn nábytek do koupelen včetně doplňků. Nábytek je lakovaný s odolným povrchem, aby spolehlivě vydržel náročný provoz v koupelně.

Slovo architektky

„Tvořím architektonické návrhy i s jejich, domnívám se, kvalitní realizací. Svou prací se neustále snažím přesvědčovat naše klienty, že práce bytového architekta není zbytečná, ale je výhodnou investicí do vlastního interiéru a také do jejich spokojenosti,“ poznamenává MgA. Dita Héderváry.

Text: Jan Chára

Foto: Josef Neumann

Technické údaje

  Dispozice   4+kk s terasou
  Kuchyň a skříňový nábytek   Alero truhlářství
  Ostatní nábytek   Hülsta Praha
  Osvětlení   Inpro CZ, Lucis
  Pohovky a křesla   Natuzzi
  Pracovní křeslo   Antalis
  Stínění oken   Styltex


MgA. Dita Héderváry

Je absolventkou Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, kde studovala v ateliéru architektury a designu Bořka Šípka. Architektuře interiérů se věnuje již přes 20 let, má za sebou velkou řadu realizací. „Myslím, že kvalita bydlení má velký vliv na duševní pohodu, cílem je tedy navrhovat interiéry s takovou atmosférou, aby se v nich klient cítil dobře.“


 

 

 


Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne