Příjemný večer s vínem a dobrým sýrem

Datum: 26.10.2009
obrázek
Řecká legenda vypráví o sýru jako o daru bohů. Podle ní vzal na sebe Aristaios, syn bohů, podobu ovčáka a odebral se na Zemi ukázat lidem přípravu sýra. Historické prameny pro nás mají pravděpodobnější verzi vzniku sýra. Osvětlují vznik sýrů tak, že se mléko ve vaku z vysušených dobytčích žaludků, zavěšené na velbloudu, srazilo a vytvořilo sýr. Tato technologie se za tisíciletí zmodernizovala, ale podobný princip se v podstatě používá při výrobě sýrů dodnes.

První zmínka o sýru je z období Sumeru. Při čtení řeckých eposů Ilias a Odyssea se dovídáme, že Homér přibližně 1 000 let před naším letopočtem píše o sýrech, které se sušily v Kyklopově jeskyni. Další zmínky můžeme nalézt v Bibli. Římané pak znali už 12 druhů sýra. Mnoho současných sýrů se začalo profilovat ve středověku. V Itálii vznikla roku 879 gorgonzola, v roce 1200 pak sýr grana a v roce 1579 parmigiano (parmazán). Francouzi znali již dlouhou dobu sýry jako roquefort (vznikl v roce 1070) a cantal. Sýr gouda z Goudy vznikl v roce 1697.
Různé chuti a druhy sýrů jsou dány různými druhy mléka (kravské, ovčí, kozí, velbloudí, jačí a další), odlišnostmi při výrobě, přísadami různých druhů sýra (bylinky, ořechy, zelenina a další) a samozřejmě rozdílným podílem tuku v sušině.
Sušina je to, co zbude po vysušení výrobku. Například měkký sýr obsahuje 30 % sušiny, tudíž je v něm 70 % vody a 30 % sušiny. Čím je sýr zralejší, tím má více sušiny, takže ve chvíli, kdy je sušiny více jak 35 % stává se z měkkého sýra sýr polotvrdý, když je sušiny více než 45 % je už považován za tvrdý. Sýry patří do našeho jídelníčku stejně neodmyslitelně jako maso nebo zelenina. Nabídka sýrů na českém trhu je velmi široká a na celém světě se dnes vyrábí stovky druhů sýra.

Víno k sýru

Pokud si nevíte rady jaké víno vybrat k určitému typu sýra, tak vám přinášíme jednoduchý přehled. Ke kozím sýrům by se měla podávat lehčí červená vína nebo výraznější vína bílá jako Tramín a Sauvignon. Plná červená vína se hodí k uzeným, tučným sýrům a sýrům s modrou plísní. U posledního zmíněného druhu můžeme servírovat i Tramín Červený. Pokud k měkkému bílému sýru budete podávat odrůdy jako Müller Thurgau nebo Neuburské bílé, tak neprohloupíte. K jemnějším plísňovým sýrům se doporučují bílá vína - třeba Rulandské bílé nebo Chardonnay, popřípadě vína růžová. K pikantnějším variantám se hodí spíše těžší červená vína jako Frankovka. K sýrům s výraznější chutí, jako je například ostřejší ementál, se více hodí mladá bílá vína s vyšší „kyselinkou" nebo červená vína s tříslovinou. V době nastupujícího podzimu se nabízí výborná česká svatomartinská vína. Jedná se o první láhve vína pocházející z podzimní sklizně. Obecně platí, že čím tvrdší a tmavší máme sýr, tím těžší a bohatší víno bychom k němu měli zvolit.

Jak poznat kvalitu

Ke správné kombinaci sýra s konkrétním vínem vám pomůže vodítko v podobě informací uvedených na etiketě. Pokud chcete jednoduchý návod pro výběr kvalitního sýra, můžete se řídit podle značky a vybrat si renomovaného výrobce nebo certifikát jakosti, který vybraní producenti na svých produktech mají. V České republice je klíčovou značkou kvality potravin KLASA. Tato značka je udělována pouze prověřeným potravinářským výrobkům, které splňují nejen příslušné potravinářské a hygienické normy, ale mají navíc i svou specifickou kvalitativní vlastnost. Seznam výrobků, které nesou označení KLASA, naleznete na internetových stránkách www.eklasa.cz.

 

 

 


Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 390 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne