Originální rekonstrukce panelákového bytu

Datum: 6.4.2020
obrázek
Rekonstruovaný byt se nachází v přízemí panelového domu konstrukčního systému T06B v Plzni na Borech, dům byl vystavěn v letech 1967-1968. Příčný konstrukční systém domu má panely v osové vzdálenosti 3,6 metru. Byt měl původní dispozici 2+1 a užitnou plochu 48m2.

Dispozice bytu měla neprosvětlenou a úzkou vstupní chodbu, do které vedly patery dveře – z uzavřené kuchyně, obývacího pokoje, ložnice a odděleného záchodu a koupelny. Většina příček byla vyzděna z dutinových cihel-příčkovek, příčka oddělující vstupní chodbu a obývací pokoj byla betonová o tloušťce asi 8 cm s výstužnou „kari“sítí.

Několik slov k původnímu stavu

V obývacím pokoji byly položeny původní dřevěné vlýsky, ty byly ale zvlněné, uložené pouze volně na lehčených vláknitých deskách typu „hobra“ a térovém papíru. Ložnice měla položené linoleum na betonové mazanině, ostatní místnosti v bytě byly opatřeny dlažbou. Byt je nad nezatepleným suterénem, podlahy jsou poměrně chladné. Koupelna, toaleta a kuchyně byly obloženy klasickým obkladem 15x15. Svislý rozvod topné vody prochází celým domem v místě koupelny, při vybourání příček je tato stoupačka vlastně „uprostřed bytu“ a do velké míry limituje dispoziční možnosti návrhu rekonstrukce. Vnitřní rozvody elektro, vody a topení byly v původním stavu.

Smysl rekonstrukce

Dům má nové společné rozvody – stoupačky, je zateplený kontaktním zateplovacím systémem, má přibližně deset let stará plastová okna. „Smyslem rekonstrukce byla celková fyzická i morální repase bytu v oblíbené plzeňské lokalitě a nabídnutí bytu jako kvalitního nájemního bydlení s „osobností“. Vybourali jsme keramické příčkovky toalety, záchodu a kuchyně. Před vybouráním betonové příčky oddělující obývací pokoj a chodbu jsme museli strop podstrkovat, konstrukčně se jedná o ztužující příčku panelového systému,“ vysvětluje architekt Tomáš Král.

Vytvořený prostor působí velkoryse

V bytě se otevřel velký prostor na celou šíři paneláku s výhledem do stromů na obou stranách domu. V prostoru zůstaly pouze stoupačky jádra a stoupačky topení. Průhled bytem na obě strany chtěli architekti zachovat, prostor totiž působí velkoryse. Betonovou příčku vzhledem k umístění bytu v přízemí nebylo možno ponechat zcela bez náhrady. „Podle statického posudku jsme nahradili pilířky při panelové zdi zdivem Ytong tloušťky 250 mm a systémovým překladem Ytong délky 2750 mm. Vstupní prostor ztratil charakter chodby, nově vzniklý „rám“ umožňuje příčný průhled obývacím prostorem a kuchyní. Vzdušný, velkorysý pocit oproštěný od stísněného pocitu panelákové vstupní chodbičky,“ doplňuje architekt.

Posuvné dveře do ložnice

Byt tím samozřejmě ale přišel o běžné zádveří. Vzhledem k velikosti a typu bytu navrhli architekti koupelnu společně se záchodem, byt bude obývat jedna až dvě osoby. Nově navržená koupelna zabírá o trochu menší půdorys než původní dvě oddělené místnosti, ponechává větší prostor ve vstupu do bytu a kuchyni. Ložnici ponechali bez velkých konstrukčních zásahů. Původní byt měl kromě vstupních další patery dveře, nový půdorys má pouze dveře do koupelny a posuvné dveře do ložnice.

Běžné příčkovky

Jádro koupelny vyzdili z běžných příčkovek Ytong síly 100 mm, v kuchyni při příčné panelové stěně navrhli přizdívku z Ytongu 75 pro snadný rozvod médií v kuchyni – snadné zasekání elektro a vody do pórobetonového zdiva.

Přiznání betonu

„Byt jsme chtěli rekonstruovat jako přiznané - betonový a panelový, bez použití sádrokartonu a jakéhokoli materiálu, který by se snažil o vyznění rekonstrukce typu „vůbec nevypadá jako panelák.“ Pomocí běžné flexy opatřené drátěným kotoučem jsme odřeli stěny ve velké části „až na beton“. Původním záměrem bylo ponechat přiznaný beton ve větší míře. Při realizaci na nás množství betonových ploch působilo dojmem, že je to „příliš“, ale hlavně stěny měly povrch ve velmi špatné kvalitě, daleko od představy pěkného pohledového betonu,“ vysvětluje architekt. Stěny, které architekti ponechali v původním stavu, tedy betonové, omyli a jednoduše ošetřili velmi naředěnou běžnou stavební penetrací tak, aby při otěru nezanechávaly cementový prach. Ostatní stěny mají povrch v běžném provedení flexibilního lepidla, jemnozrnného štuku 0,5 mm a jsou bíle vymalované. V místě styku panelů je do lepidla vložena perlinka zamezující vzniku prasklinek.

Broušené OSB desky

Nové interiérové prvky jsou vloženými „objekty“ z broušených OSB desek. Ve vstupním prostoru podél nového rámu navrhli architekti velkou vestavěnou šatní skříň, celý objem toalety s koupelnou a kuchyně je obložen výše zmíněnými deskami. V tomto místě jsou desky na pórobetonovou příčkovku lepené lepidlem typu „mamut“. Dveře jsou v rovině obkladu, otevírají se malým koženým poutkem.

Velká knihovna

Do obývacího prostoru je vestavěna velká knihovna a skříň, narážka na původní obývákové stěny. Kuchyně je třikrát lakována, za kuchyňskou deskou je drátosklo chránící OSB desky. Do ložnice je vestavěna velká otevřená šatní skříň, podobná knihovně v obývacím prostoru. Ložnice je oddělena od zbytku bytu posuvnou příčkou z borovicové překližky síly 18 milimetrů.

Rozvody elektřiny jsou přiznané

Všechny vnitřní rozvody jsou nové. Rozvody umístěné v nové vestavbě koupelny a kuchyně jsou běžné skryté, zasekané do pórobetonových příček. Osazení elektro v této části je bílé plastové od firmy ABB. Rozvody elektřiny ve zbytku jsou přiznané, všude vedené po povrchu v ocelových zinkovaných trubkách Kopos, dále jsou zde průmyslové krabičky, spínače, zásuvky. Velké LED žárovky nejsou opatřeny stínidly. V koupelně je použito „sklepní světlo“ s kovovým chráničem. Odvětrání z digestoře v kuchyni je provedeno viditelnou vzduchotechnickou rourou zavěšenou na závitových tyčích. Radiátory jsou v celém bytě nové, v obývacím pokoji a ložnici jsou kryté OSB deskou.

Využít se dá všechno

„V části s obývacím prostorem, koupelnou a kuchyní jsme museli vybetonovat nový betonový potěr, vzhledem k malé konstrukční výšce vrstvy jsme použili beton se skelnými vlákny namísto betonu s výztuží s kari sítí, v ložnici jsme zachovali původní betonovou mazaninu. Celý prostor byl vylit samonivelační stěrkou. Vstup, koupelna a kuchyně je poté opatřena epoxidovou stěrkou. Obývací části bytu mají podlahu z lepených OSB desek, broušených a opatřených čtyřmi až pěti vrstvami polyuretanového vodou ředitelného laku. Vestavěný nábytek je doplněný jednoduchými detaily ze zbytků stavebních materiálů použitých především při rekonstrukci tohoto bytu. Například šatní tyče v ložnici jsou ze zbylých trubek elektro rozvodů zavěšených na závitových tyčích," vysvětluje architekt Tomáš Král.

Také několik kaktusů a váza po babičce

Představa byla nabízet byt k nájmu kompletně vybavený, včetně nábytku, základního ložního prádla až po ručník. Zařízení nábytku je směsí repasovaného původního dobového nábytku z tohoto nebo jiných bytů a nábytku nového nebo málo použitého. Jídelní stůl v obývacím prostoru má konstrukci z jeklů čtvercového průřezu 25 mm, je na něm položena několikrát lakovaná borovicová překližka – stejná jako je použita na posuvnou příčku.

Židle jsou populární „tramvajové“ značky Vertex z tramvají T53 v původní, pouze přeleštěné červené barvě. Stolek zasunutý v knihovně se stejnou konstrukcí jako jídelní stůl je možné použít pod televizí, nebo se na něm dá sedět, nebo ležet. Příjemná designová sofa tmavozelené barvy je z bazaru. Křeslo typu Acapulco je vlastní výroby architektů, svařené z rotorů betonářské výztuže a vypletené plastem dovezeným z Mexika. Vše doplňuje několik kaktusů a váza „po babičce“.

Prostor obohacují originální obrazy

Do sprchového koutu je vložen dřevěný rošt. Koupelna je obložena na celou výšku tyrkysovým obkladem RAKO 15x15 téměř identickým jako byly původní obkladačky. Stolek pod umyvadlo je tvořen deskou z vodovzdorné překližky na kovovém černém rámu. Lůžko je ze slepené překližkové desky položené na několika dílech ztraceného bednění. V bytě je několik soudobých obrazů od Pavla Trnky a Josefa Sedláka. Vstupní dveře do bytu jsou původní. Z vnitřní strany je na nich malba – půdorys sídliště Bory. Celkové náklady na rekonstrukci včetně vybavení kuchyně, zařizovacími předměty a nábytkem byly přibližně 580 000 Kč.

Text: Jan Chára

Foto: Tomáš Král

Technické údaje 

 Autor  ArchitectureMade/Tomáš Král, spolupráce Irena Šebová
 Místo  Plzeň, Bory
 Projekt  2015
 Realizace  2017
 Užitná plocha  48 m2
 Zednické práce  Petr Votřel
 Instalace  Lukáš Sedlák
 Elektroinstalace  SIPE Servis s.r.o., Petr Šipatka, Milan Petřík, Aleš Kotchy
 Truhlářské výrobky  Truhlářství Pavel Mašek
 Zámečnické výrobky  Jiří Šašek
 Stěrkové podlahy  MANEINTERIER, Kamil Néhez

 



Tomáš Král, ArchitectureMade

Po absolvování Fakulty architektury ČVUT v roce 2009 pracoval několik roků ve Švýcarsku a Mexiku. V posledních letech žije střídavě v Plzni a různých městech v Mexiku. Zabývá se návrhy a realizací menších staveb. Zkušenost ze Švýcarska ho ovlivnila v pohledu na kvalitu veřejného prostoru, uměřenost staveb a důležitost korektních vztahů. Zkušenost z Mexika spatřuje ve vnímání důrazu na řemeslné provedení staveb a jejich detailů. Vyrábí nábytek a příležitostně se věnuje vizualizaci architektury.


 

 

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne