U nás nepečeme

Ostatně, posuďte sami, toto nepečené cukroví nemusí zdobit jen ten slavnostní tradičně vánoční stůl. Pár kousků vlastnoručně připravených lahodných čokoládových lanýžů nebo karamelových košíčků jemně uložených v pěkné, ozdobně převázané krabičce jistě potěší maminku, babičku či přítelkyni, a možná i více, než kupovaná bonboniéra. Tak nezapomeňte, Den matek slavíme u nás již tuto neděli 12. května.
Čokoládové lanýže |
||
200 g čokolády na vaření, 200 ml smetany ke šlehání, špetka skořice, 1 lžíce rumu, kakaový prášek (dávka vystačí na cca 20 kusů) |
Do hrnce nalijeme smetanu, rum, přisypeme nalámanou čokoládu a skořici. Ve vodní lázni zahříváme, až se čokoláda rozpustí, ale nevaříme. |
Připravenou směs pozvolna rozmícháme na hladkou hmotu, odstavíme z plotny a za občasného promíchání necháme vychladnout. |
Čokoládovou směs uložíme do druhého dne do chladničky. |
Z částečně ztuhlé hmoty odkrajujeme čajovou lžičkou kousky, druhou lžičkou je opatrně shrnujeme do misky s kakaem a každý kousek takto obalíme. |
Čokoládové lanýže vkládáme do papírových košíčků a před podáváním necháme ještě zchladit. |
Karamelové košíčky |
|||
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka, 250 g ztuženého tuku nebo Hery, 6 ks čokoládových tyčinek Ledové kaštany |
Plechovku s mlékem vaříme pomalu 1,5 hod. ve vodě (lépe je vařit aspoň den dopředu, vařením mléko zkaramelizuje). |
Ztužený tuk a Ledové kaštany rozpustíme společně ve vodní lázni. |
|
Na dno papírových košíčků nalijeme trochu čokoládové hmoty, necháme chvilku ztuhnout. |
Navrch přidáme lžičku karamelového mléka z plechovky. |
Takto naplněný košíček zalijeme zbytkem čokoládové hmoty. |
Dozdobíme loupanou mandlí nebo lískovým oříškem. |
Kokosové kuličky |
|||
1 kondenzované mléko Salko, 200 g ztuženého 100% tuku (Iva, Omega apod.), 250 g kokosu, 100 g mandlí |
Tuk rozpustíme a necháme trochu zchladnout. |
Přimícháme k němu ¾ množství připraveného kokosu, celé Salko, směs důkladně promícháme a dáme do lednice trochu ztuhnout. |
Mandle spaříme vroucí vodou, oloupeme, každou obalíme připravenou směsí a vytvarujeme do kuličky. Obalíme ji ve zbylém kokosu. |
Text, příprava a foto: Alexandra Hurtová