Kulinářské letem světem poprvé

Použité suroviny jsou na našem trhu běžně k dostání. Ingredience jsou počítány obvykle pro čtyři osoby. Dnes vám nabízíme první z tipů.
Pokrm zvaný kuřecí tikka masala pochází z daleké indické kuchyně. Samozřejmě, že na přípravu této indické pochoutky existuje mnoho receptů, k jedněm z těch jednodušších, přesto dobrých, patří tento.
Kuře tikka masala
600 g kuřecích prsou, 250 ml smetany ke šlehání, 3 - 4 lžíce rajčatového protlaku, olej, 1 lžička mleté sladké papriky, 3 - 4 stroužky česneku, 2 střední cibule a 1 menší, 1 chilli paprička, sůl
na marinádu: 1 kelímek bílého jogurtu, 1 lžička koření garam masála (směs koření: římský kmín, černý pepř, hřebíček, muškátový květ, koriandr, kardamon, bobkový list), 1 lžička mletého zázvoru, 1 necelá lžička chilli koření, špetka kurkumy (podporuje typickou barvu pokrmu), šťáva z 1 citrónu
Nejprve si připravíme marinádu tak, že vyložíme cedník hustou tkaninou (pláténko, utěrka) a vyklopíme do něj jogurt. Takto jej necháme vykapat alespoň 30 minut, raději déle, až v pláténku zůstane jen hustší jogurtová hmota. Spolu s dalšími přísadami na marinádu, tj. kořením a citrónovou šťávou, ji rozmixujeme najemno.
Kuřecí prsa opláchneme pod studenou vodou, lehce osušíme, nakrájíme na větší kusy s ohledem na to, že je následně budeme grilovat na mřížce. Pokud při opékání masa místo grilu použijeme pánev, velikost nakrájených kousků masa můžeme přizpůsobit. Maso vložíme do připravené marinády. Je třeba, aby se marinovalo přikryté alespoň 4 hodiny, ideálně v chladu přes noc. Poté maso opečeme na dobře rozpáleném grilu a vložíme pod něj tácek na zachycení vypečené šťávy, kterou později využijeme. Opékáme-li maso na pánvi, hotové z ní vyjmeme, udržíme v teple a vypečenou šťávu zachováme. V kastrolu na oleji (případně másle) lehce osmažíme najemno nakrájené 2 střední cibule s prolisovaným česnekem, přidáme d
robně nasekanou chilli papričku již zbavenou semínek, zaprášíme mletou paprikou a opět velmi lehce osmahneme. Za stálého míchání doplníme rajčatový protlak a pozvolna zalijeme smetanou a vypečenou šťávou z masa. V případě potřeby je možné doplnit trochu teplé vody. Osolíme a za občasného promíchání vaříme cca 20 minut, až omáčka začne houstnout. Na posledních zhruba 10 minut varu do omáčky přidáme grilované maso a společně dovaříme.
Vhodnou přílohou je rýže připravená tak, že ji za stálého míchání restujeme na oleji zhruba 5 minut, až se zrnka lehce obalí tukem a zprůhlední. Poté ji zalijeme vodou v poměru na 1 díl rýže 2 díly teplé vody, přidáme 1 celou malou cibuli, osolíme a pod pokličkou vaříme 12 až 15 minut. (Pokličku nesundávejte, pouze se zhruba za 12 minut přesvědčte, zda se veškerá voda již do rýže vstřebala). Potom cibuli odstraníme a rýži v kastrolu přikrytém utěrkou necháme ještě 10 minut „dotáhnout“.
Text, příprava a foto: Alexandra Hurtová