Šetrně i v kuchyni

Ostatně, trocha toho koření či čerstvých, nebo alespoň sušených bylinek, které se v kuchyni jistě najdou, umí dodat jednoduchým pokrmům osobité kouzlo.
A co je hlavní? Zvládneme uvařit celé menu i s tou pověstnou sladkou tečkou na konec během pár minut. Navíc tyto zcela jednoduché pokrmy mohou být užitečnou změnou v našem jídelníčku, dokáží příjemně zasytit a žádné zbytečné kilo navíc po nich jistě nepřibereme.
Babiččina chlebová polévka
3 krajíčky staršího chleba, 4 lžíce hladké mouky, 1 l vody nebo masového vývaru, 1 – 2 vejce, kousek másla, mletý kmín, pepř, majoránka, sůl, příp. trochu mléka
V kastrolu rozpustíme máslo, přisypeme hladkou mouku a upražíme světlou jíšku. Zalijeme ji trochou studené vody a důkladně rozmícháme, aby se neutvořily hrudky. Přilijeme masový vývar nebo vodu do celkového objemu asi 1 litr, promícháme a necháme vařit. Do základu vložíme chleba nakrájený na kostičky i s kůrkou a přidáme sůl, pepř a mletý km
ín. Polévku pomalu vaříme asi 10 – 15 minut. Pokud se kostky chleba zcela nerozvaří, lehce je rozšleháme metlou. Krátce před dokončením vlijeme do polévky vejce rozšlehané v troše vody, necháme povařit a dochutíme majoránkou. Pro zjemnění je možno do polévky před dokončením vmíchat trochu vlažného mléka.
Rýže s pórkem a vejci
1 miska uvařené rýže, 5 vajec, pórek, cibule, máslo, olej, sůl, pepř
Na pánvi zahřejeme trochu oleje a přidáme na jemno nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět. Přisypeme na jemno pokrájenou světlou část pórku. Za občasného promíchání smažíme, až pórek dostane lehce zlatavou barvu, osolíme a opepříme. Základ přendáme stranou, nejlépe do mísy. V pánvi rozpustíme část másla, přisypeme vařenou rýži a za občasného promíchání ji lehce osmahneme, až začne zlátnout. Hotovou přendáme rovněž do mísy
s pórkem. V pánvi rozpustíme zbytek másla a usmažíme na něm rozšlehaná vejce, ale jen tak, aby se příliš nevysušila. Na závěr do vajec vmícháme posekanou bazalku nebo jinou oblíbenou bylinku. Smažená vejce přidáme do mísy s rýží a pórkem a směs lehce promícháme, aby se jednotlivé ingredience spojily. Hotový pokrm můžeme ozdobit kousky čerstvé zeleniny.
Kakaová buchta bez vajec
1,5 hrnku polohrubé mouky, 3/4 hrnku cukru krystal, 1 hrnek vlažné vody, 1 vanilkový cukr, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička instantní kávy, 3 lžíce kakaa, 6 lžic oleje, 1 lžička octa, špetka soli, kokos na ozdobu
Mouku smícháme v míse se špetkou soli a krystalovým cukrem a důkladně promícháme. Přidáme vanilkový cukr, prášek do pečiva, instantní kávu i kakao a vše opět promícháme. Přilijeme olej, ocet i vlažnou vodu a znovu důkladně promícháme, až vznikne lehce tekuté těsto. Nalijeme je na hlubší plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C zhruba 10 – 12 minut. Ještě teplou buchtu posypeme vrstvou kokosu. Vychladnutou nakrájíme na kousky.
Text, příprava a foto: Alexandra Hurtová