Letní pokušení jménem ratatouille

Datum: 22.7.2014
obrázek
Právě v tomto slunečném letním období pulty zelinářských obchodů, stejně jako stánky na farmářských trzích, ale zejména naše zahrádky přímo září krásnými barvami mnoha druhů chutné a zdravé zeleniny. Ze svazečků čerstvě natrhaných bylinek se line okouzlující vůně a spojení obojího – jak barvy, tak i vůně přímo vybízí připravit si z těchto plodů přírody něco dobrého na zub.

Základ mnoha lehkých letních zeleninových pokrmů tvoří cukety, lilky, rajčata, papriky, ale i další čerstvá zelenina.



Cukety jsou ceněny pro svůj vysoký obsah zdraví prospěšných minerálů, podporují správnou činnost srdce, ledvin i trávicího ústrojí. Jako nízkoenergetická zelenina jsou vhodné do lehkých dietních pokrmů.

Pro vysoký obsah karotenu jsou lilky, neboli baklažány, důležitým zdrojem provitaminu A, rovněž i vitaminu B6 nezbytného pro správnou funkci imunitního systému, i vitaminů dalších. Obsahují vysoký podíl vody, proto se hodí při přípravě pokrmů určených k „zeštíhlujícím“ dietám.

U rajčat se jako potravina využívají pouze dobře vyzrálé plody, které jsou zároveň bohaté na betakaroteny a vitamín C. Jsou významným zdrojem organismu prospěšného chromu a draslíku. Z více než 90 procent jsou plody tvořeny vodou, proto se rovněž hodí k přípravě redukčních i očistných diet, neboť mají i antioxidační účinky.

Papriky obsahují dva až třikrát více vitaminu C, než například pomeranče. Látky v nich obsažené posilují cévy, mírní bolesti žil, podporují správný krevní oběh a údajně mají pozitivní vliv na zlepšení zraku.



Spojíte-li všechny tyto zdraví prospěšné prvky dohromady, můžete si připravit chutný a voňavý letní pokrm zvaný ratatouille.

Ratatouille (ratatuj) je původem lehký francouzský pokrm, jehož základem je směs zeleniny. Podává se jako lehké letní jídlo s pečivem, nebo vařenými brambory, případně jako příloha k pečenému masu. Při přípravě některých úprav tohoto pokrmu je možno použít k podlití dušené zeleniny i masový vývar, či bílé víno.

Ratatouille

rajčata, lilek (baklažán), cuketa, červená, žlutá a zelená paprika (nejlépe je zvolit přibližně stejný váhový poměr použité zeleniny), 1 – 2 střední cibule, příp. mladé cibulky s natí, dle chuti množství česneku, olivový olej, bylinky: tymián, rozmarýn, bobkový list, majoránka (ideálně čerstvé), sůl a čerstvě namletý černý pepř

Rajčata spaříme horkou vodou, následně ponoříme do studené, oloupeme a odstraníme semínka. Omyté a očištěné lilky nakrájíme na plátky, posolíme a ponecháme asi 20 minut uvolňovat šťávu, kterou následně vymačkáme. Lilek tak ztratí nahořklou chuť. Pokud zpracováváme omyté mladé cukety, není třeba je loupat, větší cukety oloupeme a nakrájíme na plátky. Z paprik nejprve odstraníme semínka a nakrájíme je na silnější plátky. Stejně tak cibuli i česnek. Zelenina v pokrmu lépe vynikne, je-li krájená na silnější kousky.

V kastrolu zahřejeme olivový olej, osmahneme cibuli, přidáme papriky a rajčata a pod pokličkou podusíme cca 10 minut. Poté přidáme cukety, lilek, česnek, bylinky, osolíme a opepříme a bez pokličky dusíme dalších zhruba 20 minut, než se uvolněná šťáva téměř všechna vydusí.

Ratatouille podáváme teplé s bílým pečivem nebo vařenými brambory jako lehký letní pokrm. Tuto zeleninovou směs lze dobře použít i jako základ pod pečené maso. Ještě výraznější chuť zeleninové ratatouille získá zapečením v troubě, kdy na závěr lze povrch posypat strouhaným parmazánem, případně i uzeným sýrem.

Text, příprava a foto: Alexandra Hurtová

 

 

 


Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 390 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne