Kuchyňské desatero

Výběr nové kuchyňské sestavy byste neměli v žádném případě uspěchat. K tomu, aby nové vybavení nezklamalo ani nejnáročnější, je důležité, aby odpovídalo rozměrům a tvaru kuchyně. Již před nákupem musíte mít proto dobře promyšleno, kde bude varná, mycí, pracovní část, jaké umístění spotřebičů je pro vás nejvýhodnější. Při tom hrají důležitou úlohu například i takové skutečnosti, zda šéfkuchařka, či šéfkuchař je levák nebo pravák. Designem by kuchyňská sestava neměla korespondovat pouze s jídelním koutem, ale i stylem vybavení ostatních místností. Důležité je také odvětrání, a to především v nových kuchyních, neboť jsou často propojeny s dalšími obytnými místnostmi. Proto musíme instalovat digestoř dostatečně vysoko, aby odstraňovala co nejvíce par a pachů a zároveň nepřekážela při práci.
Praktičnost a funkčnost
Současná nabídka trhu zahrnuje kuchyně nejrůznějších stylů, vyrobené z rozličných materiálů. Jaké vlastnosti charakterizují moderní kuchyně?
Je to především jednoduchost, praktičnost a funkčnost. Ještě více než samotný vzhled kuchyňských sestav se změnily jejich úložné prostory. Posláním zásuvek a skříněk již není pouze „pozřít" hory nádobí, kuchyňských potřeb a potravin. Jejich povinností je poskytnout vám i dokonalý přehled o uložených věcech a potravinách i jejich snadnou dostupnost. Čas odnesl klasické spodní skříňky s dvířky a nahradil je plně výsuvnými, případně otočnými zásuvkami, umožňujícími maximální využití úložného prostoru. U horních skříněk zase stoupá zájem o výklopný systém otevírání. To přináší kromě snadné dostupnosti kuchyňského inventáře i tu výhodu, že skříňka může zůstat otevřená, aniž by vám bránila v pohybu. Také to je další z charakteristických rysů moderních sestav. Při přípravě pokrmů se rovněž používá více nejrůznějších doplňků, usnadňujících práci. Jedná se například o drátěný program, který umožňuje mít nejčastěji používané věci „po ruce". Není sice nejlevnější, ale skutečně se vyplatí do něj investovat.
Bohatá škála materiálů
Kuchyňské sestavy se vyrábějí z nejrůznějších materiálů. Na jedné straně pronikají do kuchyně přírodní materiály, jako je například dřevo, na druhé straně neustále stoupá obliba kuchyní v tzv. hi-tech stylu, vyrobených z větší části z kovu. Největšímu zájmu se těší kuchyňské sestavy, které nabízejí jak příjemný design, tak snadnou údržbu. V současnosti jsou to například kuchyně z masivu a MDF desek s fóliovou úpravou. Při výrobě kuchyňských sestav se ve větší míře rovněž uplatňuje sklo. Má totiž schopnost prostor celkově odlehčit, umožňuje vytvářet vzdušné, lehce působící kompozice, aniž by omezovalo možnosti vzniku úložných prostor. Nejčastěji se používá pískované sklo, které není náročné na údržbu. Co se týče barev a jejich kombinací, nelze jednoznačně říci, které jsou nejoblíbenější. Výběr a možnosti jsou široké. V podstatě však záleží pouze na zákazníkovi, jakou barvu či kombinaci zvolí.
Kuchyňské desatero a několik rad navíc
Zatímco židli či pohovku si každý v prodejně několikrát vyzkouší, než si ji odveze domů, s kuchyní to nejde. Žádný prodejce totiž nemůže vytvořit v prodejně pro zákazníka vzorovou kuchyň, která by odpovídala potřebám rodiny a nechat ho zde několik dní vařit a stolovat. Přesto se snažte rady odborníka maximálně využít, ale příliš neslevujte ze svých požadavků. Zvyklosti každé rodiny jsou úplně jiné a jen vy sami víte, co vám nejlépe vyhovuje.
Vybírejte s rozmyslem
Stanovte si částku, kterou můžete do nové kuchyně investovat. Podle toho pak vybírejte provedení a materiál nábytku, spotřebiče, osvětlení a další detaily. Přitom u spotřebičů platí, že je lze sice nakupovat postupně, ale myslet na ně by se mělo včas. Architekt pak počítá s přívody energie, vody a odpady. A majitel si je může nechat nainstalovat bez jakýchkoliv stavebních úprav třeba za rok. To se týká zejména myčky.
Nekopírujte staré dispozice
Největší chybou je okopírovat ty samé dispozice. Postavte si proto kuchyň správně. Začíná se dřezem, následuje vlastní pracoviště a pak varné centrum. Po jeho obou stranách musí zůstat ještě odkládací plochy. Vlevo od dřezu nejméně 20 až 30 centimetrů, vpravo kolem půl metru. Toto je varianta pro praváky, leváci postupují opačně. Vyberte vhodnou variantu. Když máme tento základ, můžeme řešit to, zda nechat linku rovnou, či ji zatočit do tvaru písmene L, což je často nejlepší řešení v panelákových bytech. Vhodnou variantou je i tvar písmene U. Podle stavu vaší peněženky volte i druhy skříněk. Nejdráž vás vyjdou takzvané plnovýsuvy, které ale nabízejí výborný přehled o uložených věcech, nejlevněji klasické police. Vhodný je kompromis mezi všemi typy.
Na centimetrech záleží
Záleží nejen na tom, zda jste levák či pravák, ale i na výšce postavy. Pro „průměrné" lidi se výška dřezu doporučuje asi 90 až 105 centimetrů, pro sporák je to o něco méně - asi 80 centimetrů, aby bylo vidět i do hrnce na zadní plotýnce. S těmito čísly lze hýbat právě podle výšky majitele. Je-li mezi manželi velký výškový rozdíl, nechejte si v kuchyni udělat pracovní plochy dvou výšek.
Použijte trik z koupelen
Změna dispozic si většinou žádá i předělání rozvodů vody, elektřiny a plynu. Ve zděných domech se trubky zasekají do zdí, u paneláků tato možnost odpadá. Potrubí se vede při zdi. S tímto řešením už počítají výrobci kuchyňských linek, kteří u spodních skříněk nechávají mezi nábytkem a skříní prostor, ve kterém se potrubí schová. V místech, kde nebude stát nábytek, lze použít "trik" z koupelen. Před zeď se postaví ještě jedna příčka - většinou ze sádrokartonu - a do prostoru mezi nimi zabuduje vedení.
Systém vybírejte u jednoho výrobce
Na rozvod vody a potrubí se používá vedení plastové. V těchto případech odborníci nedoporučují šetřit každou korunu. Majitel by měl vždy vybírat potrubí, tvarovky a další doplňky jako systém od jednoho výrobce. A to nejen kvůli až desetileté záruce, kterou tak může získat, ale i kvůli vlastní bezpečnosti. Kdo by chtěl dopřát své kuchyni něco extra, může na to i doplatit. To v případě, že zvolí potrubí z mědi. Kdo se rozhodne pro tento asi třikrát dražší materiál než je plast, měl by si zjistit pH vody. Při určitých hodnotách totiž mohou měděné rozvody korodovat.
Na elektřinu a plyn odborníka
Zatímco rozvod vody zvládne udělat i laik, s elektřinou a plynem je dobré se obrátit na odbornou firmu, která také zajistí závěrečnou revizi, bez které by se v kuchyni nemělo začít vařit.
Pracovní deska je základem
Nešetřete na pracovní desce - patří k nejzatěžovanějším plochám v kuchyni. Cena za metr čtvereční nové se pohybuje od 700 do 1100 korun podle kvality. Důležité je její ukončení u zdi, ale také po stranách. Pokud se do základu na bázi dřeva dostane voda, deska nabobtná a bude ji nutné vyměnit.
Pořiďte si dřez
Standardem v domácnostech bez myčky by měl být dvojdřez, hodí se i odkapávací plocha. Ale i v kuchyních s myčkou by se měl objevit minimálně jedenapůldřez. Doplňte je stojánkovou baterií, pro kterou není třeba dělat díry do zdi. Praktický je typ s výsuvnou sprchou.
Osvětlení je důležité
Nezapomínejte na osvětlení v kuchyni. Osvětlení pracovní plochy by mělo být dostatečně intenzivní, abychom zde mohli pracovat se všemi kuchyňskými nástroji bezpečně. Nejvhodnější je jednolité světlo nevrhající přílišné stíny, nejlépe delší zářivková trubice.
Víc než jen kuchyně
Kuchyň by i dnes měla být hezkým, příjemným, pohodlným a útulným místem. Podle nejnovějšího trendu se stále více stává obývacím prostorem s mnoha funkcemi. Místem, kde nejen uvaříme, ale také posedíme s rodinou a přáteli. Musíme ale také dobře vědět, jak na to. Jak tyto funkce sladit.
Text: (av + mk)
Foto: archiv firem