Recepty
13.1.2023Sedm chodů jako sedm dnů v týdnu
Štědrý večer je snad pro všechny z nás tím nejkrásnějším okamžikem v roce, kdy se sejde u slavnostně prostřeného stolu celá rodina vychutnávajíc si společné chvíle lásky a štěstí. Poradíme vám, co neopomenout, abyste si vše náležitě užili. Mnohé hospodyňky se snaží, aby právě v tento den bylo vše tak říkajíc luxusní. Luxusní ještě nutně neznamená nejdražší. Největší luxus totiž spočívá v něčem úplně jiném.
1.8.2022Sladká pokušení
Pečení, a zvláště dortů, je hodně individuální záležitost, a to nejen po osobní stránce. Každá trouba peče trochu jinak, každý robot trochu jinak rychle šlehá a každé vejce je trochu jinak veliké.
5.7.2021Nedělní cuketové menu
Také se vám někdy stane, že letem - spěchem chvátáte v páteční podvečer ze zaměstnání, kde jste se oproti svému časovému plánu zdrželi, a než zakotvíte v nejbližším supermarketu, přemýšlíte, co všechno potřebujete, ale hlavně rychle, nakoupit na víkend? Čím „nakrmit“ lednici, spíž, potažmo i rodinu?
9.5.2019U nás nepečeme
Také jste se s ní již setkali? Míníme tím tradiční předsváteční otázku: už pečete? Ale co když se nám péci vůbec nechce, anebo z jiných důvodů nehodláme trávit dlouhé hodiny v dosahu horké trouby, ačkoliv si zároveň přejeme mít krásně a sladce vyzdobený slavnostní stůl? Pro tyto případy se vám pokusíme nabídnout několik tipů na nepečené cukroví.
25.5.2016Saláty jsou správný recept na jarní únavu
Cítíte se unavení a přitom je příroda okolo celá v rozpuku a vše se zdravě zelená? Na vině je právě skončená zima, která naše těla za poslední měsíce připravila o zásobu vitamínů i energie a ovlivnila naše pozitivní smýšlení i nálady. Naštěstí lze tělo i hlavu podobně jako přírodu opět nastartovat. Stačí jim jen dodat ty správné ingredience. Slunce, pohyb a zdraví prospěšné jídlo.
29.2.2016Sushi českým domácnostem sluší
Sushi si v posledních letech vydobylo pevné místo v jídelníčku Čechů. Stále víc „in“ je příprava oblíbeného pokrmu doma. Přinášíme tipy na zhotovení jídla, po kterém by zatoužili i ti nejpřísnější japonští gurmáni.
27.11.2014Kulinářské letem světem poprvé
V říjnovém vydání časopisu Panel Plus jsme vám přinesli několik tipů na pokrmy pocházející z poněkud cizokrajnějších kuchyní. A tak jsme z našich oblíbených a vyzkoušených „cizokrajných“ jídel vybrali takové pokrmy, jejichž příprava je opravdu jednoduchá, pro svátečnější pokrm nezabere více jak dvě hodiny, pro jídlo všedního dne pak příprava trvá přibližně hodinu.
22.9.2014Šetrně i v kuchyni
I šikovné hospodyňce se občas přihodí, že při přípravě pokrmů tu a tam v kuchyni zůstane pár zbytků, které však není třeba hned vyhazovat. Tu kousek chleba, tam trochu rýže… A že jste zapomněli koupit vejce zrovna, když chcete péct? Ani to nevadí. Zkusíme to podle vzoru našich babiček a se zbytky si poradíme.
13.8.2014Grilování na malém prostoru
Mysleli jste si, že grilovat se dá jen na zahradě nebo velké terase? Rozhodně ne! Díky grilům Weber® řady Q® v novém designu si můžete užívat grilované pochoutky i na malém balkoně. Důležité totiž není místo, ale gril.
28.7.2014Už jste zkusili falafel?
Základní ingrediencí pro přípravu falafelu je cizrna. Po celém světě je pěstováno přibližně 43 druhů této luštěniny, zvané též římský hrách. Po hrachu a fazolu je cizrna třetí nejvýznamnější pěstovanou luštěninou na světě. Pochází pravděpodobně z Turecka nebo Sýrie a byla vyšlechtěna z divokých druhů.
22.7.2014Letní pokušení jménem ratatouille
Právě v tomto slunečném letním období pulty zelinářských obchodů, stejně jako stánky na farmářských trzích, ale zejména naše zahrádky přímo září krásnými barvami mnoha druhů chutné a zdravé zeleniny. Ze svazečků čerstvě natrhaných bylinek se line okouzlující vůně a spojení obojího – jak barvy, tak i vůně přímo vybízí připravit si z těchto plodů přírody něco dobrého na zub.
23.4.2012Perfektně v Perfectu
Dříve tu bývala Pivrncova hospoda, dnes je tu Perfect restaurant – třípatrový prostor – kavárna, restaurace a klub. Červené stěny plné bílých talířů, šálky na zrcadlech, červené a bílé utěrky, které elegantně halí stropní světla.
4.4.2012Dejte si buon mangiare
Pokud nemáte čas vyrazit do vzdálených krajin, zkuste cestovat v čase – prostřednictvím chuťových pohárků. Velkou příležitost vám poskytne jídelní lístek, který vám předloží v Kavárně Velryba v pražské Opatovické ulici nedaleko Národní třídy.
26.3.2012Karamelky do kabelky
Pocity štěstí mohou mít u každého z nás jiného původce. Za jeden z jejich častých a oblíbených zdrojů jsou však obecně považovány sladkosti. A mají-li tyto sladkosti navíc lahodnou ovocnou příchuť, jen málokdo odolá, aby si trochu takového štěstí nedopřál.
19.10.2011Broumovský guláš Uršuly Klukové
„Miluji tradiční českou kuchyni, proto v té mé nesmí chybět kvalitní škvařené sádlo Brick, bez kterého se poctivý guláš prostě neobejde.“
25.2.2011Recepty - Italské závitky s vinnou omáčkou
„Jsem přesvědčen, že každý z nás má někdy chuť se vydat do velkého světa gastronomie a oprostit se tak od každodenního stereotypu stravování. Někdo vyrazí do oblíbené luxusní restaurace a další se chopí zástěry a uvaří sám. Spojíte-li tyto zážitky s oslavou, nebo se sobotním večerem, to již nechávám pouze na vás,” říká Branko Černý, držitel degustátorského a dalších mezinárodních osvědčení.
17.12.2010Vánoční cukroví na poslední chvíli
Znovu padají sněhové vločky a my si uvědomujeme, že se Vánoce nezadržitelně blíží. Tržiště se začínají zaplňovat pečenými kaštany a všude voní punč - to je znamení svátků, které nejvíce milují děti. Výlohy kolem nás jsou už dávno tematicky vyzdobené a my si ještě narychlo sepisujeme dárky pro své nejbližší.
22.10.2010Grilování s KLASOU
Grilování se stalo velmi oblíbenou formou trávení času s přáteli, v němž můžeme spatřovat pozůstatky zvyku, kdy se lidé scházeli okolo ohně a připravovali jídlo. O původu grilování existuje několik verzí. Francouzi, kteří se považují za gurmány a průkopníky v oblasti gastronomie, se dožadují svého podílu na vzniku této úpravy jídla. Slovo barbecue, označující grilování, údajně pochází z barbe-a-quene, nebo-li pečení od fousů po ocas.
6.9.2010Tajemství temného moku
Většina z nás vítá kávou nový den. A každý si svůj dokonalý šálek kávy představuje úplně jinak. Ke snídani dáváme přednost kávě z překapávače, najdou se samozřejmě i zarytí vyznavači turka. Vůně a chuť kávy nezáleží jen na jakosti vybrané kávové směsi, způsobu pražení a mletí, ale i na složení vody, z níž ji připravujeme. A nejvíc ovlivňuje vznik životabudiče způsob přípravy.
26.1.2010Recepty plné vitamínů
Přestože současný trh nabízí vitamíny prakticky v průběhu celého roku, předjaří je obdobím, kdy většina z nás pociťuje únavu. Chřipka, ale i jiné nemoci mají u nás větší šanci na vítězství než v jiných ročních obdobích. Jaké pokrmy by se měly objevit na našem menu? Především jde o potraviny obsahující vitamín C, antioxidanty a karoteny. To znamená látky, které obsahuje především listová zelenina, růžičková kapusta, křen a česnek, rajčata a mrkev, z ovoce pak kiwi a jiné citrusové plody.