Dva byty pro syny

Datum: 2.10.2013
obrázek
Rodiče koupili pro své dva studující dospělé syny - vysokoškolské studenty - byty v téže lokalitě a pochopitelně v téměř stejné velikosti. Paní Magdalena – matka obou synů - měla ohledně výběru realizační firmy jasno již na začátku rekonstrukce. Na základě kladných referencí přátel se rozhodla pro Nabastav. Chtěla totiž rekonstrukci od profesionálů, zabezpečení záruky kvality a dodržení termínů a jednotlivých rozpočtů.

Původní dispozice bytů se jevila jako vhodná, a proto byla zachována. Jedná se o dvoupokojový byt s kuchyní, vyhovující pro život studujícího mladíka nebo začínající rodiny. Bylo nutno vyřešit pouze miniaturní koupelnu tak, aby se do ní vešel pohodlný sprchový kout, umyvadlo a pračka. Malý prostor kuchyně totiž neumožňoval umístění pračky tam, i když v prvotních diskusích padl i tento návrh.

Bylo nutno demontovat panelovou příčku mezi koupelnou a předsíní a umakartovou část bytového jádra mezi koupelnou a kuchyní. Koupelna se tak mohla rozšířit směrem do předsíně a kuchyně. Mírně se rozšířila i na úkor přístupové chodbičky do kuchyně. Původní WC bylo nahrazeno novým závěsným v původní dispozici.

Honza v Čílovce

Syn Honza, student Literární akademie, v Čílově ulici plánuje bydlet se spolužákem a příležitostně se svou přítelkyní, a tak vybírali vybavení spolu. S výběrem pomohl a mnohé doporučil také architekt stavební firmy. „Uživatelé chtěli jednoduchý moderní design bez zbytečných zdobných prvků. Vše je založeno na tónech šedivé a jejího kontrastu s bílou a černou. V takovém prostoru pak nápadně vynikají skleněné prvky, jako je hmota sprchového koutu, která podtrhuje eleganci celého prostoru,“ konstatuje inženýr architekt Jakub Acsay.

Příjemné světlo z luxfer

Oproti zvyklostem používání světlé na obklad a tmavé na dlažbu, je kombinace šedých barev v koupelně a na WC zvolena opačně. Celý prostor vytváří pak spíše klidnou relaxační atmosféru, kterou proniká příjemné světlo z luxferového pásu, umístěného v dělicí příčce mezi kuchyní nad úrovní vrchních skříněk kuchyňské linky.

Parkety a vinyl

Z diskuse nad podlahami vyplynulo, že budou zachovány a renovovány stávající parkety v obytných místnostech. Ostatní podlahy bytu byly provedeny z tvrzeného PVC – vinylových dílců. Oproti běžně používanému dřevěnému dekoru vinylu, si uživatel tentokrát na radu architekta vybral dekor industriálního charakteru, který by se dal nazvat nevybíravě - olejová skvrna. Podlaha je tmavá antracitová, působí jednolitě a vytváří různé odlesky a efekty závislé na úhlu pohledu. Byt se nachází až ve třetím nadzemním podlaží a přestože tmavá podlaha spíše pohlcuje světlo, zejména v kuchyni nemá na světelnou pohodu prostoru v tomto případě žádný vliv.

Elegantní kombinace v kuchyni

Dveře jsou vyrobeny z odolného laminátu a mají rovněž šedou barvu. Dobře kontrastují jak k tmavé vinylové podlaze, tak i ke krásným vybroušeným parketám. Nové vchodové bezpečnostní dveře jsou osazeny do původních ocelových zárubní. Toto je možné, pokud se prověří, že původní zárubně nevykazují křivost. Kuchyni dominuje červená kuchyňská linka, která spolu s antracitovou podlahou vytváří elegantní kombinaci.



Sváťa v Ulrychovce

Syn Sváťa, student historie a politologie, o bytě v Ulrychově ulici neměl zcela jasnou představu jako jeho bratr. V bytě plánuje bydlet sám a v podstatě by chtěl především útulné prostředí. S výběrem jednotlivých prvků mu pomohl architekt firmy Nabastav Jakub Acsay a také maminka Magdalena. „Do koupelny jsme plánovali hnědobéžovou barevnou kombinaci, trochu veselejší a světlejší. Světlo sem proniká rovněž z prostoru kuchyně přes u stropu umístěný luxferový pás. Vybavení bylo použito obdobné jako u Sváťova bratra,“ podotýká inženýr architekt Jakub Acsay.

Dekor „sukovitého prkna“

Podlahy byly stejně jako kuchyňská linka stylizovány do rustikálního stylu. V kuchyni a předsíni byla použita rovněž vinylová krytina, tentokrát s dekorem „sukovitého prkna.“

Laminátová plovoucí podlaha

V obytných místnostech byla snaha rovněž zachovat parkety. Toto v konečném důsledku ale nebylo možné, kvůli všudypřítomnému asfaltovému tmelu, který prolézal mezi spárami jednotlivých vlýsků. Parkety byly proto demontovány a podklad upraven samonivelační stěrkou tak, aby se dala pokládat laminátová plovoucí podlaha rovně s dekorem dřevěných vlýsků. Dveře byly vyrobeny z CPL laminátu v bílé barvě. Byly dodány nové vchodové bezpečnostní a protipožární dveře a osazena nová bezpečnostní zárubeň.

Průběh staveb bez komplikací

Vzhledem k detailní přípravě, včasnému objednání veškerých materiálů, přítomnosti dozoru, koordinace jednotlivých profesí byl průběh stavby bez komplikací. Věci, které vznikly v průběhu stavby, jako například požadavek na dodatečné zaizolování VZT stoupačky proti hluku a podobně byly řešeny operativně a bez odkladu. Hladké závěrečné předání stavby bylo také důsledkem pravidelných společných kontrol a prohlídek jednotlivých fází s majiteli a jejich konečným odsouhlasením. Stavba je zdokumentována ve stavebním deníku, který je pro všechny realizace tohoto typu důležitým dokumentem.

Text: Jan Chára

Foto, plánky a rozpočty: Nabastav

 

PP na sociálních sítích

Facebook

Google+

RSS

Aktuálně

Interiér

Exteriér

Financování

Družstva a SVJ

Něco navíc


Časopis Panel Plus

Jsme ověřená firma

PANEL PLUS PRESS s.r.o. - idatabaze.czNakladatelství a vydavatelství - idatabaze.cz

Odhad online


 

 

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne