Dřez se myčky nebojí

Datum: 12.08.2008
obrázek
Když do našich domácností vstoupily myčky, mohlo by se zdát, že kuchyňské dřezy mají své zlaté časy za sebou. Opak je ale pravdou. Dřezy přibraly řadu dalších kuchyňských funkcí a tím si svou nepostradatelnost dostatečně pojistily.

Máte doma myčku? Jak často vaříte a jakým způsobem kuchyň používáte? Všechny tyto otázky, pochopitelně včetně odpovědí, bychom měli před cestou do prodejny ovládat. V každém případě jsou ale v kurzu dřezy výrazně subtilnější, než na jaké jsme byli dříve zvyklí. Dvoudřezy se ocitly zcela na okraji zájmu.

Komu zvoní hrana?

Jedním z výrazných trendů současných směrů ve vybavení interiéru je minimalistické pojetí s ostrými, čistými tvary. Dřez, jako nedílný prvek každé kuchyně z řady nevybočuje a oblé tvary jsou na ústupu. V desítkách typů jsou nejčastěji zastoupeny moderní tvary v nadčasovém pojetí, kde jsou přízně geometrické, tvrdé linky mírně zjemněny. „In“ jsou zcela ostré tvary, pak ovšem pamatujme na každý detail, který by se měl nést ve stejném strohém stylu, včetně takových zdánlivých samozřejmostí, jako je třeba kořenka...

Nejen umýt

Jak jsme již naznačili v úvodu, dřezy si naši přízeň dobře pojistily a z místa, určeného téměř výhradně k umývání nádobí se staly nepostradatelným polyfunkčním kuchyňským pracovištěm. Velmi rychle si zvyknete na praktickou malou vaničku, která je často vybavena i vyjímatelnou nerezovou vložkou, suplující cedník. Tady během okamžiku opláchnete a zcedíte zeleninu, případně ji očistíte. Vše máte hned po ruce. A protože právě zde, v blízkosti dřezu, nemíváme místa téměř nikdy nazbyt, oceníte i posuvnéprkénko, koše na odkapávání a další praktické doplňky. Stále častěji bývá dřez doplňován drtičem kuchyňského odpadu.

Nerez – stále silná pozice

O bílém smaltovém povrchu, s oprýskanými černými kousky snad už nebudeme ani hovořit. Již roky ovládá dřezy nerez a navzdory řadě jiných materiálů nehrozí, že by jej v nejbližších letech mohl vytlačit jiný materiál.
Nerezový povrch dřezů výborně splňuje všechny naše podmínky na kuchyňský provoz. Vyhovuje i vzhledově a u základních sérií potěší i snadnou cenovou dostupností. „Tyto dřezy jsou nabízeny především v hobby marketech, kde je kupují přímo koncoví zákazníci, případně malé firmy, zabývající se výrobou a rekonstrukcemi kuchyní. Pořídit je můžete již od 800 Kč,“ informuje JUDr. Jiří Sádek ze společnosti Blanco Praha. V této kategorii je nerez jednoznačně nejžádanějším materiálem.
To je ale jen velmi malá výseč z šíře nabídky dnešního trhu. Ve vztahu k úpravě povrchu i materiálu, designu a typu nerezového dřezu s množstvím příslušenství končí horní cenová hranice až kolem 30 000 Kč. Hovoříme-li o kvalitním dřezu z nerezu, jedná se o ušlechtilou ocel s 18 % chromu a 10 % niklu (odtud označení 18/10) se sílou materiálu minimálně 0,8 mm. S těmito dřezy – od střední cenové kategorie výše se setkáme v nabídce kuchyňských studií, kde se ale nerez o přízeň zákazníků dělí s dalšími materiály. „Zhruba 50 % kuchyní je osazeno nerezovými dřezy, ve zbylé polovině dominuje umělý kámen, umělé moderní materiály a přírodní kámen,“ doplňuje Marie Kryštofová Študlarová z Kuchyňského studia Koryna v Praze Na Újezdě.

Další materiály a údržba

Dřez musí bezezbytku splňovat vysoké nároky, provázející kuchyňský provoz při mytí nádobí a přípravě potravin. Samozřejmostí musí být odolnost proti vysokým teplotám a běžným látkám, používaným v kuchyni, snadná údržba a trvanlivost.
Počítejme s tím, že lesklé nerezové dno dřezu se v průběhu požívání mírně poškrábe. Zpočátku budete mít pocit, že je to na první pohled nápadné, postupně ale dno získá jednotnou patinu. Zvolit můžeme také nerezový dřez v matném provedení, či s jemně profilovaným dnem typu „tkaná struktura“, kde nejsou jemná povrchová škrábnutí tak patrná. Na čištění používáme jemné prostředky, které povrch nepodřou.
Snadná údržba běžnými prostředky je i u dřezů z přírodního kamene. Spokojeni budeme i s dřezem z umělého kamene, který bývá ještě pevnější a odolnější než přírodní kámen. Většinou se jedná o kompozitní materiál z mleté žuly či křemičitých písků doplněný pojivem na bázi akrylátů, který bývá nazýván Silgranit (značka Blanco), Cristalite-granit (značka Schock), Fragranit (značka Franke) a podobně. Pro velmi snadnou údržbu a zajímavé možnosti uplatnění stoupá obliba i nových, moderních materiálů typu HI-MACS, Corian, Varicor, Staron, Kerrock.

Text: Dominika Bučková
Foto: archiv firem

Vyplatí se vědět:

  • Klesá význam dřezu jako místa k mytí nádobí, naopak narůstá jeho význam pro přípravu potravin.
  • Vzhled dřezu by měl korespondovat s typem kuchyňské sestavy.
  • Dřezy jsou menší – ideální velikost pro běžný kuchyňský provoz je 60 cm.
  • Dřezy jsou stále více doplňovány dalšími prvky, usnadňujícími kuchyňské práce – neměl by chybět zejména koš (vanička) na oplachování potravin.
  • Dřez umístěný v rohu šetří pracovní plochu, přitom je k němu velmi dobrý přístup.
  • Nejběžnějším materiálem kuchyňského dřezu je ušlechtilá nerezová ocel 18/10.
  • Současně s dřezem zpravidla pořizujeme i novou pracovní desku.
  • Nepodceňujte výběr baterie – někteří výrobci je nabízejí k určitým typům dřezů v designově shodném setu.
  • Do dřezu si můžeme nechat zabudovat praktický dávkovač saponátu.
  • Dražší dřezy bývají vybaveny excentrickým ovládáním výpusti bez nutnosti smáčení rukou — knoflík bývá umístěn v blízkosti baterie.
  • Moderním a velmi praktickým doplňkem dřezu, získávajícím stále více příznivců, je drtič odpadu.
  • Vybírejme i podle způsobu osazení – horní montáž, zabudování do roviny, osazení pod desku (je nejpraktičtější z pohledu údržby).
 

 

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne