Malý byt pro čtyři

Datum: 29.8.2012
obrázek
Panelový byt na okraji brněnského sídliště je pro čtyřčlennou rodinu příliš malý. Mladý pár se dvěma dcerami bohužel nemá dostatek financí, aby si koupili větší byt, a nechtějí se v dnešní nejisté době zadlužovat hypotékou.

Jako řešení se proto nabízelo, vymyslet bydlení tak, aby dobře využili co nejvíce prostoru a mohli společně sdílet 2+1. Protože si příliš nevěděli rady, tak oslovili bytového architekta. Ten jim nabídl variantu, která se jim hned napoprvé líbila a tak se pustili do rekonstrukce.

Původní bydlení

První pokoj sloužil rodině jako ložnice. Spali zde všichni pohromadě. Rodiče na dvojlůžku a dcery na palandě. Protože toto řešení bylo pro všechny velice nekomfortní, tak architekt doporučil společné spaní oddělit a z ložnice vytvořit dětský pokoj.

Ve druhém pokoji bylo posezení u televize, pracovní místo s počítačem a malý koutek pro děti. Pokud probíhaly všechny činnosti dohromady – děti si hrály, otec pracoval na počítači a matka sledovala televizi, tak docházelo ke vzájemnému rušení se, což nikomu nevyhovovalo.

Jak tedy vyřešit malý byt o dispozici 2+1, tak aby v něm mohla pohodlně fungovat čtyřčlenná rodina?

Obývák na spaní

Asi největším problémem v původním obýváku bylo jak dobře rozvrhnout dispoziční umístění nábytku a dosáhnout maximálního úložného prostoru. Proto se na hlavní stěnu nechaly na zakázku zhotovit skříně, které zasahují až ke stropu. Dalším nápadem, jak vytvořit prostor především pro knihy, byla oboustranná úložná stěna. U zdi zasahuje až ke stropu. Další tři řady boxů mají pouze jedno patro, aby nebylo zabráněno průchodu světla z oken do druhé poloviny místnosti. Vzniklo tím také oddělení televizního koutku od spací a pracovní části místnosti, což manžele nadchlo asi nejvíce.

Majitelé bytu původně uvažovali také o tom, zda nevytvořit v obýváku patro na spaní. Tuto variantu jim však architekt rozmluvil. Z hygienického hlediska není totiž patro v panelovém domě, kde jsou nízké stropy, příliš vhodné. Další překážkou by byly schody, které by nevhodně zasahovaly do místnosti. Proto dostala přednost varianta pevného dvojlůžka, které zaručí kvalitní spaní.

Pokojíček jako pro panenky

Vzhledem k tomu, že původní ložnice je díky orientaci na severní stranu poněkud tmavá, tak architekt navrhl veselé a teplé barvy, které celý prostor opticky zvětší a rozzáří. Vzhledem k malému prostoru místnosti byla opět zvolena varianta palandy, díky čemuž se mohl další prostor využít k instalaci rozměrných skříní a knihoven, které pojmou veškeré oblečení, knihy a hračky dcer. Požadavkem rodičů bylo umístění většího stolu na místě, kde by bylo dostatek denního světla – tedy pod okno. To se povedlo.

Realizace byla složitější

Vše se muselo stihnout ve velmi krátké době, protože rodina neměla možnost se po dobu rekonstrukce přestěhovat mimo byt. Během jednoho týdne se však vše povedlo. Po vystěhování starého nábytku se začalo vyřezáním otvoru v panelu a usazením stavebního pouzdra. Následovaly sádrokartonářské práce a úprava elektro rozvodů. Poté se položila nová podlaha a usadily posuvné dveře. Nakonec se místnosti vymalovaly a nalepily tapety. To vše se zvládlo během tří dní. Čtvrtý den začala a také skončila montáž nábytku. Již v pátek se mohla rodina zabydlovat a radovat z nové tváře bytu.

Text: Lucie Czechová

Foto a vizualizace: Petr Shromáždil

 

PP na sociálních sítích

Facebook

Google+

RSS

Aktuálně

Interiér

Exteriér

Financování

Družstva a SVJ

Něco navíc


Časopis Panel Plus

Jsme ověřená firma

PANEL PLUS PRESS s.r.o. - idatabaze.czNakladatelství a vydavatelství - idatabaze.cz

Odhad online


 

Hledání v obsahu

Počasí

Soutěž

Napište nám

Partneři

Anketa

Jaký rozměr má váš byt?
 
46%
 
17%
 
20%
 
7%
 
5%
 
4%

Diskuze

Ke stažení

Nejčtenější články

Odkazy

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne