Malý byt jako galerie

Datum: 9.8.2012
obrázek
Návštěva v rekonstruovaném bytě v panelovém domě má své přednosti. Bývá totiž velmi snadné si představit, jak to zde vypadalo původně. Typy bytů si jsou velmi podobné a vysvětlovat podstatu umakartového jádra, stejně tak jako další zákonitosti tehdejší výstavby, jistě není třeba.

„Tak takhle to tady ještě před necelým rokem vypadalo," konstatuje paní Zdena a ukazuje nám fotografie.

V bytě s panelovými stěnami v původním stavu prožila více jak čtyřicet let. Později začala přemýšlet nad jinými typy bydlení, ale nakonec se rozhodla pro rekonstrukci svého panelákového bytu. Bylo tedy rozhodnuto a rekonstrukce začala nabývat na stále konkrétnější podobě.

Za odborníkem včas

Myšlenku rekonstrukce bytu paní Zdena zpracovávala postupem, hodným profesionála. Nic neponechala náhodě a hned zpočátku přizvala ke svým úvahám architekta. Zbytečnost? Naopak. „Nechtěla jsem udělat chybu. Hodně jsem přemýšlela nejen o stavebních úpravách, ale také o tom, jak budu mít byt zařízen. Nechtěla jsem, abych třeba zjistila, že jedna stěna měla být trochu delší, protože teď budu mít problém s umístěním kuchyňské linky, nebo že nová koupelna nebude až tak skvělá, jak jsem si ji představovala."

Obdiv nad interiérem

Třebaže poslední řemeslníci opustili nově rekonstruovaný byt sotva před několika měsíci, paní Zdena se už naučila číst ve svých návštěvách jako ve slabikáři. Průběh je vždy stejný – nelíčený obdiv nad interiérem, změněným proti dřívějšku k nepoznání. A jako správný dramaturg s citem pro gradaci si ale to nejlepší nechává na konec: „Ještě jste neviděli koupelnu.“

Přesně podle plánu

Jak rekonstrukce bytu probíhala? Žádné neočekávané situace nenastaly, vše se odehrávalo podle typického panelákového scénáře. Paní Zdena měla naštěstí možnost se z bytu na dobu přestavby odstěhovat - pokud je to jen trochu možné, je dobré takové řešení hledat. Svůj dočasný azyl našla u přítelkyně v pražské Opatovické ulici. Původně zamýšlela rozdělit rekonstrukci do dvou etap. Dnes je ale ráda, že se nechala přemluvit a rekonstrukce celého bytu proběhla najednou. „Je pravda, že do druhé etapy by se mi už opravdu nechtělo," vzpomíná na prach a hluk paní Zdena, která pilně docházela z „azylu“ do svého bytu, který se měnil před očima. Přece jenom chtěla být při tom.

Hovoří architekt

„Původní záměr majitelky bytu vyměnit stávající bytové jádro za nové se v průběhu konzultací změnil na kompletní rekonstrukci bytu. Kromě nosných železobetonových zdí se stavební úpravy dotkly všech prvků v bytě. Příčky z dřevotřískových desek a umakart byly nahrazeny pěticentimetrovými pórobetonovými tvárnicemi Ytong, které byly obloženy dvanáctimilimetrovými sádrokartonovými deskami Knauf.“ Také stropy s nevzhlednými spárami mezi panely byly ve všech místnostech opatřeny sádrokartonovými podhledy. Ty jsou od stěn odsazeny o cca 10 cm. Vzniklá drážka tak umožňuje elegantně skrýt záclonové kolejničky a kolejnice posuvných dřevěných dveří, které nahradily klasické otočné dveře.

Důležitý je výběr firmy

„Při výběru firmy,“ konstatuje architekt Petr Jančálek, „je kromě kvality práce důležitá především její schopnost a často i ochota dodržovat jasnou specifikaci materiálů a prací. Měla by to být samozřejmost, ale našli bychom mnoho stavebních firem, které klienta budou přemlouvat, aby souhlasil s jednodušším, nebo obvyklejším řešením. A to je na škodu věci.“ A jak to vidí majitelka bytu? „S přístupem firmy a kvalitou práce jsem byla opravdu spokojená. Odvedli skvělou práci.“

Originalita v koupelně

Jediným požadavkem majitelky bytu, pokud se koupelny týče, byla instalace vany místo původní nepraktické sprchové vaničky se sedátkem, vše ostatní nechala na architektovi. V části WC a v koupelně bylo použito velkorozměrných obkladů z černého a bílého lakovaného skla. Na konci haly, která přechází do koupelny a WC, bylo osazeno zrcadlo přes celou výšku místnosti. Toto řešení opticky zvětšuje prostor a vytváří tak z haly dojem dvojnásobně dlouhé chodby. Koupelně bylo dodáno i přirozené osvětlení pomocí podélného osvětlovacího otvoru v příčce mezi kuchyní a koupelnou.

Stále je co zlepšovat

Veškerý původní nábytek byl zachován, pouze byl doplněn o novou kuchyňskou sestavu vyrobenou truhlářem a vestavěnými skříněmi v hale, které byly pořízeny v obchodním domě a vhodně dotvářejí tento prostor. Majitelka bytu je velkou obdivovatelkou výtvarného umění a na jejím zrekonstruovaném bytě je to na první pohled vidět. Ale dovede se radovat i ze zdánlivých maličkostí, jako jsou například vypínače Alpha Exclusive. Součástí bytu je i poměrně velká lodžie, která na své znovuzrození teprve čeká.

Text: Jan Chára

Foto: Jiří Ernest


Ing. Petr Jančálek se narodil 18. května 1981 v Praze. Po studiu na Střední průmyslové škole stavební Josefa Gočára absolvoval na ČVUT stavební fakultu, obor pozemní stavby a architektura. V diplomní práci zpracoval návrh budovy Národní knihovny na Letné. Poté absolvoval dlouhodobou stáž v rámci programu Leonardo da Vinci v architektonickém ateliéru Joan Riera Jaume ve Španělsku. Po návratu pracoval v architektonickém studiu Radana Hubičky a ve společnosti Interproject Praha. V současné době se podílí na zpracování projektů ve společnosti Metroprojekt Praha. www.petrjancalek.com

Autor projektu: aaPJ – architektonický atelier Petra Jančálka; Jozef Černák (stavební část); adresa: Hvězdova ulice, Nusle, Praha;

    realizace: 2011; užitná plocha: 33 m²

Stručný přehled nákladů

projekt

22 000 Kč

bourací práce

11 500 Kč

stavební práce

198 000 Kč

vzduchotechnika (kuchyň a koupelna)

4 000 Kč

vodoinstalace

9 000 Kč

elektroinstalace (zachování rozvodů svítidel)

25 000 Kč

skla v koupelně, v kuchyni (+ práce)

25 000 Kč

vana, umyvadlo, toaleta, geberit, vodovodní a sprchové baterie

45 000 Kč

dřevěné posuvné dveře (vyrobené u truhláře)

15 000 Kč

kuchyňská linka

25 000 Kč

šatní skříně

25 000 Kč

dokončovací práce, ostatní náklady

20 000 Kč

Zaujalo nás:

  • Původní záměr majitelky bytu vyměnit stávající bytové jádro za nové se v průběhu konzultací změnil na kompletní rekonstrukci bytu.
  • Jediným požadavkem majitelky bytu, pokud se koupelny týče, byla instalace vany místo původní nepraktické sprchové vaničky se sedátkem, vše ostatní nechala na architektovi.
  • Na konci haly, která přechází do koupelny a WC, bylo osazeno zrcadlo přes celou výšku místnosti. Toto řešení opticky zvětšuje prostor a vytváří tak z haly dojem dvojnásobně dlouhé chodby.
  • Koupelně bylo dodáno i přirozené osvětlení pomocí podélného osvětlovacího otvoru v příčce mezi kuchyní a koupelnou.
 

PP na sociálních sítích

Facebook

Google+

RSS

Aktuálně

Interiér

Exteriér

Financování

Družstva a SVJ

Něco navíc


Časopis Panel Plus

Jsme ověřená firma

PANEL PLUS PRESS s.r.o. - idatabaze.czNakladatelství a vydavatelství - idatabaze.cz

Odhad online


 

Hledání v obsahu

Počasí

Soutěž

Napište nám

Partneři

Anketa

Jaký rozměr má váš byt?
 
46%
 
17%
 
20%
 
7%
 
5%
 
4%

Diskuze

Ke stažení

Nejčtenější články

Odkazy

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne