Denní světlo v koupelně

Datum: 24.4.2012
obrázek
Více prostoru a světla. Tak bychom mohli charakterizovat základní požadavky, které provázely žádost mladé rodiny o vypracování návrhu změn v nově získaném bytě 3+1. Všechny tři návrhy řeší otázky bytového jádra a propojení obytného prostoru. Oba úkoly spolu úzce souvisejí.

Základem tohoto návrhu je kompletní vybourání nenosné příčky mezi kuchyní a obývacím pokojem. Jednotlivé zóny jsou náznakově vymezeny pouze nábytkovými předěly, případně jídelním pultem. Zajímavou alternativou by byla také pevná příčka, která by byla od určité výšky až ke stropu prosklená.

Dispoziční změny

Výrazné dispoziční změny doznalo jádro s koupelnou a WC. Podle požadavků mladých majitelů bytu byly tyto prostory ponechány se samostatnými vchody. Pro nová řešení byla využita především zadní část příliš dlouhé a nevyužité chodby bytu. Jednotlivé verze se svým vnitřním vybavením odlišují pouze v drobnějších detailech, na první pohled je ale patrná nesrovnatelná velikost a zcela jiný, o několik kategorií vyšší standard, které oba prostory nyní nabízejí.

Podle požadavků majitele

Příčka mezi pokoji na protilehlé straně bytu byla posunuta na úroveň dveří na lodžii. Získaných třicet centimetrů prostoru ve prospěch druhého pokoje není na první pohled zásadní rozdíl, ale právě tento posun dovolil navrhnout zařízení pokoje podle požadavku majitelů. Zatím je zde pracovna, která jednou přesune pracovní stůl jinam a vystřídá jej dětská postýlka.

Společný prvek – skleněné dveře

Pro všechny tři varianty jsou společným prvkem skleněné dveře, které přinášejí do jinak tmavé předsíně denní světlo. Byly navrženy jako posuvné, v celé výšce místnosti, což nabízí další možnosti vzájemného propojování, případně oddělování prostoru. Posuvné dveře jsou praktické z pohledu majitelů bytu a pro architekta se stávají stylově zcela čistým řešením, umožňujícím maximální využití daného prostoru.

Denní světlo v koupelně

U denního světla ještě na chvíli zůstaňme – originální přístup architektů mu dovoluje vstoupit i do koupelny, a to skutečně patří mezi velmi neobvyklá, ale přitom bezesporu příjemná řešení. Mezi koupelnou a kuchyní byla zvolena prosklená stěna, která přes svou matovou úpravu propouští světlo. Pokud by vznikly případné obavy z příliš intimních pohledů, můžeme konstatovat, že ze strany kuchyně je i při rozsvíceném světle v koupelně vidět ze sprchující se postavy pouze velmi nezřetelnou siluetu.

Podlaha jako jednotící prvek

Myšlenku navzájem propojit a sjednotit jednotlivé části bytu splňuje dřevěná podlaha. Je položena jedním směrem, a to souvisle, což znamená bez přechodových lišt a zřetelných spojů. Toto efektní řešení však vyžaduje dokonalou přípravu podkladu. V koupelně je podlaha opatřena voděodolnou povrchovou úpravou. Veškeré úložné prostory v bytě byly řešeny formou vestavěných skříní, které byly navrženy i v dříve nevyužívané chodbě. Zejména v obývací části bytu je tak možné pracovat s otevřeným prostorem, doplněným pouze nízkými solitéry. Nad vestavěnými úložnými prostorami jsou nadsvětlíky, které propouštějí denní světlo do obou částí chodby a na WC. Jistě záležitost, která může posloužit jako inspirace pro ty, kteří by se při rekonstrukci vydali podobnou cestou.

Text: (vdc)

Návrhy a vizualizace: ATW architekti

 

PP na sociálních sítích

Facebook

Google+

RSS

Aktuálně

Interiér

Exteriér

Financování

Družstva a SVJ

Něco navíc


Časopis Panel Plus

Jsme ověřená firma

PANEL PLUS PRESS s.r.o. - idatabaze.czNakladatelství a vydavatelství - idatabaze.cz

Odhad online


 

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne