Proměna 5. Proměna bytu 4+kk

Datum: 20.4.2012
obrázek
V dnešním článku si ukážeme předposlední proměnu z našeho „malého seriálu“ o úspěšných rekonstrukcích bytů. Prohlédněte si zdařilou proměnu bytu 4+kk…

Panelový byt již dříve prošel dvěma zásadními rekonstrukcemi, při kterých se bouralo, rušily některé příčky a také jádro. Výsledkem těchto úprav byl hodně otevřený prostor, došlo ke sjednocení podlahových ploch. Místo původních oken si rodina pořídila okna z europrofilů.

Úprava čtyřpokojového panelového bytu se dvěma jádry pro čtyřčlennou rodinu a jednoho psa začala proměnou dispozic a lehkým bouráním. V pokoji pro děti se posunula příčka, aby se trochu zvětšil. Nejmenší místnost si na spaní nechali rodiče. Příčka mezi kuchyní a největší místností vzala za své stejně jako předsíňka před ložnicí. Prostorná předsíň a velkorysý úložný prostor vznikl záborem části veřejné chodby kolem výtahové šachty, kde se také položila nová dlažba, a nechal se udělat účelný nábytek na míru.

Po pěti letech přišla další rekonstrukce. Vyzdilo se jádro, v předsíni zůstalo samostatné WC a druhé se sloučilo s novou koupelnou. Byt také dostal položením plovoucího lamina v provedení světlý buk novou podlahu, nově vzniklá plocha se tak sjednotila.

Do zrekonstruovaného prostoru přišlo i nové vybavení, starý nábytek neměl šanci. Kuchyňská část se přesunula na druhou stranu bytu. Byly vyřešeny i nejmenší detaily. Důkazem je například velmi šikovná užitečná skříňka „do stoupačky“ na otočném pantu.

U kuchyňských spotřebičů se vsadilo na kvalitu, a u dalšího nábytku na vlastní kreativitu. Skříňky v kuchyni i koupelnový nábytek jsou zhotoveny na zakázku podle vlastní představy.

Po dokončení všech úprav zbyly z původních čtyř místností tři: jeden velký společný prostor, zahrnující kuchyni, jídelnu a obývací část, ze zbývajících dvou větší místnost dostaly dcery, ta poslední malá se stala jakousi provizorní ložnicí rodičů, ve stísněném prostoru byly i velké úložné skříně. V bytě se při novém řešení dokonce našlo i místo na hned několik komor. První samostatná komora s pračkou a veškerým důležitým příslušenstvím je určena na praní, je tu i agregát centrálního vysavače. V druhé velké komoře je další lednička a také velký mrazicí box, potravinová spíž a trezor. Do třetice je v předsíni velká úklidová komora, kde se shromažďují nejen úklidové prostředky, ale uklízejí se sem i sezónní boty a schovává i dlouhá hadice centrálního vysávání.

Když se dcery odstěhovaly, rodiče se s nadšením a mladistvým elánem vrhli na úpravu uvolněného pokoje. Vznikla tak jejich první opravdová ložnice. Celý prostor je vyřešen citlivě, aby se nemohl dostavit pocit stísněnosti. Nábytek sériové výroby v kombinaci s textiliemi tmavě hnědého tónu působí útulně. Úmyslně zde není žádné centrální osvětlení, ale všude je plno lokálních halogenových svítidel, která pomáhají vytvořit velmi klidnou, teplou a nepřesvětlenou atmosféru. Z původní provizorní ložnice tak vznikla velká šatna s rozkládací sedačkou, kde mohou příležitostně přespávat hosté.

Další podstatnou změnou prošlo domácí pracoviště. K proměně došlo ze dvou důvodů. Postupně vzrůstaly pracovní nároky majitelů bytu a snaha o ještě větší provzdušnění této části obytného prostoru. Nakonec oba problémy řešil jeden jediný komplexní zásah. Je to nové technické vybavení, které je prostorově mnohem úspornější.

Velký a především hluboký grafický monitor nahradily dva ploché. Rovněž samotné počítače se smrskly na minimální objem a bezdrátová laserová tiskárna i s kopírkou se vešly do knihovny. Na jednom společném prostorném stolu se ještě podařilo ponechat pro vlastní práci co nejvíce volného místa.

I když se tady nijak zásadně nepřestavovalo, oproti původnímu uspořádání vypadá nově zařízený prostor opticky mnohem větší. Způsobil to odlehčený velký stůl, minimalizace nábytku a využití knihovny pro multifunkční tiskárnu. Co šlo zkrátka někam ukrýt, to se ukrylo. Počítač je integrovaný do podstavce, pracovní police zakrývá roletka, zásuvky jsou zastrčené pod stolem – i proto tento poměrně velký kus nábytku působí tak vzdušně.

Text: Lucie Czechová

Foto: archiv redakce

 

Zaujalo nás

  • Zvětšení bytu: prostorná předsíň a velkorysý úložný prostor vznikl záborem části veřejné chodby kolem výtahové šachty, kde se také položila nová dlažba, a nechal se udělat účelný nábytek na míru.
  • Lokální osvětlení, více intimity: v ložnici není úmyslně žádné centrální osvětlení, ale všude je plno lokálních halogenových svítidel, která pomáhají vytvořit velmi klidnou, teplou a nepřesvětlenou atmosféru.
  • Pokoj pro hosty: z původní provizorní ložnice je dnes velká šatna s rozkládací sedačkou, kde mohou příležitostně přespávat hosté.
 

PP na sociálních sítích

Facebook

Google+

RSS

Aktuálně

Interiér

Exteriér

Financování

Družstva a SVJ

Něco navíc


Časopis Panel Plus

Jsme ověřená firma

PANEL PLUS PRESS s.r.o. - idatabaze.czNakladatelství a vydavatelství - idatabaze.cz

Odhad online


 

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne