Pět inspirací na proměnu bytu

Datum: 19.10.2011
obrázek
Pokud chceme na téma bydlení dosáhnout skutečně výrazných změn, určitě nezůstane pouze u výměny dosluhujícího bytového jádra. I když právě změna této části bytu bývá nejčastějším odrazovým můstkem pro úpravy zcela zásadního charakteru.

Nový majitel zcela zdevastovaného bytu, který společnost ATW Architekti vyhledal, za jeden z nejdůležitějších bodů plánované rekonstrukce považoval novou koupelnu. Pokud to dispozice bytu a finanční možnosti dovolují, byla by ale škoda zůstat pouze u této změny. „Původní řešení vycházelo z klasické dispozice,“ ukazuje architekt Alexander Mandic původní půdorysy. Vidíme typické uspořádání dvoupojového bytu, které ale na první pohled žádným převratným řešením nenapovídá. „To se ale mýlíte. Když se budeme jednotlivým částem věnovat pozorněji, uvidíte, že zde bylo možné majitelům bytu navrhnout dokonce několik zcela nových řešení.“

Prostor a světlo

V návrzích vycházeli architekti z jednoduchého a čitelného řešení. Ve všech případech byla funkčně využita původní krátká chodba, která sloužila k přístupu do kuchyně a do jednoho z pokojů. Nový prostor byl využit především v zájmu větší koupelny. Společným rysem návrhů se také stává světlo, které se nyní dostává i do míst, kde se s denním svitem běžně nesetkáváme. „Některé části stěn jsou navrženy prosklené. Vždy používáme lepené bezpečnostní sklo s vnitřní neprůhlednou fólií, které se v praxi osvědčuje podstatně lépe, než pískované sklo. Zejména v koupelně působí přirozené denní světlo velmi příjemně a efektně. Stejným způsobem je možné prosvětlit už vstupní prostory bytu.“

Místo relaxace

Pojďme nahlédnout do koupelny. Společným znakem je účelnost a dostatek prostoru. V koupelně podle přání majitele vždy bude pračka – přesto se podařilo najít takové umístění, kde neruší. Koupelna si tak nadále zachovává velmi čistý vzhled. Světlému, barevně neutrálnímu pojetí tak budou moci vyhovět barevné doplňky laděné ve shodném odstínu. Umyvadla jsou vyráběna na míru, v moderním designu. Materiálem je umělý kámen.

Dveře a podlaha jsou základem

Výběr a řešení dveří a podlah patří u mnoha rekonstrukcí k podceňovaným záležitostem. Přitom právě ony dokáží výrazně ovlivnit celkový vzhled interiéru. „U dveří ale nehraje roli pouze vzhled,“ upozorňuje architekt a pokračuje: „Ve většině bytů se snažíme v rámci rekonstrukce získat více prostoru a k tomu nám mohou pomoci i dveře. Správněji bychom je ale měli nazývat posuvné stěny, protože jsou zhruba o třetinu širší a sahají až ke stropu. Jsou opět z lepeného skla s neprůhlednou fólií, takže propouštějí dostatek světla a přitom poskytují požadované soukromí.“ Neméně důležitý je i výběr podlahové krytiny. „Jednoznačně dáváme přednost dřevu. Není přitom pravda, že by to vždy musela být podlaha drahá – opět záleží na výběru a zvoleném řešení. V zájmu perfektního vzhledu a získání pocitu z většího prostoru je vhodné podlahu pokládat podle možností v jednom celku a bez přechodových lišt. Je až překvapivé, jak taková zdánlivá drobnost dokáže úroveň interiéru pozvednout ještě výše.“

Nepodceňujme bílou

Obývací část bytu je pojata odlehčeně, jak také napovídá současným trendům. Na jednom z nízkých solitérů je umístěn televizor, část místnosti zabírá pohovka, doplněna nízkým stolkem. Ke stolování je určen rozkládací nebo kulatý stůl, umístěný v rohu místnosti. Navzdory trendům jsou všechny stěny navrženy bílé. Kromě pocitu čistoty a nadčasové elegance je to také výhodné z ryze praktických důvodů, kdy nejsme svázáni barevností stěn při výběru vybavení interiéru. Opravy u barevných stěn jsou navíc náročné a docílit stávající odstín je takřka neproveditelné.

Kompletní řešení

Úložný prostor byl soustředěn do vstupní části bytu, kde v podobně vestavných skříní s prosklenými výplněmi odstraňuje pocit stísněnosti z malého prostoru. Všimněte si – není zde místo pro naši oblíbenou věšákovou stěnu. To je však záměr. „Každý takový předmět se časem stává místem, kam automaticky odkládáme to, co bychom stejně rychle mohli uložit na své místo. K tomu jsou zde ihned po ruce vestavné skříně. Jedna z částí je vyhrazena odkládání oděvů návštěv a podobně,“ doplňují architekti.

Text: (pm)

Návrhy řešení a vizualizace: ATW Architekti

Původní dispozice

Bytové jádro je v tomto typu bytu 2+1 umístěno hned u vstupu do bytu. Na společné stěně je z druhé strany zavěšena kuchyňské linka, kterou již majitelé měli v rozšířené rohové sestavě. Byt má dvě obytné místnosti – jejich využití a rozmístění zařizovacích předmětů ale limitují dvoje dveře, které jsou v každé z nich. Z praktického pohledu také není nejvhodněji řešený poměr velikostí místností. Všimněte si, že ložnice, která je přímo průchozí z kuchyně, je menší. Právě zde by ale bylo asi nejlogičtější umístit obývací pokoj. Pokud by zde byla ložnice, což by velikosti více odpovídalo, mohli by být odpočívající ze sousední kuchyně rušeni. V původním stavu tedy nezbývá nic jiného, než volit – buď malý obývací pokoj v blízkosti centra dění, nebo luxus velké ložnice, kde by pak bylo třeba možné umístit více úložného prostoru, případně počítačový kout.

Realizovaná dispozice

Konečná podoba bytu vznikala v rámci návrhu několika verzí. Postupným dopracováním a doplněním některých dalších prvků vznikla podoba, která nejlépe odpovídala požadavkům majitele. Zvolena byla kuchyňská sestava ve tvaru L.

Místo vany je v koupelně sprchový kout. Na toaletě je klozet posunut více vpravo, aby bylo možné do rohu umístit malé umyvadlo s bidetovou sprškou. V realizovaném stavu došlo k výřezu dvou nových otvorů v panelové stěně. Nová poloha obývacího pokoje a ložnice současně vyřešila jeden z největších nedostatků původní dispozice, kdy obývací pokoj byl umístěn do klidné dvorní části domu, zatímco ložnice byla situována směrem k rušné ulici. Realizaci provedla stavební firma VOST s.r.o., Ing. Radek Urban.

 

Nadčasové řešení

Návrh kuchyně vychází ze stylové čistoty. Tomu odpovídá i bílá barva. Policový systém na užší straně místnosti je navržen s uzavíráním velkými posuvnými dveřmi. Alternativou je řešení kuchyně v přímce s využitím protější stěny na nízké skříňky s pracovní deskou a snídaňovým místem. Originálním řešením je využití kratší stěny pro velkoplošnou tapetu. Dispoziční řečení bytu je založeno na zajímavých průhledech, které nabízejí posuvné dveře oddělující jednotlivé místnosti.

 

PP na sociálních sítích

Facebook

Google+

RSS

Aktuálně

Interiér

Exteriér

Financování

Družstva a SVJ

Něco navíc


Časopis Panel Plus

Jsme ověřená firma

PANEL PLUS PRESS s.r.o. - idatabaze.czNakladatelství a vydavatelství - idatabaze.cz

Odhad online


 

 

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne