Proměny bytu - více prostoru a světla

Datum: 7.10.2011
obrázek
Jak bychom mohli charakterizovat základní požadavky, které provázely žádost mladé, zatím bezdětné rodiny o vypracování návrhu změn v nově získaném bytě 3+1? Sloganem, který zní: Více prostoru a světla. Všechny tři návrhy řeší především otázky bytového jádra a propojení obytného prostoru. Oba úkoly spolu úzce souvisejí.

Základem tohoto návrhu je kompletní vybourání nenosné příčky mezi kuchyní a obývacím pokojem. Jednotlivé zóny jsou náznakově vymezeny pouze nábytkovými předěly, případně jídelním pultem. Zajímavou alternativou by byla také pevná příčka, která by byla od určité výšky až ke stropu prosklená.

Vyšší standard

Výrazné dispoziční změny doznalo jádro s koupelnou a WC. Podle požadavků mladých majitelů bytu byly tyto prostory ponechány se samostatnými vchody. Pro nová řešení byla využita především zadní část příliš dlouhé a nevyužité chodby bytu. Jednotlivé verze se svým vnitřním vybavením odlišují pouze v drobnějších detailech, na první pohled je ale patrná nesrovnatelná velikost a zcela jiný, o několik kategorií vyšší standard, které oba prostory nyní nabízejí.

Vystřídá jej dětská postýlka

Příčka mezi pokoji na protilehlé straně bytu byla posunuta na úroveň dveří na lodžii. Získaných třicet centimetrů prostoru ve prospěch druhého pokoje není na první pohled zásadní rozdíl, ale právě tento posun dovolil navrhnout zařízení pokoje podle požadavku majitelů. Zatím je zde pracovna, která jednou přesune pracovní stůl jinam a vystřídá jej dětská postýlka.

Posuvné dveře jsou praktické

Pro všechny tři varianty jsou společným prvkem skleněné dveře, které přinášejí do jinak tmavé předsíně denní světlo. Byly navrženy jako posuvné, v celé výšce místnosti, což nabízí další možnosti vzájemného propojování, případně oddělování prostoru. Posuvné dveře jsou praktické z pohledu majitelů bytu a pro architekta se stávají stylově zcela čistým řešením, umožňujícím maximální využití daného prostoru.

Denní světlo i v koupelně

U denního světla ještě na chvíli zůstaňme – originální přístup architektů mu dovoluje vstoupit i do koupelny, a to skutečně patří mezi velmi neobvyklá, ale přitom bezesporu příjemná řešení. Mezi koupelnou a kuchyní byla zvolena prosklená stěna, která přes svou matovou úpravu propouští světlo. Pokud by vznikly případné obavy z příliš intimních pohledů, můžeme konstatovat, že se strany kuchyně je i při rozsvíceném světle v koupelně vidět ze sprchující se postavy pouze velmi nezřetelnou siluetu.

Propojit a sjednotit

Myšlenku navzájem propojit a sjednotit jednotlivé části bytu splňuje dřevěná podlaha. Je položena jedním směrem a to souvisle, což znamená bez přechodových lišt a zřetelných spojů. Toto efektní řešení však vyžaduje dokonalou přípravu podkladu. V koupelně je podlaha opatřena voděodolnou povrchovou úpravou.

Veškeré úložné prostory v bytě byly řešeny formou vestavěných skříní, které byly navrženy i v dříve nevyužívané chodbě. Zejména v obývací části bytu je tak možné pracovat s otevřeným prostorem, doplněným pouze nízkými solitéry. Nad vestavěnými úložnými prostorami jsou nadsvětlíky, které propouštějí denní světlo do obou částí chodby a na WC. Jistě záležitost, která může posloužit jako inspirace pro ty, kteří by se při rekonstrukci vydali podobnou cestou.

Text: (vdc)

Návrhy a vizualizace: ATW architekti

Původní stav

Charakteristickým rysem bytu byla dlouhá, poměrně úzká chodba. Také zde byla průchozí, velmi nepraktická koupelna, tak typická pro řadu typů panelových soustav, které byly v naší republice použity.

První varianta

V obývacím prostoru je v rohu umístěn stůl s počítačem. Prostor kuchyně s pohodlným jídelním stolem je oddělen nízkými skříňkami. Pevná stěna rozděluje chodbu na dvě části, což při otevření vstupních dveří zaručuje pro ostatní části bytu větší intimitu. V obou částech jsou umístěny vestavěné skříně. Koupelna zůstává ve všech variantách beze změn. Nad umývadlem s odkládacími plochami a úložným prostorem je umístěno velké zrcadlo, které vyplňuje zbytek stěny a koupelnu opticky zvětšuje.

Druhá varianta

Kuchyňská linka je zde řešena pouze v jedné linii. Jídelní stůl je doplněn pultem, který současně prostor odděluje. Hala je zde ponechána bez dalších předělů. Posunuté vstupy do obou pokojů, včetně centrálního obytného prostoru, umožňují řešit úložné prostory jinak.

Třetí varianta

Obývací prostor, včetně jídelního a kuchyňského koutu, zůstává v podstatě nezměněn. Více místa nabízí koupelna, kde byly dveře posunuty až na úroveň vstupu do koupelny. Napravo vznikl hluboký úložný prostor, který může sloužit jako komora. Výrazné změny provází sousedící pokoj a ložnici. Mezi místnostmi byla navržena dvojitá posuvná stěna, která umožňuje několik možností svou šíří otevření, či úplného zavření. Tak budou mít rodiče usnadněnou kontrolu malého dítěte, které bude v sousedním pokoji. Nad vestavěnými úložnými prostorami jsou tak zvané nadsvětlíky, které propouštějí denní světlo do obou částí chodby a na WC. Třetí varianta zvítězila a byla na přání mladých manželů realizována.

 

PP na sociálních sítích

Facebook

Google+

RSS

Aktuálně

Interiér

Exteriér

Financování

Družstva a SVJ

Něco navíc


Časopis Panel Plus

Jsme ověřená firma

PANEL PLUS PRESS s.r.o. - idatabaze.czNakladatelství a vydavatelství - idatabaze.cz

Odhad online


 

 

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne