Kontrastní bílá a svěží zelená vítězí

Datum: 24.8.2011
obrázek
Stále více lidí se na nás obrací s žádostmi, abychom jim poradili při jejich úvahách o rekonstrukci bytu, další lidé oslovují bytové architekty, prostě všichni chtějí vynaložené finanční prostředky využít co nejefektivněji, aby jejich nově upravený byt byl nejen zajímavý, ale také účelně zařízený, prostě, aby pokud možno po všech stránkách, vyhovoval jejich přáním a potřebám.

Proto jsme zřídili tuto stálou rubriku nazvanou Proměny bytu, kde publikujeme návrhy a možná řešení z dílny interiérové návrhářky Kateřiny Mlejnkové, která odpovídá na požadavky a přání čtenářů. Tentokrát přišla na řadu čtenářka Milada.

Dobrý den paní Mlejnková,

dnes jsem na portálu Novinky. cz viděla Váš návrh bytu z časopisu PANEL PLUS. Měla jsem pocit, že konečně vidím něco, co je zajímavé, ale zároveň ne přehnané. Proto jsem se podívala na Vaše webové stránky a musím říci, že některé návrhy mě dost upoutaly. Hlavně také to, že dokážete navrhnout vše od případných stavebních úprav až po zařízení bytu. A o to mi právě jde. Dcera, která žije s přítelem a dvěma malými dětmi na Praze 4 - Libuši v bytě v osobním vlastnictví, by snad měla dostat nyní nějaké peníze, jejichž část by se mohla použít na rekonstrukci kuchyně. Není to horentní suma, ale dá se rozumně využít. Ale na to, jak je kuchyň malá a v bytě umístěná, zas až tak moc to není.

Jsem sice už dost starší, ale vždycky propaguji to, že je lepší nejdříve posoudit možnosti bytu a pak začít budovat. Sice postupně, ale k prospěchu celé rodiny. Proto mě zajímá, jak by se nejlépe dalo využít dispozic bytu, například k jeho zvětšení atd. Jaké stavební úpravy by bylo možné udělat, co by to obnášelo, kde začít. To samozřejmě laik nemůže. K tomu je potřeba odborníka. Ráda bych to pro dceru udělala, ale samozřejmě v rámci možností mé peněženky. Z tohoto důvodu musím nejprve znát, v jaké relaci se taková studie pohybuje. Prosím, je-li to možné, o poskytnutí těchto informací. Děkuji a přeji hezký den. Milada M.

Požadavky čtenářky

Dobrý den paní Mlejnková,

navazuji na naše e-maily ohledně návrhů přestavby bytu dcery 3+1v panelovém domě, který je v Praze 4. Teď, když se dívám na data naší korespondence, až mě překvapuje, jak ten čas letí a kolik věcí se mezitím událo. Přesto stále stojím o možnost využít Vaší velkorysé nabídky zpracovat návrh přestavby bytu a uveřejnit ho prostřednictvím článku v časopise PANEL PLUS. Jak už jsem Vám psala, Vaše návrhy (mezitím jsem viděla ještě další) se mi moc líbí, jsou zajímavé a já si myslím, že i přes zmodernizování prostor stále bytu zůstává „duše“, což se v některých případech říci nedá. V mnoha realizacích jsou byty sice úžasné, krásné, bez zbytečností, ale jaksi najednou bez života, sterilní, neosobní. Nejhorší však je to, že jsou jeden jako druhý. V rámci finančních možností a důležitosti by dcera chtěla začít rekonstrukcí kuchyně. Kuchyň je původní, nepraktická, malá a umístěná na konci chodby, která je absolutně nevyužitá. I když už mám nějaký ten věk, stále propaguji to, že než se něco začne, je potřeba se na celý byt podívat jako na celek. Posoudit, co je v dané věci nejlepší. Jaké základní stavební úpravy provést, kde ubrat, přidat, co zazdít. Pro tyto účely posílám plánek bytu a dále doplňuji ještě o informace ohledně stropu a oken (plastová, bílá – výměna cca 2 roky): výška stropu v místnostech 262 cm, kuchyň - okno 152x150 cm, obývák - okno 215x150 cm, dětský pokoj - okno 214x150 cm, ložnice – okno 242x150 + balkonové dveře (výška 220 cm), parapety u oken jsou od podlahy ve výši 80 cm.

Z nákresu kuchyně a chodby je patrné, že v kuchyni je v rohu skříňová spíž a v konci chodby jsou dveře do úložného prostoru, který navazuje na stěnu toalety. Jak jsem zjistila, cca tři rodiny v tomto domě mají probouraný vchod do obýváku (80 cm), chodbu u kuchyně zazděnou a tím tak rozšířený prostor pro sociální zařízení. Dle stavebního úřadu spojovací zeď mezi chodbou, kuchyní a obývákem není nosná, ale zcela si nejsou jistí. Prý se to posuzuje ze síly stěny. Tady je však na odborníkovi, zda toto učinit. V přípojce dále posílám fotografie jednotlivých místností. Nelekejte se. Posílám kuchyň i s tím šíleným nepořádkem. Byt je totiž stále chaotický. Když je uklizený, je to zcela výjimka. Důvodem je jednak 17 měsíční vnučka a tříletý vnuk, kteří jsou velice hyperaktivní a vyžadují celodenní, ale i noční pozornost. Pak dceřin přítel, který neustále vše uchovává a nesmí se nic vyhodit. Všude je tedy spousta letáků, dokumentů a nesmyslů. Když se to vyhodí, je z toho problém. Tím ji však nechci zcela omlouvat. Z tohoto důvodu je dceřiným největším požadavkem a přáním úložný prostor, a to všude. Kuchyň, chodba, dětský pokoj atd. Protože po rekonstrukci kuchyně budou postupně pokračovat, jak uvádím dále.

Kuchyň světlá, praktická se zabudovanými spotřebiči, obývák jednoduchý, ale útulný a praktický vzhledem k dětem, kde musí být ještě pracovna přítele, tzn. pracovní stůl cca 130 cm šíře s místem na počítač a s řadou zásuvek atd., určitě tam musí zůstat i jídelní stůl. V základní chodbě vyřešit úložný prostor na boty, věšák, dětský pokoj navrhnout (rekonstrukce by měla být na konci tohoto roku – musí už nutně vyřešit spaní) tak, aby tam bylo dostatek úložného prostoru, dvě postele (asi palandy) a dva pracovní stoly: dětský, ale zároveň i studentský. Pokud by bylo možné v tak malém prostoru zohlednit i to, že v něm jsou dvě pohlaví, bylo by to skvělé. A ložnice – třeba vás něco napadne. Všude v bytě barevnost, vzdušnost.

Jinak vše necháváme na Vaší fantazii. Máte zcela volnou ruku. Vítáme každé doporučení, radu. Budete-li potřebovat nějaké údaje doplnit, není to problém. Těším se na jakoukoliv Vaši zprávu. Zdraví Milada

Oslovila nás maminka, respektive babička, která by chtěla poradit, jak upravit byt své dcery, která žije v bytě v panelovém domě v Praze na Libuši. Byt obývá čtyřčlenná rodina s dětmi Eliškou (17 měsíců) a Markem (3 roky). I když ještě nevědí, zda budou rekonstrukci provádět najednou, chtějí mít hotový celý projekt, aby věděli, co vše by to obnášelo a to především s ohledem na případné stavební úpravy. Rádi by byt zmodernizovali, ale chtějí zachovat jeho „duši“, což jim u většiny panelových rekonstrukcí chybí. Také jim proměny většiny bytů přijdou jeden jako druhý, sterilní a neosobní.

Vestavěné spotřebiče jsou podmínkou

V současné dispozici je nevyhovující kuchyň, která je malá a vchází se do ní z předsíně úzkou chodbou, kterou nelze nijak využít. V rohu kuchyně je pak vestavná spíž. Většina obyvatel v domě si časem probourala dveře z kuchyně do obývacího pokoje a chodbu zrušila, čímž zvětšili koupelnu. Rádi by se tedy tímto směrem také ubírali. Nová kuchyň by měla být větší než ta stávající a především praktická. Vestavěné spotřebiče jsou podmínkou. Zásadním nedostatkem v bytě jsou úložné prostory, které zcela schází. Nejde jen o uložení šatů a běžných věcí, ale také o sezónní a jiné objemné předměty včetně pracovních materiálů partnera, který má v obývacím pokoji pracovní kout, se kterým je třeba počítat i v nové dispozici. Ten vyžaduje úložný prostor na různé dokumenty. V předsíni by neměl chybět úložný prostor na boty a věšák. V dětském pokoji by se měl brát zřetel na to, že jej bude obývat chlapec i děvče. Neměly by chybět pracovní stoly, postýlky a úložné prostory. Všude v bytě chtějí vyřešit barevnost a vzdušnost.

Změny v dispozici bytu

Původně jsem měla v plánu ponechat stávající dispozici bytu a pouze zvětšit koupelnu o chodbu vedoucí z předsíně do kuchyně. Nakonec jsem se rozhodla pro radikálnější proměnu. Koupelna s WC byly zvětšeny posunutím o již zmíněnou chodbu, ale v prostoru původní kuchyně jsem navrhla ložnici, která je přístupná z obývacího prostoru. Obývací prostor je propojen z původního obýváku a ložnice, takže je zde nejen přístup na balkon, ale i osvětlení ze dvou světových stran. Vybouráním tenké příčky, která tyto prostory původně oddělovala, vznikl sice prostor půdorysně jako úzká nudle, ale svojí velikostí skýtá dostatek úložných prostor a je zde společenské dění rodiny na jednom místě, takže mladá maminka bude mít hyperaktivní děti na očích při vaření i dalších činnostech. Zvětšila jsem také dětský pokoj a to posunem příčky směrem do předsíně, která je nyní minimální.

Kombinace bílé se zelenou

V předsíni jsem navrhla novou příčku tak, aby vznikly dva výklenky pro úložné prostory: vestavnou skříň a odkládací prostor pro boty a kabáty. V současné době vidím problém s uložením kočárku, který by mohl být zatím ukládán na balkoně. I když jsem původně měla v plánu v celém prostoru kromě ložnice a dětského pokoje navrhnout dlažbu, s ohledem na její životnost a údržbu, nakonec jsem volila klasický dekor dřeva a nejspíše by s ohledem na typ stavby a pohyb dětí byl nejvhodnější vinyl. Barevně jsem se snažila navrhnout prostor trochu veselejší, protože si čtenářka přála barevné řešení a napadlo mne využít některého stávajícího vybavení. I když nábytkové vybavení dětského pokoje, ložnice a obýváku (jídelní stůl) jsou levné kusy z obchodního domu, zaujaly mě svou barevností, a tak jsem volila jako základní paletu čistou zářivě bílou barvu v kombinaci se zelenou a světlým dekorem dřeva. Barevné řešení interiéru je tak svěží a veselé. Zároveň decentní díky použití bílé barvy. Všechny dveře jsou rovněž v provedení světlého dřeva a celoprosklené. Světlo tak prochází více do dalších místností. Rozhodně bych se nevzdávala starožitného pracovního stolu, který by si zasloužil opravu a také jinou pracovní židli, takovou, která se bude stylově hodit ke stolu.

Mozaika v celém prostoru

Koupelna a WC se o tolik nezvětšily, ale přece jen by zasloužily obnovit. V prostoru WC jsem navrhla na stěnu závěsné skříňky, kam je možné uložit další hygienické potřeby nebo čisticí prostředky z dosahu dětí. V koupelně jsem nakonec místo sprchového koutu volila rohovou vanu (140x90 cm RIHO Lyra) a je zde umístěna i pračka. Snažila jsem se využít každé místo pro uložení kosmetiky. Výjimečně jsem volila mozaiku do celého prostoru, ale jako alternativu bych případně viděla čistý bílý obklad s dekorem zelené mozaiky.

Využití stávajícího zařízení

Do prostoru ložnice jsem umístila skříně, které majitelé bytu nyní vlastní, ale samozřejmě do budoucna by mohly být vyměněny za jiné, barevně vhodnější. I když by do prostoru ložnice mohla být umístěna i stávající dvoulůžková postel, navrhla jsem zajímavější řešení, které prostor mění i opticky. Vysoké čalouněné čelo přes celou čelní stěnu a celočalouněná postel. Kulaté noční stolky a osvětlení závěsné ze stropu, které by mohlo eventuelně nahradit osvětlení nástěnné. Opět jsem použila svěží zelenou bravu. Do prostoru dětského pokoje jsem se snažila vměstnat maximum nábytkového vybavení, což nebylo jednoduché. Místo palandy, která by sice nějaké to místo ušetřila, jsem volila raději dvě samostatné postele, aby měl svůj spací kout starší chlapec i děvče. Úložný prostor pro šaty a hračky, už není tak velký, ale jistě dostačující pro základní věci.

Nové úložné prostory

Vybavení obývacího prostoru se odvíjelo především od umístění kuchyňské linky, která je závislá na přívodu vody a odpadu. I když by si majitelé bytu jistě přáli větší, myslím, že ta navržená je dostačující a s ohledem na propojení s obývacím prostorem, by neměla být kuchyňská část zase příliš dominantní. Umístění linky také zcela vymezují dveře do ložnice a dveře do předsíně. Zcela záměrně jsem ji zasadila mezi 10 cm zděné příčky. Linka je tak vestavěná a čistě umístěná do výklenku. Volila jsem bílou nadčasovou barvu a jako dekorativní třešničku na dortu zelené obkladové sklo. Aby v bytě vznikl úložný prostor, navrhla jsem sestavu skříní hned naproti kuchyňské lince. Zda zde budou majitelé bytu ukládat lůžkoviny, šaty, sezónní věci či jiné nezbytnosti, je už na nich. I tuto nábytkovou sestavu jsem vložila do vyzděných výklenků s tím, že jeden lícuje s bokem kuchyně. Třeba by zde mohla být jednou i oddělující posuvná stěna… Mezi oběma protilehlými nábytkovými sestavami je postaven jídelní stůl s židlemi, jež majitelé bytu vlastní. K oknu do výklenku jsem pak postavila pracovní stůl, který se tak částečně schoval a není v prostoru příliš dominantní.

 

V prostoru u balkonu jsem umístila rohovou pohovku, která by měla být ideálně rozkládací a vešlo se i křeslo a knihovna. Vše jsem ladila do přírodních světlých barev, s kontrastní bílou a svěží listovou zelenou. Majitelům bytu bych doporučila rekonstrukci bytu kompletní a ne po částech. Zatím by mohli použít stávající vybavení, kromě kuchyňské linky a vybavení koupelny, a ostatní pak dovybavovat postupně. S ohledem na stavební úpravy bude potřeba provést rekonstrukci najednou s ohledem na bourání stěn, osazování nových dveří, vybudování nové koupelny, přemístění kuchyňské linky a samozřejmě pokládání nové podlahy v celém bytě.

Text: Novinky

Foto, vizualizace a plánky: Kateřina Mlejnková

 

PP na sociálních sítích

Facebook

Google+

RSS

Aktuálně

Interiér

Exteriér

Financování

Družstva a SVJ

Něco navíc


Časopis Panel Plus

Jsme ověřená firma

PANEL PLUS PRESS s.r.o. - idatabaze.czNakladatelství a vydavatelství - idatabaze.cz

Odhad online


 

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne