Byla to velká výzva

Datum: 27.7.2011
obrázek
Méně zdí, více místa – právě tento požadavek, spolu s přáním větší koupelny a jednoho pokoje navíc, byl základem rekonstrukce v nízké zástavbě panelových domů na sídlišti Borovina v Třebíči.

Byt pro každodenní pohodu

Paní Lucie se na naši návštěvu nijak výrazně nepřipravovala. V některých bytech, kam přijdeme, bývá kvůli naší návštěvě vše dovedeno k takové dokonalosti, že to v podstatě vylučuje běžný, každodenní život. Tady jsme se cítili od prvního okamžiku dobře. Byt má přece v první řadě sloužit svým obyvatelům, ne naopak. Přitom hodně záleží na zvoleném vybavení bytu – k pocitu pohody značnou měrou přispívá neokázalé vybavení, které dohromady vytváří velmi příjemný celek.

Prostor, světlo, barvy

Zařízení bytu v mnoha případech není o horentních finančních částkách. Pod heslem v jednoduchosti je krása, nakoupila paní Lucie spolu s manželem Milanem základní vybavení bytu. „Nechtěla jsem být od prvních okamžiků svázána původním vybavením, jeho typem a rozměry," vzpomíná na dobu před rekonstrukcí. O svém budoucím bydlení měla jasnou představu. Jedním z prvních úkolů bylo pořízení zvýšeného jídelního stolu s  atypickým sezením. Místem řady nákupů vybavení se stala IKEA a Bauhaus, další zařízení bytu mladí manželé pořídili od firem Electrolux, Bosch a Siemens. Paní Lucie má ráda jednoduché, jasné tvary, přednost dává dubovému dřevu a ve skandinávském stylu našla mnoho inspirace. Kuchyň, kterou od obývací části odděluje praktický barový pult, si navrhovala sama.

Hlavní cíle rekonstrukce

Rekonstrukce měla tedy splnit dva hlavní cíle – otevřít prostor kuchyně a jídelního koutu, aby spolu s obývacím pokojem tvořily jeden celek. Druhým úkolem byl požadavek nové, prostornější koupelny. A třetím „vykouzlení” jednoho pokoje navíc, ve kterém měla být zřízena pracovna.

Ve čtvrtém patře bez výtahu

Jednalo se o klasický panelákový byt 2+1 se samostatnou kuchyní s jídelnou, dvěma pokoji a příslušenstvím o celkové výměře 58 m2. Příslušenství bylo původní – umakartové jádro, nevyhovující sanita, také kuchyně už neodpovídala současným požadavkům na bydlení. „Byly tu původní instalace, staré zařizovací předměty i zničené podlahy z PVC,“ upřesňuje majitel bytu Milan. „A navíc byl byt vybydlený, vystřídalo se v něm v průběhu dlouhé doby několik nájemníků. Velkým problémem při rekonstrukci bylo také to, že byt je umístěn až ve čtvrtém, tedy posledním patře. A bez výtahu.”

Měření a plánování

Byla to opravdu velká výzva, ale majitelé bytu ji přijali s vervou sobě vlastní. „Po několikaměsíčním měření a kreslení jednotlivých náčrtů jsme se konečně dostali ke konečné variantě bytu, o které jsme se domnívali, že splňuje všechny požadavky, které jsme při rekonstrukci chtěli uplatnit,” doplňuje Milan. Poté se majitelé bytu obrátili na Architektonický ateliér Fabík s. r. o., kde pro ně vypracovali podrobné plány a statické výpočty. Vzhledem k tomu, že podle stanoveného plánu muselo dojít k vybourání dvou panelových příček, bylo nutno spolu se stavebním povolením získat i kladné vyjádření statika.

Bourání a stavění

Přestavba začala odstraněním dvou panelů (1 400 kg jeden) a likvidací umakartového jádra, pak byly strženy všechny stávající podlahové krytiny a oškrabána stará omítka ze zbylých panelových zdí. Již na začátku rekonstrukce se majitelé rozhodli, že nové příčky budou ze sádrokartonu.

„Po instalaci nových elektrických rozvodů, natažení nové omítky na zdi a strop jsme začali s budováním konstrukcí pro sádrokarton. Byly tedy vytvořeny základy pro nově vzniklé příčky, vestavěnou skříň v ložnici a snížené stropy v chodbě, koupelně a kuchyni. Do nově vzniklých stropů jsme vložili elektrické kabely pro osvětlení a odvětrání jednotlivých místností. Pak následovala instalace rozvodů vody a odpadů, kterou provedla firma B & K ze Stříteže u Třebíče, zvukotěsné izolace stěn a instalace sádrokartonových desek,” doplňuje Milan.

Podhledy, obklady a podlahy

Úprav nebylo zrovna málo. V bytě s poněkud posunutými dispozicemi se musely, jak již bylo řečeno, osadit nové sádrokartonové příčky, dělaly se podhledy, obklady, podlahy. Před položením nových podlahových krytin bylo nutné vyrovnat podlahy nivelační stěrkou. V nově vzniklé pracovně a v ložnici byla nainstalována tmavá plovoucí podlaha, v koupelně položeny velkoformátové dlaždice. Kuchyň, chodba a obývací pokoj byly „vyzdobeny” šedivou podlahovou krytinou marmoleum click.

Masivní dubová postel

V ložnici je umístěna vestavěná skříň ze sádrokartonu, posuvné laminátové dveře jsou zavěšeny na kolejnici u stropu. Intimní osvětlení je zabudováno ve sníženém stropu skříně a celkovou světelnou atmosféru dotvářejí dvě lampy na nočních stolcích. Za zmínku stojí i masivní dubová postel, která je stejně jako poličky vyrobena z dubového dřeva a dodala ji firma Crate and Barrel.

Malý úložný prostor pod stropem

Neokázalá bílá kuchyňská linka je kombinována s nerezovými spotřebiči. Její zadní stěna je obložena sklem s bílou fólií, které dodalo Sklenářství Prokeš z Třebíče. Lednice, která je zabudována ve sloupu, který ještě poskytuje malý úložný prostor pod stropem a ten je opravdu beze zbytku využit.

Barevné fotografie dotvářejí interiér

Obývacímu pokoji vévodí masivní sedací souprava, již zmíněný zvýšený jídelní stůl s atypickými židlemi a příjemný dojem dotváří komoda s televizí a neobvyklé uspořádání knih. Velmi nás zaujaly pěkně adjustované barevné fotografie, jejichž autorem je majitel bytu. Možná by stálo za to, seznámit s nimi i čtenáře našeho časopisu.

Do koupelny se vešla i pračka

Koupelna také doznala výrazných změn. Je v ní umístěna pohodlná vana s pevně zabudovanou sprchou. Nechybí samozřejmě docela velké umývadlo, které je ozvláštněno výrazným modrým kachlem. Do koupelny se ještě vešla pračka s ventilační sušičkou a závěsný záchod, který je umístěn vedle vany.

Zaujal nás praktický závěs, který je zavěšen na mírně zaoblené nerezové trubce (díky tomu se zvětší prostor při mytí a nedochází ke kontaktu s mokrým závěsem). Závěs se obyvatelům bytu osvědčil, jde totiž lehce přeprat, případně vyměnit. Nedochází k usazování nečistot a vzniku plísní, jak tomu často bývá u plastových předělů.

„Celková cena rekonstrukce se pohybovala kolem 700 tisíc korun. Díky vlastní práci a nápadům a za pomoci rodiny a přátel jsme ji stlačili asi na polovinu,” doplňují jednohlasně Milan s Lucií.

Text: Jan Chára

Foto: Michaela Hasíková a Milan Rozsypal

Zaujalo nás

  • K novému vzhledu interiéru mnohdy postačí jiné doplňky – změna je výrazná a nebývá finančně náročná.
  • Barevná výmalba podtrhuje a dotváří atmosféru jednotlivých prostor – spolu s odpovídajícím vybavením navozuje dojem nevšednosti.
  • Obývacímu prostoru prospívá minimum nábytku – police na stěnách s vhodnými doplňky interiér zútulní.
  • V předsíni, kuchyni a obývacím pokoji je na podlaze položeno marmoleum – řada dobrých vlastností, včetně značné odolnosti a obrovského výběru barev, vzorů i možností vzájemných kombinací vyváží i vyšší cenu.
 

PP na sociálních sítích

Facebook

Google+

RSS

Aktuálně

Interiér

Exteriér

Financování

Družstva a SVJ

Něco navíc


Časopis Panel Plus

Jsme ověřená firma

PANEL PLUS PRESS s.r.o. - idatabaze.czNakladatelství a vydavatelství - idatabaze.cz

Odhad online


 

 

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne