Recepty - Italské závitky s vinnou omáčkou

Datum: 25.2.2011
obrázek
„Jsem přesvědčen, že každý z nás má někdy chuť se vydat do velkého světa gastronomie a oprostit se tak od každodenního stereotypu stravování. Někdo vyrazí do oblíbené luxusní restaurace a další se chopí zástěry a uvaří sám. Spojíte-li tyto zážitky s oslavou, nebo se sobotním večerem, to již nechávám pouze na vás,” říká Branko Černý, držitel degustátorského a dalších mezinárodních osvědčení.

Jak na závitky?

600 g kuřecích prsou, 100 g pršutu, 50 g parmazánu, čerstvá bazalka, Vegeta, celerová a petrželová sušená nať, sušený česnek, 150 g čerstvého listového špenátu, 1⁄2 paličky česneku, 250 ml zakysané smetany, acceto balsamico, 400 g brambor, 100 g anglické slaniny, 2 střední cibule, červená paprika, 50 g mrkve, 50 g petržele, 50 g celeru, 1 větší cibule, 100 g rybízového jamu, 100 g brusinkového kompotu, 3 dcl červeného vína, worcester

Cibuli zpěníme na oleji, přidáme nastrouhanou zeleninu a opečeme ji. Podlijeme vývarem, trochou červeného vína a worcesteru. Necháme asi 30 min. pod pokličkou, posléze redukujeme množství tekutiny bez poklice. Zeleninu rozmixujeme do hladka, vrátíme zpět na pánev a na teple pomalu vmícháme víno, jam a brusinkový kompot. Pokud je omáčka moc řídká, můžeme za stálého míchání ještě redukovat.

Během přípravy omáčky uvaříme dobře omyté brambory ve slupce. Vychladlé je nakrájíme na dlouhé měsíčky, cibuli na dlouhé proužky a slaninu na kostičky. Na pánvi rozpustíme slaninu a opečeme ji do zlatova. Přidáme cibuli a nakonec brambory obalené v červené sladké nebo pálivé paprice.

Kuřecí prsíčka rozklepeme na velmi tenké plátky. Z jedné strany okořeníme Vegetou a mletými natěmi s česnekem. Plátky nařežeme na 3 – 4 cm široké a 4 – 5 cm dlouhé proužky. Ty poklademe pršutem, posypeme hrubě trhanou čerstvou bazalkou a parmezánem. Zarolujeme do závitku, okořeníme bylinkami a aretujeme párátkem. Závitky zvolna pečeme na oleji na steakové pánvi.

Poslední přijde na řadu špenát. Česnek nakrájíme na tenké plátky a necháme ho opéci v olivovém oleji. Přidáme celé lístky opraného a osušeného špenátu a velmi rychle opečeme. Zakápneme několika kapkami accetto a přelijeme zakysanou smetanou. Ihned po prohřátí smetany podáváme.

K takto chuťově i buketně výraznému jídlu musíme velmi opatrně volit víno, které by mělo se škálou chutí harmonizovat a lehce je podtrhávat. Já jsem tuto harmonii našel v Charlottě Jiřího Horta, velmi zajímavém cuvée z Rulandského bílého a Chardonnay, které leželo krátce v sudech barrique. Ve víně tak najdeme nejen potřebnou hloubku a výraz, ale také příjemné nasládlé třísloviny, jemnou vanilku a tóny sušené louky.

Plněná jablka

8 malých jablek, 2 rohlíky, 1 vejce, 6 dcl mléka, 30 g kokosu, 30 g hrozinek, 30 g mandlí, 60 g cukru, 60 g másla, 5 dcl bílého vína, pudinkový vanilkový prášek

Den předem si namočíme hrozinky do 1 dcl aromatického vína. Rohlíky nakrájíme na kostičky a namočíme je do 1 dcl mléka s rozšlehaným vejcem. Mandle necháme krátce povařit ve vodě a mírně vychladlé je oloupeme. Následně je nahrubo nasekáme. Namočené rohlíky prohněteme a spolu s kokosem důkladně promícháme. Na pánvi rozpustíme polovinu másla, přidáme polovinu cukru a sekané mandle. Za stálého míchání vyrobíme mandlový karamel. Pozor jen, aby nezhnědl a neztvrdnul. Mandlový karamel ještě teplý vmícháme do nádivky. Přidáme naložené hrozinky a opatrně promícháme. Jablka opatrně zbavíme jádřinců tak, aby vznikly jablečné mističky. Do nich pak vrchovatě naplníme nádivku. Jablka narovnáme do pekáčku a přelijeme citrónovou šťávou. Zbytek másla rozpustíme na pánvi a necháme na něm zhrudkovatět cukr. Jablka posypeme jemně plátkovanými mandlemi a hrudkovatým cukrem. Podlijeme 2 dcl vína a necháme péct 60 min. v troubě na 160 °C.

Z 1⁄2 l mléka, 2 lžic cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink. Během vaření přidáme 2 dcl vína a důkladně mícháme. Krém bude potom lehce navinulý a díky míchání vzdušný a hebký.

Jablka podáváme teplá přelitá krémem. Můžeme ozdobit několika kuličkami brusinek.

Ideální harmonii najdeme ve spojení s vínem Hynka Holánka Rulandské bílé 2003 bobulový výběr. Ve velmi plném, dlouhém a baculatém vínu najdeme chuť i vůni celé škály kompotovaného a sušeného exotického ovoce i 20 g přírodního zbytkového cukru. Podávejte podchlazené a ohřejte až v ústech.

Text: Veronika Dubová

Foto: archiv redakce

 

PP na sociálních sítích

Facebook

Google+

RSS

Aktuálně

Interiér

Exteriér

Financování

Družstva a SVJ

Něco navíc


Časopis Panel Plus

Jsme ověřená firma

PANEL PLUS PRESS s.r.o. - idatabaze.czNakladatelství a vydavatelství - idatabaze.cz

Odhad online


 

 

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne