Vánoční cukroví na poslední chvíli

Datum: 17.12.2010
obrázek
Znovu padají sněhové vločky a my si uvědomujeme, že se Vánoce nezadržitelně blíží. Tržiště se začínají zaplňovat pečenými kaštany a všude voní punč - to je znamení svátků, které nejvíce milují děti. Výlohy kolem nás jsou už dávno tematicky vyzdobené a my si ještě narychlo sepisujeme dárky pro své nejbližší.

Štědrovečerní den se blíží a my se snažíme udělat poslední výzdoby. S velkou pečlivostí připravené svíčky náš stůl a tmavá zákoutí krásně rozzáří a příjemně provoní celý byt. Pak už by nemělo nic rušit pohodu, klid a zvláštnost vánočního večera. Na poslední chvíli vám přinášíme hrstku zajímavých receptů na cukroví, které ještě může obohatit váš štědrovečerní stůl.

 

Hrozinkové hrudky

150 g čokolády na vaření, 300 g hrozinek, 250 g kondenzovaného neslazeného mléka

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme kondenzované mléko a za stálého míchání povaříme, až hmota zhoustne. Vmícháme hrozinky a lžičkou tvoříme malé kuličky. Vložíme je na plech vyložený pečicím papírem a volně sušíme asi dvanáct hodin.

Kostky z lískových oříšků

200 g jemně strouhaných lískových oříšků, 150 g moučkového cukru, 1 bílek, 2 lžíce rumu, 225 g hořké čokolády, 220 g neslazeného kondenzovaného mléka, 10 g másla

Strouhané oříšky smícháme s moučkovým cukrem, bílkem a rumem. Dobře promíchanou hmotu vtlačíme do formy (20 x 20 cm), vyložené pečicím papírem. Rozpustíme čokoládu, vmícháme kondenzované mléko a máslo a vaříme asi pět minut. Touto hmotou potřeme oříškový základ a necháme vychladnout. Pak nakrájíme na kostičky.

Rafaelo

200 g kokosové moučky, 2 dl slazeného kondenzovaného mléka, oloupané mandle

V míse vypracujeme z kokosu a mléka bílou hmotu, necháme 30 minut v chladničce vychladit. Do kousků těsta balíme oloupanou mandli a kousky vyvalujeme jako kuličky v kokosové moučce.

Čokoládové kuličky s ananasem

150 g moučkového cukru, 100 g čokolády na vaření, 100 g mletých ořechů, 3 lžíce drobně nakrájeného kompotovaného ananasu, 1 lžíce citronové šťávy 

Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, přidáme cukr, ořechy, ananas a citronovou šťávu. Vymícháme a necháme v chladu ztuhnout. Tvarujeme kuličky, obalujeme v kakau, oříšcích, čokoládové rýži.

Fíková kolečka

120 g fíků, 120 g mletých ořechů, 100 g moučkového cukru, 40 g pomletých perníčků, 1 lžička mleté skořice, 3 - 4 lžíce rumu, citronová kůra z 1/2 citronu

Fíky umeleme na strojku a smícháme s ostatními surovinami. Vál posypeme cukrem, těsto na něm vyválíme na placku, vykrajujeme malá kolečka a necháme je do druhého dne zaschnout. Dobře zaschlá kolečka polijeme čokoládovou polevou.

Jablečné kuličky

140 g nastrouhaných jablek, 140 g moučkového cukru, 70 g mletých mandlí, 50 g nastrouhané pomerančové kůry, kůru a šťávu z 1/2 citronu

Cukr svaříme s trošičkou vody „na nit“ a vmícháme ostatní suroviny. Uvaříme za stálého míchání do husta. Z vychladlé hmoty tvarujeme kuličky a obalujeme podle chuti v hrubém krystalovém cukru, kokosové moučce, mletých oříškách, nastrouhané čokoládě a necháme zaschnout.

Mandlové makrónky

3 bílky, 250 g moučkového cukru, 250 g mandlí, 100 g čokolády, oplatky

Ušleháme tuhý sníh z bílků, postupně do něj vmícháme moučkový cukr, strouhané mandle a strouhanou čokoládu. Na povrchu oplatek tvoříme čajovou lžičkou malé hrudky, které pečeme při teplotě 160 °C asi pětadvacet minut.

Ovocní čerti

kandovaná pomerančová kůra, vlašské ořechy, rozinky, fíky, datle, sušené švestky, meruňky apod., čokoládová poleva. Množství surovin není přesně dáno, řídí se počtem kousků

Na párátka střídavě napichujeme kousky ovoce a ořechů, máčíme v hořké čokoládové polevě.

  

Text: (red)

Ilustrační foto: archiv redakce a OBI

Cukrové triky

  • Ovoce na koláči nevyschne při pečení tak snadno, potřeme-li je předem cukrovým roztokem.
  • Lesklou a sněhově bílou polevu na dorty získáme, třeme-li moučkový cukr s mlékem (místo vody).
  • Droždí se rozpustí rychleji, když je napřed třeme s trochou cukru a teprve potom přidáme vlažné mléko.
  • Posypeme-li ořechová jádra nebo mandle cukrem, nebudou nám při krájení odskakovat z prkénka.
  • Cukr přidáme do šlehačky krátce před jejím ztuhnutím.
  • Moučkový cukr si vyrobíme z pískového nebo krystalového cukru, vsypeme cukr do mixéru a několik minut mixujeme.
 

PP na sociálních sítích

Facebook

Google+

RSS

Aktuálně

Interiér

Exteriér

Financování

Družstva a SVJ

Něco navíc


Časopis Panel Plus

Jsme ověřená firma

PANEL PLUS PRESS s.r.o. - idatabaze.czNakladatelství a vydavatelství - idatabaze.cz

Odhad online


 

 

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne