Grilování s KLASOU

Datum: 22.10.2010
obrázek
Grilování se stalo velmi oblíbenou formou trávení času s přáteli, v němž můžeme spatřovat pozůstatky zvyku, kdy se lidé scházeli okolo ohně a připravovali jídlo. O původu grilování existuje několik verzí. Francouzi, kteří se považují za gurmány a průkopníky v oblasti gastronomie, se dožadují svého podílu na vzniku této úpravy jídla. Slovo barbecue, označující grilování, údajně pochází z barbe-a-quene, nebo-li pečení od fousů po ocas.

Další verze se odvolává na původní obyvatele Ameriky, kteří připravovali maso na roštu vyrobeném ze syrového dřeva, které nazývali barbacoa. Stěžejní je však volba kvalitních surovin. Při nákupu potravin pro grilování je možné se orientovat podle značky kvality KLASA. Pod touto značkou spotřebitelé naleznou vhodné suroviny nejen ke grilování. Od masných výrobků přes nejrůznější ingredience k přípravě dipů a omáček, konče sýry a čerstvou zeleninou. Z řady výrobků značky KLASA lze zakoupit například Vodňanskou drůbež, grilovací hořčici Boneco či bílý jogurt z Valašského Meziříčí a mnoho dalších.

Zásady správného grilování

Grilovat se dá v podstatě jakékoliv maso od hovězího, přes jehněčí  a vepřové až po drůbež, zelenina, ovoce a dokonce i sýry. Přinášíme výčet zásad, které bychom měli při grilování dodržovat. Zušlechtíme jimi požitek z připravovaného grilovaného jídla. Grilování pomocí dřevěného uhlí je u nás pravděpodobně nejrozšířenější metodou, která je ovšem poměrně zdlouhavá. Dřevěné uhlí by mělo pořádně vyhořet tak, aby vrchní vrstva měla šedobílou barvu. 

Nevhazujte dovnitř šišky

Snažte se gril vždy postavit rovně a se žhavým uhlím ho rozhodně raději nepřemisťujte. Gril nejdříve očistěte ocelovým kartáčem. Nerozdělávejte oheň lihem ani benzínem a nevhazujte dovnitř šišky, protože obsahují pryskyřici. Gril postavte na místo, kde nevane vítr a nepodpalujte jej papírem. Oheň nejlépe rozdmýcháte máváním kusem lepenkové krabice. Rozhodně gril nestavte pod stromy.

Nezapomeňte na marinování

Pokuste se maso alespoň 30 minut před grilováním naložit. Také v průběhu grilování maso potírejte marinádou, kůrka pak bude krásně křupavá. Určitě jej ale neopékejte na přímém ohni, pokud se totiž připálí, získá nahořklou chuť. Je dobré opéct maso nejprve zprudka, aby zůstalo šťavnaté, a poté ho grilujte zvolna dozlatova. Marinované potraviny před začátkem grilování pečlivě vysušte a solte je až ke konci grilování. Sůl totiž vytahuje ze syrového masa šťávu a výživné látky. Uzeniny neopékejte na dřevě s velkým množstvím pryskyřice a určitě je nařízněte, aby vám při grilování nepopraskaly.

Miska na jedno použití

Dejte rošt co nejvýše nad žhavé uhlíky. Aby se vám na něj maso nelepilo, potřete ho olejem nebo sádlem. Tuk z grilovaného masa by neměl odkapávat do ohně. Začne se totiž škvařit a vznikají škodliviny, které se teplým vzduchem vrací zpět do potraviny. Odkapávání tuku zabraňte pomocí speciální alobalové misky na jedno použití. Obecně platí, že čím tučnější maso, tím více škodlivin.

Zčernalé nebrat

Důležité je intenzivní sálavé teplo, které dosahuje v okolí suroviny asi 170 ºC. Čím tenčí plátek masa grilujete, tím ho umístěte blíže ke zdroji tepla. Ideálně by mělo mít maso uvnitř teplotu 70 ºC po dobu minimálně deseti minut. Škodliviny se tvoří ve chvíli, kdy se plameny dotýkají samotného masa a teplota přesahuje 400 ºC. Nejezte zčernalé a spálené kůrky masa. Pokud maso převážíte, použijte chladící tašky anebo zabalte maso a uzeniny do několika vrstev novin.

Dáte-li na okraj grilu suché byliny, provoníte tak i okolní prostor. Grilované potraviny stále otáčejte a maso nepropichujte. Když na rozžhavené uhlíky vhodíte syrové kousky jabloňového, třešňového nebo ořechového dřeva, maso bude mít chuť po uzeném.

Text: (uhh)

Foto: archiv redakce

Tipy na suroviny pro grilování se značkou KLASA

Pro grilování masa a masných výrobků můžete vyzkoušet produkty oceněné značkou kvality KLASA například od těchto výrobců:

  • Masokombinát Plzeň s.r.o. (Grilovací kuřecí párek se sýrem a slaninou, Grilovací tyčinky masové)
  • TOZOS spol. s r.o. (Klobása ke grilování)
  • Biopark s. r. o. (Bio hovězí provensálský biftek)
  • Vodňanská drůbež, s.r.o. (Kuřecí stehna, prsa a křídla)
  • PROMT Modřice a.s. (Kuře bez drobů)
  • Zelenka s.r.o. (Krutí prsní svalovina – šťavnatá)

Pro grilování můžete vyzkoušet sýry nesoucí značku kvality KLASA

Sedlčanský hermelín 100g (Povltavské mlékárny, a.s.)

Král sýrů Hermelín přírodní (Pribina, spol. s r.o.)

ST. Pierre – Čerstvý kozí sýr 125g (Jan Maštalíř)

Vyzkoušejte pro grilování zeleninu a ovoce nesoucí logo kvality KLASA

  • Brambory konzumní rané a pozdní (Blanická bramborářská s.r.o.)
  • Brambory v pohodě – ve slupce (Bramborárna Bukovice, s.r.o.)
  • Rajčata (JIŽNÍ MORAVA, a.s.)
  • Jablka balená – Goldon, Delicious, Gloster, Rubín (Gala – CZ FRUIT odbytové družstvo)

Přinášíme Vám tip na kvalitní ingredience pro přípravu marinád, dipů a omáček oceněných značkou kvality KLASA

  • KEPUČ jemný pro děti, Hořčice kremžská (KAND s.r.o.)
  • Otma kečup jemný - horký rozliv (OTMA – Sloko, s.r.o.)
  • Med květový (Včelpo spol. s r.o.)
  • Med květový smíšený (Včelpo spol. s r.o.)
  • Cibule kuchyňská žlutá balená (ČEROZFRUCHT s.r.o.)
  • Jogurt bílý (MORAVIA LACTO a.s.)
  • Jogurt bílý,  Kysaná smetana (Mlékárna Valašské Meziříčí, spol. s r.o.)
  • Smetanový jogurt bílý, KYSANÁ SMETANA krémovitá (MLÉKÁRNA KUNÍN a.s.)
  • Selský jogurt bílý (Hollandia Karlovy Vary, a.s.)
  • Majolka ® - klasická majonéza (ALIMA značková potravina)
  • Cukr bílý krystal 1 kg (Cukrovary a lihovary TTD, a.s.)
 

PP na sociálních sítích

Facebook

Google+

RSS

Aktuálně

Interiér

Exteriér

Financování

Družstva a SVJ

Něco navíc


Časopis Panel Plus

Jsme ověřená firma

PANEL PLUS PRESS s.r.o. - idatabaze.czNakladatelství a vydavatelství - idatabaze.cz

Odhad online


 

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne