Nenápadní pomocníci

Datum: 2.2.2010
obrázek
Kuchyň jako klícka, ale ne jako klec. Někdejší projekty co nejmenších místností nudlovitého tvaru, striktně oddělených od obytného prostoru, se ukázaly naštěstí jako scestné. Stejně jako „nápadité“ představy některých prognostiků, že kuchyně jako taková jednoho krásného dne z našich domovů nadobro zmizí.

Kuchyň je především pracovištěm

Naopak kuchyňské království si stále drží čelné místo v našich domácnostech. Jeho zařízení a využívání se stává čím dál větší chloubou a vizitkou našich bytů. Nejde však jen o líbivý pohled. Kuchyně je především pracovištěm, a tak jako dílna nebo chcete-li laboratoř, musí být především funkční. Čím více se zde uplatní heslo „ani krok a ani pohyb navíc“, tím lépe. Výrobci kuchyňského nábytku vyvíjejí v tomto směru velké úsilí, ale jde o to, aby se obecně platnými zásadami řídili především ti, kdo v kuchyni pracují, respektive žijí. Jen při málokteré činnosti v domácnosti potřebujeme mít k dispozici takové množství předmětů jako při vaření. Uvědomte si, kolik domácích pomocníků, spotřebičů, nádobí a surovin obsahuje taková běžná kuchyně. Zároveň vše musí být velmi přehledně a logicky rozmístěno. Že nemáte místa nazbyt? Ale to vůbec nevadí.

Nezůstávejme v zajetí stereotypů

Asi velká většina z nás se musí spokojit s kuchyní menší, než bychom si přáli. To ale neznamená, že bychom se měli nějak výrazně uskrovnit v našich požadavcích, kdy chceme mít všechno, co potřebujeme, snadno a rychle dostupné. Kuchyňské potřeby umisťujme v naší blízkosti podle četnosti používání. Je logické, že se v průběhu času mohou naše zvyklosti, stejně tak jako typy nejčastěji používaných předmětů, měnit. Nezůstávejme v zajetí stereotypů a v rámci velkého úklidu změňme umístění, či pořadí tak, jak nám to bude lépe vyhovovat.

Základem jsou tři centra

Ať už móda kuchyňského nábytku přináší cokoliv, ať jde o malou nebo velkou kuchyni, je třeba vycházet z toho, že musí mít tři centra – přípravné, varné a mycí. Jsou-li správně seřazena, stanou se základem pro příjemnou a co nejméně namáhavou práci. Naprosto nerozlučnou dvojici tvoří sporák a dřez, přičemž z obou stran sporáku by mělo být alespoň třicet centimetrů široké odkladní plochy. Navazující odkladná deska by měla být dlouhá alespoň sto dvacet centimetrů. Pokud to místo dovolí, vyplatí se mít k dispozici i malou výsuvnou desku, případně pojízdný stolek. S jeho pomocí se prostor pro pohodlnou práci podstatně rozšíří. Horší už to bývá s ideální výškou pracovní plochy. Podle zdravotních hledisek by totiž měla být o pět až sedm centimetrů níže, než jsou lokty při práci vestoje. To si uživatel kuchyně uvědomí až ve chvíli, kdy ho při přípravě jídla a vaření začnou bolet záda. Ze stejných důvodů je pak ideálně řešené mycí centrum naopak o něco výše. Takové požadavky zatím splňují pouze luxusně vybavené kuchyně, je však dobré o nich vědět.

Nastupují odborníci

Ideálním řešením je, když se opravdu můžeme rozhodnout pouze o stylu nové kuchyně a ostatní za nás vyřeší odborníci. Navrhování naší nové kuchyně tak není záležitost několika minut ani jedné návštěvy. Připravte se, že specialisté kuchyňského studia budou, obrazně řečeno, chvíli používat kuchyni s vámi. Právě při poznávání vašeho stylu používání kuchyně se bude rodit optimální řešení. Přitom se nejedná pouze o rozmístění jednotlivých skříněk, ale velkou roli zde bude hrát právě jejich vnitřní vybavení. Budete tak mít jistotu, že čas strávený při vaření můžete zkrátit na efektivní minimum.

Na první pohled skryto

To, co nám bude usnadňovat každodenní kuchyňskou práci, často zůstává na první pohled skryto. Optimální řešení, vycházející z dlouholetých znalostí používání kuchyňských prvků, poznáme třeba u příborové zásuvky, typickým příkladem je také způsob využití rohových elementů kuchyňských sestav. U mnoha sestav nechybí ani nejrůznější vysouvací přídavné pracovní plochy, či třeba vyklápěcí žehlicí prkno a řada ostatních prvků. Vzhled kuchyně zůstane při našem rozhodování pravděpodobně stále na prvním místě. O své prvenství by se ale měl dělit právě s účelností. Pouhá krásná kuchyň na pohled nám oběd rychle uvařit nepomůže. A určitě bychom neměli zapomenout na to, že něco jiného je obrázek v katalogu nebo exponát na výstavišti, a něco jiného vlastní byt a srdce domova – kuchyň.

Text: (dh)

Foto: archiv firem Koryna a Gorenje

Místa pro vaření není nikdy dost, a tak nám sestava Fagus předvedla předsunuté varné centrum s velmi bohatým odkládacím a úložným prostorem. Skříňka pod varnou deskou obsahuje dvě zásuvky. Spodní je určena k ukládání nádobí a je opatřena bočními a příčnými relingy. Horní zásuvka skrývá za svým čelem vnitřní zásuvku s příborníkem. Praktickým doplňkem je příborník z masivního buku, který lze libovolně přeskládat dle potřeb hospodyňky. Zásuvková skříňka je navíc z každé strany opatřena skříňkami s výsuvným drátěným programem Kesseböhmer.

Každá hospodyně jistě ocení snadný a bezpečný přístup k jídelnímu servisu. Současným trendem je využití úložného prostoru ve spodní části kuchyně tak jako u sestavy MANGO, kde zásuvku tvoří dělicí vložka s kolíky. Pomocí kolíků máme možnost vymezit prostor určený pro talíře různé velikosti a zabezpečit je proti pohybu při dovírání zásuvky. Maximální bezpečnost jídelního servisu zajistí integrované tlumící dorazy, které jsou součástí zásuvky, čepy lze koupit v libovolném množství.

 

Nevíte kam uložit větší množství potravin? Tento problém za vás vyřeší vysoká potravinová skříň s vnitřním drátěným programem Kesseböhmer. Nejenže dokonale využijete celý vnitřní prostor, dostanete se snadno k surovinám a lehce přestavíte jednotlivé koše podle momentální potřeby, ale máte také dokonalý přehled, jaký vám nikdy tradiční potravinová skříň nemohla nabídnout.

 

Kde jinde lze mít nejlépe uschovány čisticí prostředky než co nejblíže dřezu? Právě prostor pod dřezem většina kuchyní nevyužívá a je to opravdu škoda. Díky jednoduché zásuvce získáme ideální úložný prostor pro čisticí potřeby a prostředky. Zásuvka je opatřena výřezem pro dno a odpad dřezu, případně pro drtič kuchyňského odpadu. Spodní zásuvka je určena pro ukládání nádobí a je opatřena příčními i bočními relingy.

 

 

Jak nejlépe využít vnitřní prostor spodní rohové skříňky tak, aby bylo vše takřka na dosah ruky? S touto otázkou se setkala nejedna hospodyně. Problém lze vyřešit otočným drátěným karuselem Kesseböhmer, který svou konstrukcí naprosto využije veškerý vnitřní prostor. Drátěný program je nejen moderní, ale i praktický tím, že je schopen se otočit o 360°, a tak zajistit maximální využití prostoru. Tento systém je určen především pro ukládání nádobí, které není denně používané.

 

 

Nevíte, kam schovat žehlicí prkno, aby bylo hned při ruce a nikde nepřekáželo? Také tuto situaci dokáží některé kuchyňské sestavy vyřešit.

 

 

 

 

Na této kuchyňské sestavě, kromě barvy, je zajímavé řešení barového pultu a velké úložné prostory ve vysokých skříňkách.

 

 

 

Kuchyňská sestava, kterou její tvůrci pojmenovali Anna, zaujme závěsným systémem a využitím poliček na stěně.

 

 

 

 

Dominantu kuchyňské sestavy nazvané Dominika tvoří nerezová digestoř.

 

 

 

 

U kuchyňské sestavy Edita je podnětné řešení jídelního stolu a roletka na jedné z kuchyňských skříněk.

 

 

Zajímavý detail u této kuchyňské sestavy tvoří jedna část závěsného systému, sloužící k uložení knihy receptů.

 

 

 

Kuchyně Leona

 

PP na sociálních sítích

Facebook

Google+

RSS

Aktuálně

Interiér

Exteriér

Financování

Družstva a SVJ

Něco navíc


Časopis Panel Plus

Jsme ověřená firma

PANEL PLUS PRESS s.r.o. - idatabaze.czNakladatelství a vydavatelství - idatabaze.cz

Odhad online


 

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne