Výrazné barvy vystřídal moderní design

Datum: 7.6.2019
obrázek
V minulém roce po létě si do ateliéru Free Architects našel cestu další zajímavý klient. Jednalo se o částečnou rekonstrukci bytu v bytovém domě v Praze. Rodina bojovala s komplikovanou dispozicí kuchyně, která byla dlouhá a úzká, s různými výklenky.

Získat jeden společný prostor

Do kuchyně byl původně udělán zvlášť vstup z chodby, ale byla také propojena s obývacím pokojem. Takže se druhý vstup nepoužíval, ale zabíral velký prostor v kuchyni. Požadavky klienta byly jasné, spojit obývací pokoj s kuchyní, a tím získat jeden velký společný prostor. Zároveň si ale přáli, aby kuchyňská linka mohla být stále částečně skrytá. U vstupu se jednalo spíše o estetický upgrade než o dispoziční změny. Klient již v té době měl po úspěšné rekonstrukci koupelny a toalety. Takže o barevnosti i stylu bylo jasno hned po otevření koupelny.

Dobře vyřešené úložné prostory

„Klientům se líbil moderní design s dobře vyřešenými úložnými prostory. Barevnost v koupelně byla také moc příjemná kávová hnědá v kombinaci s barvou cappuccino do noty dveřím v dekoru wenge. Tato kombinace se pak ujala v celém prostoru,“ poznamenává Mgr. art. Magdaléna Lacenová z Free Architects.

Kompozice dřevěného krytu a zrcadla

V chodbě architekti vytvořili nové úložné prostory. U vstupu ponechali prostor více otevřený, použili nízký botník, aby získali také prostor na odložení oděvů. V chodbě potřebovali překrýt skříňku s pojistkami a kabeláž, která vedla před stěnou. Vytvořili tedy kompozici z dřevěného krytu a zrcadla, která se táhne od podlahy až ke stropu. Na protější straně je v nice schovaná prostorná skříň.

Barevná paleta

Chodba je vymalována v jemné barvě cappuccino, která prostor neztemňuje a příjemně doplní tmavé dřevěné dveře. Na podlahu byl vybrán také tmavší vzor dřeva, který usadil cely interiér k zemi.

Denní světlo do chodby

„V chodbě jsme snížili strop o minimální výšku, abychom mohli umístit více svítidel bez zasekávaní kabeláže. V průchodu do obývacího pokoje jsme použili skleněné dveře, které propouštějí do chodby denní světlo. V hlavním prostoru jsme vybourali příčky mezi kuchyni a obývacím pokojem. Získali jsme tak větší otevřený prostor,“ poznamenává architektka.

Jídelna s rozkládacím stolem

U vstupu do pokoje byla postavena polo příčka, aby bylo možné schovat kuchyňský kout. Byla odsazena od dveří tak, aby se na jednu stranu vešel televizní stolek a z druhé strany se tak mohl ukrýt kuchyňsky kout ve tvaru U. V kuchyni vznikl z jedné strany prostor pro vysoké skříně a maximální úložné prostory. Ty propojuje z boku otevřená knihovna a vznikl tak pomyslný prostor jídelny s rozkládacím stolem. Do pokoje se krásně vešla prostorná pohovka od italského výrobce Natuzzi. V plánu je také do prostoru doplnit křeslo.

Využití sníženého podhledu

„Dále jsme v prostoru obývacího pokoje použili trik se sníženým podhledem. Tentokrát pouze částečně, a to proto, abychom ho opticky oddělili. Vytvořil se tak prostor pro led podsvícení po vnitřním obvodu obdélníku. Krásně zpestřil prostor a opticky zvedl strop. Vyčlenilo se tak místo pro centrální osvětlení,“ doplňuje Mgr. art. Magdaléna Lacenová z Free Architects.

V odstínech kávové

Barvy se prolínají v odstínech kávové, jako u již zrekonstruované koupelny. Pro ještě lepší pocit zútulnění byla použita tapeta na protilehlých stěnách. Kuchyň použili architekti "neutrálnější," bez prolisů na dvířkách. Lesk působí velice elegantně, minimalisticky a prostorně. Nevznikl tedy žádný tmavý kout. Použité materiály jsou odolné a zároveň dobré na údržbu.

Byt rekonstrukcí jenom získal

Celkový prostor se nadechl, dostal moderní jednoduchý design, který mu před rekonstrukcí chyběl.

Text: Jan Chára, foto: Richard Dvořák

Fotografie před: Archiv klienta



Mgr. art. Magdaléna Lacenová

Interior designer ve společnosti Free architects

Po dokončení studia na Střední průmyslové škole v Partizánském studovala v letech 2009-2013 na Technické univerzitě ve Zvolenu. Slovenskou technickou univerzitu v Bratislavě absolvovala v roce 2015. Od roku 2016 pracuje ve Free Architects.

„Dostala jsem příležitost projevit se v ateliéru Free architects, který mne oslovil hlavně svým přístupem k práci a skvělým systémem spolupráce s klientem. Po nástupu to však už nebylo jen o tom, ale i o skvělém kolektivu, se kterým se nejen dobře cítím, ale naplňuje i mou touhu po znalostech a nových zážitcích.“


 

 

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne