Útulné bydlení pro mladou rodinu

Datum: 15.4.2019
obrázek
Nový developerský projekt U Michelského mlýna měl od počátku velmi dobře navržené standardy a všechny byty byly v projektu řešeny jako velké, prosluněnné s okny otevřenými do více stran a většinou přes plnou hloubku dispozice.

„Proto i práce na interiéru nového bytu byla v tomto bodě snazší, jelikož jsme vycházeli z již velmi dobře nastavených půdorysů,“ poznamenává Ing. arch. Alžběta Vrabcová.

Jemná barevnost s důrazem na kvalitu

Zadání ze strany investora bylo jednochuché, navrhněte nám příjemné útulné bydlení pro mladou rodinu s dospívajícími dětmi. Tak aby byt byl jemně barevný s důrazem na kvalitní materiály a komfortní pro bydlení.

Prostory propojuje dominantní knihovna

Dispozice hlavní obytné místnosti byla největším oříškem, pokoj je prosvětlen na dvě strany, ale je poměrně úzký a velmi hluboký, podélné stěny jsou dlouhé a holé a tedy i neútulné. Proto byla snaha prostor rozdělit na jednotlivé zóny. Tedy na kuchyňskou část, na ni navazující jídelnu, a pak po jemné pause vlastní obývací pokoj. Všechny prostory propojuje dominantní knihovna na dlouhé levé straně.

Barevná paleta

V interiéru byly použity materiály v barvách a odstínech zemitých, tedy v béžové a šedé, a to jak na tapetách, tak i na nábytku. Ty jsou doplněny běleným odstínem dřeva a bílou barvou. Jako jemná linka, která vše spojuje, je zde použita černá barva, která vše dokresluje, stínuje a spojuje jednotlivé prostory.

Dostatek soukromí pro každého

„Byt o velikosti 140 m2 poskytuje každému členu rodiny dostatek soukromí a je třeba podoknout, že jsme se návrhově podíleli na všech jeho částech, tedy od obývacího pokoje, přes ložnici, dětské pokoje až po sklep,“ doplňuje Ing. arch. Alžběta Vrabcová.

Kompromisy spíše technického rázu

Zvláštností stavby a jedinou bariérou bylo to, že jak stropy tak i stěny byly vystavěny z železobetonových prefabrikovaných panelů, a tak na některých místech docházelo ke kompromisům spíše technického rázu, na příklad nemožnost posunout světlo nad sedačkou.

Téměř restaurátorská pečlivost

Asi nejsložitější částí interiéru byla instalace látkových přírodních tapet, která vyžadovala až restaurátorskou pečlivost v návaznosti jednotlivých osnov. „Pro nás, architekty, asi největším překvapením bylo, že se návrh zrealizoval na 100 procent, a to hlavně díky skvělé spolupráci s investory, kteří v nás vložili důvěru. Tedy v této realizaci je opravdu vlastní návrh v podstatě identický s realitou,“ doplňuje Ing. arch. Alžběta Vrabcová ze studia DMAE Architects.

Text: Jan Chára

Foto: Jan Vrabec



Ing. arch. Alžběta Vrabcová, DMAE Architects

Vystudovala architekturu a scénografii. Ateliér založila v roce 2014. Od té doby se věnuje navrhování jak interiérů, tak především rodinných domů, s důrazem na detail v každé části projektu.

 

 

Hledání v obsahu

Počasí

Soutěž

Napište nám

Partneři

Anketa

Jaký rozměr má váš byt?
 
43%
 
17%
 
21%
 
9%
 
5%
 
4%

Diskuze

Ke stažení

Nejčtenější články

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne