Největší pokoj připadl dětem

Datum: 5.4.2019
obrázek
Rekonstrukce bytu může být zaměřena především na zlepšení jeho technického stavu a výměnu již dosluhujících prvků za nové, moderní. U řady dispozic panelákových bytů ale můžeme současně uplatnit i mnoho velmi zajímavých nových řešení a dát prostoru zcela jinou tvář.

„S požadavkem na rekonstrukci bytu se na naši firmu obrátila mladá rodina se dvěma dětmi. Pořídili si byt v Praze, který chtěli upravit podle svých představ,“ poznamenává Ing. Alena Koubová z realizační firmy Kouba interier.

Původní dispozice

V původním stavu byl byt řešen jako 3+1. Největší byl obývací pokoj, přístupný hned od vchodu a průchozí do kuchyně. V levé části byly dva samostatné pokoje. Koupelna tradičně velmi malá. V tomto případě už po úpravě, kdy byl zrušen průchod do kuchyně.

Nové řešení

Z několika předložených návrhů si majitelé nakonec vybrali variantu, ve které největší pokoj připadne dětem. Do pokoje zůstal přístup ze vstupní části bytu. Pro dvě děti je zde jak dostatek úložného prostoru, tak dostatek místa na hraní.

„Kuchyňská linka zůstala téměř na původním místě, stále sousedí s koupelnou. Zvolili jsme však řešení pod oknem. V bytě jsou parapety dostatečně vysoko, takže to bylo možné. Okno tak propouští spoustu denního světla přímo na pracovní plochu.“ Popisuje nové řešení Ing. Alena Koubová.

Velká knihovna s televizí

Z pokoje přilehlého ke kuchyni je menší obývací pokoj. Jeho základem je pohodlný stůl pro čtyři osoby. Dále se sem vešla menší sedací souprava a velká knihovna s televizí. Průchod mezi kuchyní a obývacím pokojem se zvětšoval. Tento zásah do nosné konstrukce musel samozřejmě projít schválením statika a procesem stavebního povolení. Z posledního pokoje je ložnice rodičů, opět s dostatkem úložného prostoru. Komora zůstala zachována na původním místě.

Umístění koupelny

Koupelna je v novém stavu oddělena od WC a je mírně rozšířena do chodby. Vešel se do ní pohodlný sprchový kout, nika pro pračku se sušičkou a umyvadlo se skříňkou. Další úložný prostor je už tradičně v zapuštěné skříňce skryté za zrcadlem.

Dubová podlaha určuje ráz celého bytu

Základním materiálem zvoleným pro tuto přestavbu se stal dub. Krásná dřevěná dubová podlaha určuje ráz celého bytu. Kuchyňská linka je v neutrální kombinaci bílé a dubu na pracovní desce. Ve stejném designu byl vyřešený i úložný prostor v chodbě. V koupelně a WC najdete krémový velkoformátový obklad doplněný šestiúhelníkovým dekorem, interiérové dveře jsou bílé.

Koupelna a toaleta

„V koupelnách s oblibou realizujeme vyzděné sprchové kouty. Dává nám to větší svobodu ve volbě rozměrů, dokážeme lépe využít prostor. Navíc pak sprcha vypadá velmi pěkně. Schůdek, který v panelovém domě musíme kvůli odpadu realizovat, není velký a nebrání pohodlnému využívání,“ upřesňuje Ing. Alena Koubová.

Deska z corianu

Skříňka pod umyvadlem má vrchní desku z umělého kamene – corianu. To je materiál odolný, nenasákavý, tudíž nejvhodnější do vlhkého prostředí. Pod deskou je prostorný šuplík s dubovými dvířky.

Zapuštěná skříňka se zrcadlem

Na uložení další kosmetiky se výborně hodí zapuštěná skříňka se zrcadlem. Je v úrovni obkladu, takže neruší výsledný dojem z koupelny. Na WC se jako odkládací místo použila nika nad vestavěným instalačním modulem. Její zadní stěna opět zvýrazňuje dekor.

Kuchyňská linka do L

Kuchyňská linka je do L. Na kratší straně je lednice a dřez. Pod oknem je netradičně varná deska, s troubou pod deskou. Na konci sestavy se vešla užší spížní skříň.

„Tuto sestavu jsme nakonec s majiteli zvolili jako nejlepší, nejlépe využívá daný prostor. Někomu možná chybí digestoř, zde je nahrazena velkým oknem. Samotné okno je od varné desky dostatečně vzdáleno, takže nedochází ani k nadměrnému zašpinění,“ doplňuje Ing. Martin Kouba, který ve firmě vede truhlářskou výrobu.

Majitelé nakonec nechtěli skříňky až ke stropu, takže kuchyň je velmi vzdušná. Dominantní úložný prostor je ve spodních skříňkách, dvě horní skříňky slouží především na sklo a talíře.

Mřížka v parapetu

„Plně jsme využili stranu pod oknem. Pracovní plocha přechází zvýšením do parapetu – ideální odkládací prostor. Za spodními skříňkami zůstal radiátor – jeho alespoň částečnou funkčnost zajišťuje mřížka v parapetu, v soklu kuchyně a též v sádrokartonovém obložení stoupaček,“ popisuje Ing. Martin Kouba.

„Pracovní deska je z laminátu v dekoru dubu, přední hrany jsou tvořené masivním nákližkem. Díky našim technologiím a postupům jsme schopni vytvořit velmi odolné hrany i spoje pracovních desek,“ vysvětluje řešení Ing. Martin Kouba. Mezi skříňkami je epoxidová stěrka imitující beton. Materiál odolný a vhodný k přímému kontaktu s vodou.

Text: Jan Chára

Foto a plánky: Kouba interier



Ing. Alena Koubová

Absolventka Fakulty stavební ČVUT. Od dokončení studií se zaměřuje na rekonstrukce bytů a interiéry. Od roku 2007 pracuje v rodinné firmě Kouba interier, řídí stavební práce-

Ing. Martin Kouba

Vystudoval Dřevařské inženýrství na ČZU. V roce 2003 začal navrhovat a vyrábět nábytek. V roce 2006 založil společnost Kouba interier, která se zaměřuje na návrhy a zakázkovou výrobu nábytku.

 

 

Hledání v obsahu

Počasí

Soutěž

Napište nám

Partneři

Anketa

Jaký rozměr má váš byt?
 
44%
 
17%
 
21%
 
9%
 
5%
 
4%

Diskuze

Ke stažení

Nejčtenější články

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne