Vybouráním příčky získali další ložnici

Datum: 23.1.2019
obrázek
Z malého 2+1 pro tříčlennou rodinu vznikl byt, kde má každý soukromí. Pomocí dveřních křídel lze prostor variabilně dělit a uzavírat. Prosklení pracovního koutu umocňuje propojení obou pokojů.

Světlo a vzduch mohou proudit od okna k oknu. Byt v bytovém domě ze sedmdesátých let v Bučovicích u Brna obývá tříčlenná rodina, které původní rozvržení a využití jednotlivých místností s dispozicí 2+1 nedopřávalo potřebné soukromí. Jedna ložnice prostě chyběla.

Vložený uzavíratelný kubus

Přitom kuchyň zabírala menší, ale samostatnou místnost, a ani samotná vazba mezi obývacím pokojem a kuchyní nebyla z dnešního pohledu ideální. Architekt Radek Sládeček využil možnosti odstranění příčky mezi obývacím pokojem a ložnicí. Následně oddělení obou místností vyřešil vložením uzavíratelného kubusu pracovního koutu s průhledovou tabulí skla a dveřním křídlem na téměř celou výšku místnosti.

Multifunkční nábytková stěna

V otevřeném stavu je tak podpořena myšlenka spojitého prostoru, jehož ústředním motivem se stala multifunkční nábytková stěna, která plynule přechází z hlavního obytného prostoru do ložnice rodičů. Jednotná hmota a materiál podtrhují trend společenské místnosti, kde se vaří, jí a relaxuje. TV sestava v nice volně přechází přes jednotnou stěnu do niky s kuchyňskou linkou.

Intimní nepřímé osvětlení

Odložit knížku či sklenici s vodou lze na noční stolky s praktickou zásuvkou. Dubová spárovka přechází z plochy stolků i na stěnu v čele postele, o kterou se lze bez obav pohodlně opřít. Intimní nepřímé osvětlení je v bytě řešeno skrytými LED pásky za sádrokartonovou předstěnou nebo je osazeno při horní hraně nábytkových stěn.

V místě původní kuchyně dětský pokoj

Televizní sestava v nice volně přechází přes stěnu do niky s kuchyňskou linkou. Další na míru navržené vestavěné skříně skýtající ve svých útrobách úložné prostory a pračku, která by jinak překážela v koupelně, jsou ve vstupní části bytu. Koupelna byla nově vybavena prostorným sprchovým koutem. Tvar sprchového koutu není omezen nabídkou sprchových vaniček a zástěn, ale je řešen vyspádováním podlahy do odtokového žlábku a přizdívkou s jednoduchými skleněnými dveřmi. V místě původní kuchyně s jídelnou se uvolnil prostor pro dětský pokoj.

Vzdušnost bytového prostoru

Dostatek světla a slunečních paprsků, které mohou svobodně proudit prostorem, vzdušnost a interiér bez kusů přistavěného nábytku zahlcujícího místnosti je dalším poznávacím znakem tohoto interiéru. Koncept niky je uplatněn i v předsíni. Zrcadlo uvnitř slouží nejen k rychlému překontrolování vzhledu před odchodem, ale také opticky rozšiřuje prostor úzké chodby.

Věstavěné skříně simulují omítnutou stěnu

O bílé barvě se ví, že rozšiřuje a lze ji bez problému kombinovat s dalšími barvami. Bílá se stala základem tohoto zajímavého návrhu. Vestavěné skříně využívají celou výšku místnosti, a protože jsou navrženy v bílém laminu, simulují tak bíle omítnutou stěnu. Opticky nezmenšují prostor, splývají. Aby efekt hladkých ploch nenarušovaly úchyty, otevírání dvířek zajišťuje bezúchytový systém push. Jen v hlavní nábytkové sestavě jsou barevně zvýrazněny funkční niky v oblíbených odstínech klientů.

Kombinace se ani po čase neokouká

Pevnou nábytkovou stěnu doplňují solitérní kusy nábytku jednotlivých zón. Vzdušný prostor bílých stěn je usazený na podlaze z dubové mozaiky, která plynule bez prahů prochází všemi místnostmi vyjma koupelny. Na ni navazuje rámování nik, desky stolů či obložení čelní stěny v ložnici rodičů dubovou spárovkou. Tato neutrální nadčasová kombinace bílé barvy a dubu se ani po čase neokouká a podle nálady umožňuje změnu pomocí barevných doplňků.

Vznikla nová dispozice

Oblíbený odstín zvýrazňuje jednu z nik a také se objevuje na doplňcích či velkoformátové fotografii. Z bytu 2+1 tedy vznikla nová dispozice 3+kk.

Předmětem návrhu a realizace byla úprava bytu v domě ze 70. let. Ústředním motivem návrhu je multifunkční nábytková stěna s integrovanou kuchyňskou linkou, TV nikou a skříněmi, která plynule probíhá společenskou místností až do ložnice rodičů. Obě místnosti jsou oddělitelné dveřním křídlem na plnou výšku otvoru. Do spojitého prostoru je vložen kubus pracovního koutu, který je možné uzavřít posuvnými dveřmi. Hlavní obytná část je tak situována do prostornější části bytu půdorysného tvaru L. Dle aktuální potřeby je možné tento prostor variabilně dělit a uzavírat.

Text: Jan Chára

Foto: Jaroslav Hejzlar



Ing. arch. Radek Sládeček

Absolvoval Fakultu architektury na VUT v Brně s půlroční stáží na University of Strathclyde v Glasgow, podílel se například na návrzích obytného komplexu Matrix v Glasgow nebo na OC Omega v Brně. V roce 2009 založil vlastní ateliér, v jehož portfoliu je dnes řada realizací interiérů bytů a rodinných domů.


 

 

Hledání v obsahu

Počasí

Soutěž

Napište nám

Partneři

Anketa

Jaký rozměr má váš byt?
 
44%
 
17%
 
21%
 
9%
 
5%
 
4%

Diskuze

Ke stažení

Nejčtenější články

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne