Perfektní proměna bytu pro pětičlennou rodinu

Datum: 8.8.2018
obrázek
Byt 4+kk v deset let starém bytovém komplexu na Červeném Vrchu v Praze potřeboval modernizaci. Pětičlenné rodině přestala původní dispozice bytu vyhovovat, potřebovali lépe využít celého bytového prostoru.

Proměny se ujalo pražské studio 1+1 atelier, které tvoří architekti Daniela Papájová a Jakub Čížek. Manželé se nakonec rozhodli pro kompletní modernizaci celého bytu s lodžií.

Chtěli byt maximálně funkční

Manželé chtěli mít byt maximálně funkční a jednoduchý. Požadavkem bylo také zachování vzdušnosti, lehkosti a světlých barev v interiéru. Navíc chlapci potřebují ve svém pokoji více úložného prostoru a odpovídajícího vybavení pro školu i sport. Svého pokoje by se také měla dočkat dcera, která chodí do školky.

Komplexní modernizace

Architekti navrhli majitelům tři řešení rekonstrukce. Majitelé bytu se nakonec rozhodli pro maximální variantu návrhu kompletní modernizace celého bytu i s lodžií, který má celkovou plochu 120 metrů čtverečních.

Pokojíček pro holčičku

Původní ložnice, která byla největší z pokojů, se stala pokojem dvou synů a naopak, ve starém dětském pokoji je nyní ložnice rodičů. Z pracovny mezi ložnicí rodičů a dětským pokojem je pokojíček pro holčičku.

Druhá koupelna je čistě privátní

Tyto změny si vyžádaly úpravy i v obou koupelnách. Koupelna se dvěma umyvadly a prostorným sprchovým koutem u nově navrženého dětského pokoje bude sloužit nejen dětem, ale i návštěvám. Druhá koupelna s vanou a toaletou u ložnice rodičů je nově čistě privátní. Druhá toaleta je v předsíni.

Prostor pro skříň na ložní prádlo

„V bytě jsme nechali zazdít dvoje dveře. Zmizely dveře z chodby do nové koupelny, vznikl tak prostor pro skříň na ložní prádlo a ručníky. Druhé zazdění proběhlo v kuchyni, čímž jsme získali více úložného prostoru a kompaktnější vzhled,“ vysvětluje architektka Daniela Papájová.

Barevné akcenty

Manželé si přáli světlý interiér s případnými barevnými detaily. „Celá rodina miluje zelenožlutou barvu. Proto se objevila v podobě nik i na nábytku. Byt je zařízený volně stojícím i vestavným nábytkem v bílé barvě, která je decentně doplněna dřevěnými a oblíbenými zelenožlutými prvky. Jednoduchý vestavný nábytek podtrhuje drobný design, případně zemitá výmalba, jak je tomu v obývacím pokoji. Oblíbená zelenkavá barva se objevuje i v koupelně dětí ve sprchovém koutě,“ říká architekt Jakub Čížek. Kuchyňský kout se proměnil k nepoznání. Stačilo zazdít dveře.

Optické propojení pokoje s kuchyňským koutem

Obývací pokoj je opticky propojený s kuchyňským koutem a velkým rodinným jídelním stolem. V pokoji je pracovní prostor s notebookem, tiskárnou a knihovnou. Pracovní kout má uzavřené i otevřené plochy, aby sloužil jako úložný prostor pro kancelářské potřeby, stejně tak i jako knihovna a výstava dětských výtvorů. V obývacím pokoji našly své místo také velké rostliny.

Modrá stěna je vymalována magnetickou barvou

Dětský pokoj spojuje funkci studovny, herny a maximálního úložného prostoru, například sportovního náčiní. Odstíny barevné výmalby v dětském pokoji si nakonec podle nálady vybírali chlapci sami. Modrá stěna je vymalována magnetickou barvou, aby si na ni mohli věšet jednoduše diplomy ze zápasů nebo obrázky ze školy.

Nábytek na míru

V ložnici vznikl i přes menší prostor pokoje čtecí koutek s křeslem. Rodičovská koupelna má nádech luxusu - blýskavá mozaika nad vanou, kulaté zrcadlo, umyvadlo na desku s volně stojící baterií. V obou koupelnách i na samostatné toaletě, která zůstala na původním místě, je rovněž nábytek na míru.

Inspirace pro ostatní

Do takovéto svěžesti a barevnosti se může probudit interiér čtyřpokojového bytu, když se do proměny pustí dva mladí architekti, kteří vnímají jeho potenciál a promění ho tak, aby co nejlépe vyhovoval majitelům bytu a splňoval jejich požadavky. A jistě uznáte, že je inspirací i pro ostatní, kteří chtějí své bydlení také zlepšit.

Text: Jan Chára

Foto: Jiří Ernest



1+1 atelier

Architekti Daniela Papájová a Jakub Čížek se potkali na Fakultě umění a architektury Technické univerzity v Liberci a při roční stáži na vysoké škole ve Francii (École Nationale Supérieure ď Architecture et de Paysague de Lille). Po studiu a po praxi v různých architektonických ateliérech se pustili do společných projektů a nyní se věnují rekonstrukcím interiérů a rodinných domů od zpracování kompletní projektové dokumentace až k finální realizaci.


 

 

Hledání v obsahu

Počasí

Soutěž

Napište nám

Partneři

Anketa

Jaký rozměr má váš byt?
 
44%
 
18%
 
21%
 
8%
 
5%
 
4%

Diskuze

Ke stažení

Nejčtenější články

Odkazy

 

Magazín o moderních trendech v bydlení

portál nejen o bydlení pro čtyři miliony obyvatel panelových domů Panelplus Press

Textová reklama: Předplaťte si PANEL PLUS pouze za 330 Kč! Více na http://www.panelplus.cz/cz/predplatne